Συναγερμός από ΕΥΠ: Διαρκείς οι απειλές για την εθνική ασφάλεια - Ξένοι πράκτορες αγοράζουν startups ή το «παίζουν» φοιτητές

Συναγερμός από ΕΥΠ: Διαρκείς οι απειλές για την εθνική ασφάλεια – Ξένοι πράκτορες αγοράζουν startups ή το «παίζουν» φοιτητές

Συναγερμός από ΕΥΠ: Διαρκείς οι απειλές για την εθνική ασφάλεια – Ξένοι πράκτορες αγοράζουν startups ή το «παίζουν» φοιτητές

Συναγερμός από ΕΥΠ: Διαρκείς οι απειλές για την εθνική ασφάλεια - Ξένοι πράκτορες αγοράζουν startups ή το «παίζουν» φοιτητές

Σύμφωνα με την EΥΠ, η φύση της κατασκοπείας έχει πλέον αλλάξει σημαντικά.
Την ετήσια έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης της για την περίοδο Σεπτέμβριος 23-Αύγουστος 24 παρουσίασε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων.
Η έκθεση αναφέρεται στις γνωστές και διαρκείς απειλές κατά της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την EΥΠ, η φύση της κατασκοπείας έχει πλέον αλλάξει σημαντικά.
Στις γνωστές παραδοσιακές μεθόδους της διείσδυσης φυσικών προσώπων σε εθνικής σημασίας μηχανισμούς, ή στην απόκτηση διαβαθμισμένων πληροφοριών και εγγράφων, έχουν πλέον προστεθεί οι ψηφιακές επιθέσεις για άντληση στοιχείων από κρατικούς φορείς, ή για κρίσιμες υποδομές, η διείσδυση σε δίκτυα ενέργειας, συγκοινωνιών, επικοινωνιών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο επηρεασμός αποφάσεων κρίσιμων φορέων κλπ.
Μεταξύ των λοιπών μεθόδων διείσδυσης που μεταχειρίζονται τρίτοι δρώντες για απόκτηση τεχνογνωσίας ενδιαφέροντός τους, έχει διαπιστωθεί ότι είναι και η εξαγορά επιχειρήσεων που σχετίζονται με τεχνολογία αιχμής.
Επίσης η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ακαδημαϊκά ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης και ερευνητικά τμήματα εταιριών επίσης μπορούν να αποτελούν στόχο ξένων κακόβουλων δρώντων, προκειμένου οι τελευταίοι να αντλήσουν χρήσιμες επιστημονικές τεχνολογικές πληροφορίες, παρακάμπτοντας επιβληθέντες ευρωπαϊκούς περιορισμούς.
Γι’ αυτό και στο ίδιο πλαίσιο, δράσεις μορφωτικών ιδρυμάτων συγκεκριμένων χωρών και ορισμένα προγράμματα ανταλλαγής υποτροφιών μελετώνται διεθνώς, ως προς το ενδεχόμενο συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, εντοπισμού ταλέντων και στρατολόγησης για λογαριασμό ξένων δρώντων.
«Δεν διαλανθάνουν δε προσοχής και οι μετακινήσεις σε συγκεκριμένες τρίτες χώρες, για παροχή εκεί εκπαιδευτικών ή άλλων υπηρεσιών, στελεχών με κατάρτιση, εμπειρίες και τεχνογνωσία σε τομείς ειδικής στρατηγικής ευαισθησίας» σημειώνεται στην έκθεση.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ένα άλλο πεδίο εγρήγορσης ήταν και την περίοδο αυτή, η χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από Υπηρεσίες Πληροφοριών μη φιλικών χωρών, για στρατολόγηση ατόμων ενδιαφέροντός τους.
Οι «στρατολόγοι» παρουσιάζονται συχνά ως ερευνητές, μέλη think tanks, στελέχη εταιριών εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ή συμβουλευτικών εταιριών, και, έναντι διάφορων παροχών, επιχειρούν να προσελκύσουν άτομα που θεωρούν ότι μπορεί να κατέχουν κρίσιμες πληροφορίες.
Η ΕΥΠ για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών έχει αναβαθμίσει τις αναλυτικές και τεχνολογικές της δυνατότητες, μπορώντας πλέον να αναλύσει μεγάλους όγκους δεδομένων και, με χρήση προηγμένων αλγορίθμων, να εντοπίζει ύποπτες δραστηριότητες.
Επίσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με λοιπές ελληνικές αρχές για την ευαισθητοποίηση και επαγρύπνησή τους, έναντι εγκατάστασης τεχνολογικού εξοπλισμού προηγμένων δυνατοτήτων, αλλά ύποπτης προέλευσης, ιδίως σε κρίσιμες υποδομές.

Διαβάστε εδώ την έκθεση της ΕΥΠ

www.bankingnews.gr