Τεχνολογία κλωνοποίησης της ανθρώπινης φωνής από την Microsoft

Η Microsoft ανέπτυξε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που κλωνοποιεί τέλεια τη φωνή ενός ατόμου μετά την ανάλυση μόλις τριών δευτερολέπτων από ένα ηχητικό αρχείο στο οποίο το άτομο αυτό ακούγεται να μιλάει. Πρόκειται από τη μια πλευρά για ένα ακόμη εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα αλλά εγείρονται ζωηρές ανησυχίες ότι μπορεί η τεχνολογία αυτή να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για διαφόρων ειδών κακόβουλη χρήση της.

Το σύστημα που ονομζεται VALL-E θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε άνθρωποι που έχασαν τη φωνή τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή ενός τραυματισμού να ανακτήσουν την ομιλία τους. Όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον για να παρακάμψει συστήματα που χρησιμοποιούν τη φωνή κάποιου ως κωδικό πρόσβασης ή για να βάλει λόγια στο στόμα του που φυσικά δεν έχει πει. Το VALL-E δεν είναι διαθέσιμο στο κοινό και η Microsoft δεν έχει αποκαλύψει σχέδια για το πότε ή εάν θα είναι. Η εταιρεία αναφέρει ότι το πρόγραμμα αναπτύχθηκε ώστε να μετατρέπει γραπτό λόγο σε προφορικό έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να έχει και ηχητικό αρχείο με την δική του φωνή ενός κειμένου είτε το έχει γράψει εκείνος είτε όχι.

Στο άκουσμα της είδησης κάποιοι έθεσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση: Μας ανήκει ο ήχος της φωνής μας; Η ομάδα ανάπτυξης του Vall-E απάντησε σε αυτό το ερώτημα που θέτει ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα με μια δήλωση: «Τα πειράματα σε αυτήν την εργασία πραγματοποιήθηκαν με την υπόθεση ότι το άτομο που κλωνοποείται η φωνή του έχει δώσει την έγκριση του για αυτό και θα είναι εκείνος ο τελικός χρήστης του αρχείου που θα δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά όταν το σύστημα κυκλοφορήσει και αρχίσει να χρησιμοποείται ευρέως θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί τα απαραίτητα πρωτόκολλα προστασίας από τη μη εγκεκριμένη χρήση του»

πηγή