Σύννεφα καταιγίδας μαζεύονται στη Μαύρη Θάλασσα

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου) σηματοδότησε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα συνομιλιών για τη διευθέτηση του πολέμου της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον. Ο πόλεμος μόνο θα ενταθεί, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να ελπίζουν να επιφέρουν μια στρατιωτική ήττα στη Ρωσία, αν και αυτό ξεπερνά σαφώς τις δυνατότητές τους.

MK BHADRAKUMAR – indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 14 Ιουλίου, ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωσε πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας “απέχει πολύ από την αποτυχία”, αλλά ο αγώνας που θα ακολουθήσει θα είναι “μακροχρόνιος” και “αιματηρός”. Ο Milley έχει τη φήμη ότι λέει αυτό που θέλει να ακούσει ο Λευκός Οίκος, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του κρίση.

Πράγματι, στις 19 Ιουλίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Το Πεντάγωνο ανέφερε σε δήλωση ότι η ανακοίνωση «αντιπροσωπεύει την έναρξη μιας διαδικασίας σύναψης συμβάσεων για την παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων προτεραιότητας στην Ουκρανία». Δηλαδή, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν κεφάλαια στο πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, το οποίο επιτρέπει στη διοίκηση να αγοράζει όπλα από τη βιομηχανία αντί να αντλεί από τα αμερικανικά αποθέματα όπλων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το τελευταίο πακέτο περιλαμβάνει τέσσερα εθνικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS) και πυρομαχικά βλήματα πυροβολικού 152 χλστ. εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών και drones.

Εν τω μεταξύ, σε μια δυσοίωνη εξέλιξη, μόλις η Ρωσία άφησε να λήξει στις 17 Ιουλίου η συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι αποκάλυψε πως είχε στείλει επίσημες επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν προτείνοντας να συνεχιστεί η συμφωνία για τα σιτηρά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Την επόμενη κιόλας μέρα, το Κίεβο ακολούθησε μια επίσημη επιστολή προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό του ΟΗΕ, όπου ορίζεται ένας νέος θαλάσσιος διάδρομος που διέρχεται από τα χωρικά ύδατα και την αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη της Ρουμανίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Προφανώς, το Κίεβο ενήργησε σε συνεννόηση με τη Ρουμανία (μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπου αναπτύσσεται η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού). Πιθανώς, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο βρόχο ενώ διευθετείται η αυθαιρεσία του ΟΗΕ. Είναι αυτονόητο πως το ΝΑΤΟ εργάζεται εδώ και καιρό σε μια νέα θαλάσσια διαδρομή στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτή είναι μια σοβαρή εξέλιξη, καθώς φαίνεται προάγγελος της εμπλοκής του ΝΑΤΟ με κάποιο τρόπο για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Πράγματι, το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) είχε προβλέψει ότι η συμμαχία προετοιμάζεται για μια εξαιρετικά ενισχυμένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία ήταν ιστορικά ρωσικό καταφύγιο, όπου έχει σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Η σχετική παράγραφος στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ έλεγε: «Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, μέσω της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936. Θα παρακολουθήσουμε και θα αξιολογήσουμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση».

Τέσσερα πράγματα πρέπει να σημειωθούν: Πρώτον, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επισημανθεί ως πλαίσιο, το επίκεντρο είναι η Κριμαία.
δύο, «ελευθερία ναυσιπλοΐας» σημαίνει ισχυρή ναυτική παρουσία των ΗΠΑ. Η αναφορά στη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 υπαινίσσεται το ρόλο της Τουρκίας, τόσο ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως θεματοφύλακα των στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου·
Τρίτον, το ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την πρόθεσή του να ενισχύσει την «συνειδητοποίηση της κατάστασης», η οποία ως στρατιωτικός όρος περιλαμβάνει 4 στάδια: παρατήρηση, προσανατολισμός, απόφαση και δράση. Η επίγνωση της κατάστασης έχει δύο βασικά στοιχεία, δηλαδή, τη δική του γνώση της κατάστασης και, δεύτερον, τη γνώση του για το τι κάνουν και τι θα μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι εάν η κατάσταση άλλαζε με συγκεκριμένους τρόπους. Με απλά λόγια, η ΝΑΤΟϊκή επιτήρηση των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα θα ενταθεί. και,
τέσσερα, το ΝΑΤΟ επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τους «εταίρους μας στην περιοχή» (διαβάστε Ουκρανία).

Σίγουρα, μια νέα θαλάσσια διαδρομή στις βορειοδυτικές και δυτικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας κατά μήκος της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας (όλες είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ) θα αποκόψει τη ρωσική φρουρά στην Υπερδνειστερία (Μολδαβία) και θα ενισχύσει την ικανότητα του Κιέβου να χτυπήσει την Κριμαία. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα περιέπλεκε τις μελλοντικές ρωσικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση και της Οδησσού, η οποία είναι ιστορικά ρωσική πόλη.

