Τα καρότα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 20%

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα καρότα μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον καρκίνο

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσε ότι πέντε μερίδες λαχανικών την εβδομάδα συνδέονται με μείωση κατά 20% στην ανάπτυξη όλων των τύπων καρκίνου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξαν ότι η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας την εβδομάδα εξακολουθεί να προσφέρει σημαντική μείωση, με 4% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε ποτέ καρότα.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σχεδόν 200 μελετών και 4,7 εκατομμυρίων συμμετεχόντων.

Τα καρότα περιέχουν πολλές διαφορετικές ενώσεις που έχουν ερευνηθεί για τα οφέλη για την υγεία με τη βήτα-καροτίνη, την ένωση που προκαλεί τη χρωστική ουσία του λαχανικού, η οποία έχει ερευνηθεί περισσότερο στο παρελθόν.

Αλλά η μελέτη έδειξε ότι ολόκληρο το καρότο, αντί των καροτινών, παρέχει αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνεται σε αρκετή ποσότητα. Ο διδακτορικός φοιτητής Charles Ojobor, από το Human Nutrition and Exercise Research Center στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, ηγήθηκε της σημαντικής αυτής μελέτης.

Ο επιστήμονας είπε ότι «Πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει τα οφέλη των καρότων στο παρελθόν, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρχαν τόσα πολλά δεδομένα για να αναλύσουμε. «Ωστόσο, οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στη βήτα-καροτίνη, ένα από τα πορτοκαλί καροτενοειδή φυτοχημικά, που δίνουν στα πορτοκαλί καρότα το χρώμα τους.

«Δυστυχώς, η βήτα-καροτίνη δεν έδειξε πολύ ευεργετική επίδραση στον καρκίνο σε ελεγχόμενα πειράματα. «Ως αποτέλεσμα, μελετήσαμε τα καρότα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ένα διαφορετικό είδος φυτοχημικών, τα πολυακετυλένια, τα οποία είναι άχρωμα αλλά έχουν ισχυρές επιδράσεις στον καρκίνο.
«Για τη μελέτη μας, εξετάσαμε διαφορετικούς τύπους καρκίνου και η ανάλυσή μας έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πέντε μερίδες καρότα την εβδομάδα είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο».

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη για το βλαστάρι διαπίστωσε ότι ο ατμός τους διατηρεί περισσότερες από τις υγιεινές ιδιότητές τους από το ψήσιμο ή το βράσιμο τους.

Ο ατμός τους διατηρεί γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, είπαν οι ειδικοί. Τα γλυκοσινολικά είναι ένα σημαντικό μόριο που αλληλεπιδρά με πρωτεΐνες που σχετίζονται με την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου DNA και την προώθηση του κυτταρικού θανάτου σε καρκινικούς όγκους.

Η Δρ Kirsten Brandt, λέκτορας τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, ανέφερε: «Αν βράσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών, τότε χάνετε πολλές από τις σημαντικές ενώσεις στο νερό. «Αν τα ψήσετε, διασπώνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, οπότε ο ατμός είναι αυτός που δίνει τις περισσότερες από αυτές τις νόστιμες και υγιεινές ενώσεις στο τελικό προϊόν».

Οι ειδικοί μελέτησαν επίσης 250 ποικιλίες πατάτας, εξετάζοντας διαφορετικές ποιότητες από τα χαρακτηριστικά του κονδύλου έως την ικανότητά τους να αντιστέκονται στις ασθένειες και το κλιματικό στρες.

Οι πατάτες είναι γεμάτες φυτικές ίνες και μπορούν να μαγειρευτούν σε μια υγιεινή φριτέζα.

πηγή