Συναγερμός στις ΗΠΑ – Η Κίνα απειλεί με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών μετάλλων από σπάνιες γαίες
Σε μια κίνηση με σαρωτικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και άμυνας, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε άμεσους ελέγχους εξαγωγών σε αγαθά που σχετίζονται με τις σπάνιες γαίες και είναι κρίσιμα για την κατασκευή προηγμένων τεχνολογικά αγαθών ως απάντηση στην επιβολή δασμών εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Κινεζικών ΜΜΕ οι κινέζοι αξιωματούχοι απειλούν σε περίπτωση κορύφωσης του εμπορικού πολέμου με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών των πολυτίμων αγαθών στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, η κινεζική ηγεσία εξέδωσε το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 ανακοίνωση με την σκωπτική αναφορά «οι αγορές μίλησαν» για την πτώση που καταγράφηκε στις αγορές μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Donald Trump ενώ την ίδια ώρα διαμήνυσαν ότι εκκινούν τις νομικές διαδικασίες για την καταδίκη των ΗΠΑ για μονομερή μέτρα και καταστρατήγηση της στο πλαίσιο του ΠOE (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).
Τα περιορισμένα στοιχεία -σαμάριο, γαδολίνιο, τέρβιο, δυσπρόσιο, λουτέτιο, σκάνδιο και ύττριο- χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικά συστήματα, ημιαγωγούς, ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με το China Global Television Network το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εμπορίου για τις Σπάνιες Γαίες (Rare Earth Exchanges) των ΗΠΑ σήμανε συναγερμό ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την αλυσίδα εφοδιασμού συνολικά της βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ.

Ο χρόνος και το εύρος αυτών των ελέγχων υποδηλώνουν μια στρατηγική προσπάθεια της Κίνας να επιβάλει την κυριαρχία της σε πρώτες ύλες που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την οικονομική ανταγωνιστικότητα όσο και για την αμυντική βιομηχανία.
Αυτές οι μεσαίες και βαριές σπάνιες γαίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και αντιπροσωπεύουν την αρχή μιας ανάκαμψης και των κρίσεων που προκαλούνται ως μέρος των αναταράξεων του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος που προκάλεσε η δασμολογική πολιτική του Προέδρου Donald Trump.
Αυτός ο περιορισμός των κινεζικών εξαγωγών θα δημιουργήσει άμεσες αυξήσεις τιμών, αναταράξεις στην τήρηση των συμβολαίων και μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα για τους κατασκευαστές των ΗΠΑ.
Το πιο σημαντικό, αποκαλύπτει την ευθραυστότητα της υπερβολικής εξάρτησης των ΗΠΑ και της Δύσης από έναν μόνο ξένο προμηθευτή.
Η κινεζική κυβέρνηση περιέγραψε την κίνηση ως ένα μέτρο για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και ανέφερε τη φύση «διπλής χρήσης» αυτών των αγαθών – μια ονομασία που συνήθως προορίζεται για υλικά τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές.
Ενώ η Κίνα ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι εξαγωγών ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα μη διάδοσης, οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στον πυρήνα των αναδυόμενων στρατιωτικών τεχνολογιών, των όπλων ακριβείας, των συστημάτων ραντάρ και των κβαντικών υπολογιστών.

Η χρήση τους στην μεταποίηση και οι αλυσίδες εφοδιασμού
Οι ΗΠΑ εισάγουν επί του παρόντος πάνω από το 90% των βαρέων σπάνιων γαιών τους από την Κίνα.
Τα πρόσφατα περιορισμένα στοιχεία είναι κεντρικά για την παραγωγή μόνιμων μαγνητών, αμυντικών ηλεκτρονικών, λέιζερ, πυρηνικής ιατρικής και συστημάτων καθαρής ενέργειας.
Χωρίς πρόσβαση σε αυτά τα υλικά, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με «συμφόρηση» στην παραγωγή εξαιτίας των αναταράξεων στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθυστερημένη διάθεση τεχνολογίας και μειωμένη στρατηγική αυτονομία.
Η επιτροπή Rare Earth Exchanges καλεί τους ηγέτες του κλάδου και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να ανταποκριθούν άμεσα με γρήγορη παρακολούθηση των εγχώριων δυνατοτήτων εξόρυξης, επεξεργασίας και διύλισης σπάνιων γαιών και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ασφαλών, διαφανών αγορών και αποθεμάτων σπάνιων γαιών.
Όπως συνέχισε να επικαλείται το Rare Earth Exchanges, αυτό απαιτεί βιομηχανική πολιτική.
Το τρέχον εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου δεν είναι αρκετό για να απαντήσει στη πρόκληση, επισημαίνει η υπηρεσία.
Η αποτυχία να ενεργήσουν αποφασιστικά θα μπορούσε να αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ευάλωτες σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό και σε οικονομικό καταναγκασμό.
H αλυσίδα αξίας στους μαγνήτες
Η κινεζική απάντηση στους δασμούς και πλήγμα 55,6 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα δασμούς 34% ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Απριλίου ότι επιβάλλει η Κίνα σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, μετά τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.
Νωρίτερα το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την προσθήκη 15 αμερικανικών οντοτήτων στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε έλεγχο εξαγωγών.
Αυτές οι οντότητες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας», επεσήμαινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας, που επικαλείται το RIA Novosti, οι νέοι δασμοί αναμένεται να κοστίσουν στους Αμερικανούς εξαγωγείς επιπλέον 55,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα από το Κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν πέρυσι σε 163,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επιβολή πρόσθετων κινεζικών δασμών θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών της Κίνας, πίσω από την Ταϊβάν (8,4% των συνολικών εισαγωγών) και τη Νότια Κορέα (7%).
Το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές εισαγωγές της Κίνας ανέρχεται σε 6,3%.
Οι νέοι δασμοί ενδέχεται να πλήξουν ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων, από αγροτικά προϊόντα έως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη και βιομηχανικό εξοπλισμό.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, να αυξήσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Το μέλλον στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων από σπάνιες γαίες
www.bankingnews.gr