Freepen.gr – Μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) έχουν αναπτυχθεί για να μεταφέρονται και να επιχειρούν παράλληλα με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Για το Su-57 έχουν δημιουργηθεί μίνι UAV που θα χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, τα οποία το αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει σε εξωτερικό ιμάντα και μέσα στην άτρακτο και να τα ρίχνει στον αέρα. Προβλέπεται ότι το μαχητικό θα εκτοξεύει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα και θα ελέγχει αυτή την ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών”, δήλωσε η πηγή, γράφει το militarywatchmagazine.com.
Η πηγή διευκρίνισε πως τα UAV θα μπορούν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές, να διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο και να παρέχουν αναγνώριση και σύμφωνα με πληροφορίες θα ρίχνονται σε ομάδες από μονάδες Su-57 για να διασπάσουν την εχθρική αεράμυνα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν την υψηλή αντοχή και τις δυνατότητες stealth του Su-57, οι οποίες επιτρέπουν σε κάθε μαχητικό να μεταφέρει σημαντικό φορτίο μικρότερων αεροσκαφών σε μεγάλες αποστάσεις, αποκρύπτοντας παράλληλα την παρουσία του από τα εχθρικά μέσα. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συγκροτήσει την πρώτη πλήρη μοίρα Su-57 το 2024, ενώ ο ρυθμός παραγωγής των μαχητικών φέρεται να έχει διπλασιαστεί το 2023 σε 12 αεροσκάφη ετησίως.
Παραμένει αβέβαιο αν τα UAV που μεταφέρονται από τα Su-57 θα είναι “καμικάζι” μιας χρήσης ή αν θα είναι σχεδιασμένα να επιστρέφουν στη βάση για περαιτέρω επιχειρήσεις. Η λειτουργία του ως φορέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα καταστήσει το Su-57 εντελώς μοναδικό μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο σήμερα, αν και έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί προτάσεις για την τροποποίηση αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών, όπως τα C-130, ώστε να μπορούν να εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον αέρα. Οι πιο περιορισμένες δυνατότητες stealth του Su-57 σε σύγκριση με τα κινεζικά και αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς έχουν ως αποτέλεσμα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη πιο ικανών κατηγοριών όπλων πέραν του οπτικού πεδίου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να επιχειρούν τα ίδια τα αεροσκάφη πολύ μακριά από την προστασία της ρωσικής αεράμυνας.
Η μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την καταστολή της αεράμυνας αποτελεί την τελευταία από τις πολλαπλές εξελίξεις στο θέμα αυτό και ένα μέσο για τη σημαντική ενίσχυση των δυνατοτήτων καταστολής της αεράμυνας των μονάδων Su-57, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για τα ίδια τα αεροσκάφη. Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η ενσωμάτωση πυραύλων R-37M στα μαχητικά, η οποία τους επιτρέπει να βάλλουν εναντίον εχθρικών αεροσκαφών σε απόσταση σχεδόν διπλάσια από τη μέγιστη εμβέλεια εμπλοκής που μπορούν να επιτύχουν οι δυτικές κατηγορίες μαχητικών.
https://www.freepen.gr/2023/12/su-57-uav.html