• agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr
  • epix
    Μενταγιόν Δικέφαλος αετός
    Ασημένιο μενταγιόν 925° επιχρυσωμένο περιμετρικά, με τον Δικέφαλο Αετό στην μπροστινή πλευρά και την...
Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι -Αφράτο, υγιεινό και γεμάτο γεύση

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι -Αφράτο, υγιεινό και γεμάτο γεύση

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι -Αφράτο, υγιεινό και γεμάτο γεύση

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι -Αφράτο, υγιεινό και γεμάτο γεύση

Το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι και καρότο είναι η ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και γευστικό επιδόρπιο που ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας.

Με τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού, αυτό το κέικ συνδυάζει τέλεια υλικά που προσφέρουν όχι μόνο γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Είναι εύκολο στην προετοιμασία και το αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό. Ιδανικό για τις νηστείες ή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα υγιεινό, χωρίς ζωικά προϊόντα, γλυκό που δεν στερείται γεύσης.

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκά

Υλικά:

  • 2 πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη (ή καστανή ζάχαρη)
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό ή πορτοκαλί λικέρ (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώνετε ή στρώνετε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα για κέικ (περίπου 22 εκ.).
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα (αν τη χρησιμοποιείτε) και το αλάτι.
  • Στο ίδιο μπολ, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών, το ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο, και το νερό ή το πορτοκαλί λικέρ, αν το χρησιμοποιείτε.
  • Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, τρυπήστε το κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
  • Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια το βγάζετε και το τοποθετείτε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη άχνη ζάχαρη ή να προσθέσετε λίγο επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού για διακόσμηση.

πηγή