Τα χαρακτηριστικά του Αγίου Λουκά του Ιατρού (Γέροντος Δωροθέου)

Ο μακαριστός γέροντας Δωρόθεος Τζεβελέκας μας μιλά για την ζωή ενός σύγχρονου Αγίου της μαρτυρικής εκκλησίας μας, του Αγίου Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας και Ιατρό.

Ο γέροντας αναφέρεται στα δύο χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν τον Άγιο, το πνεύμα ομολογίας στον Χριστό, και την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά ο γέροντας θέλει να σταθούν σαν οδηγός και στην δική μας σύγχρονη ζωή.

Στο πνεύμα της αθεΐας και του αγνωστικισμού της εποχής μας, όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να μην ντρεπόμαστε να ομολογούμε τον Χριστό και να αγαπάμε τον κάθε άνθρωπο, όπως μας διδάσκει ο μεγάλος αυτός Άγιος της εποχής μας.

“Να η ευκαιρία αδελφοί! Να ομολογήσουμε τον Κύριό μας. Δεν χρειάζεται να αντιδικήσουμε, δεν χρειάζεται να φιλονικήσουμε, χρειάζεται να ομολογήσουμε. Να πούμε…εγώ είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός και αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα δεν είναι του ευαγγελίου.

Δεν πρόκειται να δείξω κανέναν με το δάκτυλο, αλλά αυτό δεν είναι του Χριστού! Να λέμε ήσυχα ήσυχα τη γνώμη μας. Και αυτό, όπως στην περίπτωση του Αγίου Λουκά του Ιατρού, θα φέρει πάνω μας τη χάρη του Θεού. Όταν ομολογήσεις τον Χριστό, χωρίς να αντιδικήσεις, τότε στα μάτια σου έρχονται δάκρυα, επειδή σε επισκέπτεται η χάρις του Θεού…”.