Συναγερμός λόγω εξάπλωσης ιλαρά στην Ρουμανία, κηρύχτηκε επιδημία

Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου εντοπίστηκαν σχεδόν 200 κρούσματα. Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα, πνευμονία, ακόμη και θάνατο.

Το μέτρο έρχεται μετά την επιβεβαίωση από την αρχή του έτους σχεδόν 2.000 κρουσμάτων της νόσου που αναφέρθηκαν σε 29 νομούς.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου εντοπίστηκαν σχεδόν 200 κρούσματα ιλαράς. Το Υπουργείο τονίζει ότι όχι μόνο έχει αυξηθεί ανησυχητικά ο αριθμός των ασθενειών, αλλά και ο αριθμός των παιδιών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης στους παιδιατρικούς θαλάμους και σε αυτούς θεραπείας λοιμώξεων.

Το μέτρο που έλαβαν οι αρχές επιτρέπει τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας από 9 έως 11 μηνών, καθώς και την αποκατάσταση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ή των οποίων το πρόγραμμα είναι ελλιπές.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα και πνευμονία, ακόμη και θάνατο. Ο ιός μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων που παράγονται όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται και παραμένει στον αέρα ή στις επιφάνειες για αρκετές ώρες.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι παρόμοια με εκείνα του κρυολογήματος, με τη διαφορά ότι η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί έως και 41 βαθμούς, τα μάτια είναι ευαίσθητα στο φως και το εξάνθημα εμφανίζεται πρώτα στο πρόσωπο και μόνο μετά εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα. Οι γιατροί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ένα μολυσμένο άτομο είναι μεταδοτικό ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οποιοσδήποτε κινδυνεύει εάν δεν είχε τη νόσο ή δεν είναι εμβολιασμένος κατά της ιλαράς.

euro2day.gr
http://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_38.html