Εκτός από την τεράστια κληρονομιά του πολιτισμού και της ιστορίας, η Οδησσός είναι ένα λιμάνι για τα βιομηχανικά προϊόντα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο αγωγός αμμωνίας Togliatti-Odessa (τον οποίο ανατίναξαν πρόσφατα οι Ουκρανοί σαμποτέρ) είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα. Ο αγωγός μήκους 2.471 km, ο μεγαλύτερος αγωγός αμμωνίας στον κόσμο, συνέδεε το μεγαλύτερο παραγωγό αμμωνίας στον κόσμο, τον TogliattiAzot, στην περιοχή Σαμάρα της Ρωσίας με το λιμάνι της Οδησσού.

Σε στρατηγικούς όρους, χωρίς τον έλεγχο της Οδησσού, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει προβολή δύναμης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ή να ελπίζει να αναστήσει την Ουκρανία ως αντιρωσικό φυλάκιο. Ούτε μπορεί το ΝΑΤΟ να προχωρήσει προς τον Υπερκαύκασο και την Κασπία (που συνορεύει με το Ιράν) και την Κεντρική Ασία χωρίς να κυριαρχήσει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Και για τους ίδιους λόγους, η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να παραχωρήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στο ΝΑΤΟ. Η Οδησσός είναι ένας ζωτικός κρίκος σε οποιαδήποτε χερσαία γέφυρα κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας που συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με τη φρουρά της στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας (την οποία οι ΗΠΑ βλέπουν ως πιθανό μέλος του ΝΑΤΟ). Στην πραγματικότητα, η ασφάλεια της Κριμαίας θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι εχθρικές δυνάμεις εγκατασταθούν στην Οδησσό. (Η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς τον Οκτώβριο του 2022 οργανώθηκε από την Οδησσό).

Σαφώς, ολόκληρο το έργο των ΗΠΑ στη νέα θαλάσσια διαδρομή έχει σκοπό να αποτρέψει τη Ρωσία από το να αποκτήσει τον έλεγχο της Οδησσού. Υπολογίζει την ισχυρή πιθανότητα ότι με την ουκρανική επιθετική παρακμή, η Ρωσία μπορεί σύντομα να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της προς την κατεύθυνση της Οδησσού.

Από τη ρωσική σκοπιά, αυτή γίνεται μια υπαρξιακή στιγμή. Το ΝΑΤΟ έχει ουσιαστικά περικυκλώσει το ρωσικό ναυτικό στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα (με την εισαγωγή της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως μέλη). Επομένως, η ελευθερία ναυσιπλοΐας του στόλου της Βαλτικής και η κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα για τη Ρωσία να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά όλο το χρόνο.

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα. Στις 19 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ειδοποίησε πως «όλα τα πλοία που πλέουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου. Αντίστοιχα, οι χώρες τέτοιων πλοίων θα θεωρηθούν ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου».

Η Ρωσία γνωστοποίησε περαιτέρω πως «τα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας έχουν κηρυχθεί προσωρινά επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα». Οι τελευταίες αναφορές αναφέρουν ότι ο στόλος των πολεμικών πλοίων της Μαύρης Θάλασσας κάνει πρόβες για τη διαδικασία επιβίβασης σε ξένα πλοία που πλέουν στα ουκρανικά ύδατα. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία επιβάλλει θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στην Izvestia, ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vasily Dandykin είπε ότι θα περίμενε τώρα από τη Ρωσία να σταματήσει και να επιθεωρήσει όλα τα πλοία που πλέουν προς τα ουκρανικά λιμάνια. «Αυτή η πρακτική είναι φυσιολογική: Υπάρχει μια εμπόλεμη ζώνη εκεί και τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν το σκηνικό πυραυλικών χτυπημάτων. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη και αν θα υπάρξει κάποιος πρόθυμος να στείλει πλοία σε αυτά τα ύδατα, γιατί αυτό είναι πολύ σοβαρό».

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έβαλε νάρκες για να αποκόψει τα ουκρανικά λιμάνια. Φυσικά, η Ουάσιγκτον ελπίζει πως το ΝΑΤΟ που κινείται ως εγγυητής του διαδρόμου σιτηρών, αντικαθιστώντας τη Ρωσία, θα έχει απήχηση στον Παγκόσμιο Νότο. Η δυτική προπαγάνδα γελοιοποιεί τη Ρωσία ότι δημιουργεί έλλειψη τροφίμων παγκοσμίως. Ενώ, το γεγονός είναι πως η Δύση δεν κράτησε αμοιβαία το μέρος της συμφωνίας για να επιτρέψει την εξαγωγή ρωσικού σιταριού και λιπασμάτων, όπως έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και την Τουρκία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν πέρα ​​από το μαινόμενο πόλεμο πληροφοριών, οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ θα τολμούσε να αμφισβητήσει το θαλάσσιο αποκλεισμό της Ρωσίας. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, παρά την τρομακτική ανάπτυξη της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στη διπλανή Ρουμανία.

https://www.freepen.gr/2023/07/blog-post_626.html