Ένα τεράστιο νομοσχέδιο 664 άρθρων έστειλε προς ψήφιση στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei, συνεχίζοντας την θεραπεία – σοκ που επιχειρεί στη χώρα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια ευρεία κρατική μεταρρύθμιση, με μέτρα όπως φορολογικές αμνηστίες και περιορισμούς στις διαδηλώσεις, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη μάχη την ταχεία αναμόρφωση της χώρας της Νότιας Αμερικής.
Μια εβδομάδα αφότου ο Milei εξέδωσε μια ευρεία εντολή έκτακτης ανάγκης για την απορρύθμιση της οικονομίας της Αργεντινής, το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους τέσσερις τομείς πολιτικής – φορολογικό, ποινικό, εκλογικό και κομματικό σύστημα – που οι πρόεδροι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν με διάταγμα.
Διευρύνει δραματικά τη λίστα υποχρεώσεών του στο Κογκρέσο, όπου κατέχει μόνο μια μικρή μειοψηφία εδρών, και όπου οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν το διάταγμα και να αμφισβητήσουν τη φιλόδοξη ατζέντα του Milei.
Μερικά από τα μέτρα
Το νομοσχέδιο 664 άρθρων προβλέπει να επιτρέπεται στους Αργεντινούς να καταχωρούν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν βαρείς φόρους, να καταργηθεί το σύστημα ψηφοφορίας της αναλογικής εκπροσώπησης της χώρας για το Κογκρέσο, να επιβάλλονται αυστηρότερες νομικές ποινές σε όσους οργανώνουν διαμαρτυρίες αποκλεισμού δρόμων και να παραχωρούνται νέες εξουσίες για την ασφάλεια.
Προβλέπει επίσης το Κογκρέσο να εκχωρήσει στην προεδρία κάποια νομοθετική εξουσία σε τομείς όπως οι φόροι, οι συντάξεις, η ενέργεια και η ασφάλεια μέχρι το τέλος του 2025.
Η εντολή του Milei για ριζική αναμόρφωση της κυβέρνησης και της οικονομίας από την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές αυτού του μήνα έχει αντιμετωπίσει κάποια αρχική αντίσταση στο εσωτερικό.
Τα ισχυρά εργατικά συνδικάτα της χώρας πραγματοποίησαν χιλιάδες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Μπουένος Άιρες, για να αντιταχθούν στο διάταγμα που χαλαρώνει τους κανόνες της αγοράς εργασίας.
Ο Milei υποστήριξε ότι η χειρότερη οικονομική κρίση της Αργεντινής των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία έχει ωθήσει τον ετήσιο πληθωρισμό πάνω από το 160%, συνιστά εθνική έκτακτη ανάγκη.
Έχει επισημάνει την εντολή από τους ψηφοφόρους – οι οποίοι του έδωσαν μερίδιο ψήφων 56% στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Νοεμβρίου – να λάβει δραστικά μέτρα για την επίλυσή του.
Η κρίσιμη ψηφοφορία
Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Milei για να γίνει νόμος.
Το διάταγμα, ωστόσο, θα παραμείνει σε ισχύ, εκτός εάν τόσο η Κάτω Βουλή όσο και η Γερουσία το καταψηφίσουν.
Εάν συμβεί αυτό, ο Milei είπε ότι θα προκηρύξει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα «έτσι τότε το Κογκρέσο μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι εναντίον του λαού».
Κατηγόρησε επίσης ορισμένους νομοθέτες ότι «ψάχνουν δωροδοκίες» με αντάλλαγμα ψήφους, χωρίς να δώσει ονόματα.
Η ταχεία μεταρρυθμιστική ώθηση του Milei είναι μια «πολύ τολμηρή στρατηγική», δήλωσε ο Lucas Romero, διευθυντής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Synopsis.
«Έχει πάρει περισσότερες αποφάσεις σε λιγότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο»… πυροδοτώντας ταυτόχρονα πολλές περίπλοκες, ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες».
«Το ερώτημα είναι αν θα στραφεί τώρα στο μέτωπο να οικοδομήσει συναινέσεις ή αν συνεχίσει να κλιμακώνει αυτή τη σύγκρουση μεταξύ του ίδιου και των υπολοίπων πολιτικών της Αργεντινής, η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια πορεία πολιτικής αστάθειας», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr