Τεράστια έκπληξη στην Αργεντινή: Φαβορί για πρόεδρος ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος Javier Milei

Ο Milei αναδείχθηκε πρώτος στις προκριματικές εκλογές που κρίνουν ποια κόμματα και ποιοι υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις προεδρικές εκλογές
Μια τεράστια πολιτική έκπληξη έκρυβαν οι προκριματικές εκλογές – καλούνται να αναδείξουν ποια κόμματα και ποιοι υποψήφιοι θα πάρουν μέρος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου – που έγιναν χθες Κυριακή 13/8 στην Αργεντινή, καθώς οι Αργεντίνοι τιμώρησαν τις δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, δίνοντας τη νίκη στον ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο Javier Milei.
Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Javier Milei έλαβε το 30,5% των ψήφων, λαμβάνοντας ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν πως θα κέρδιζε (οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ένα ποσοστό γύρω στο 20%), αφήνοντας στο 28% την Patricia Bullrich, που τελικά αυτή θα είναι η υποψήφια της συντηρητικής αντιπολίτευσης και στο 27% τον Sergio Massa, τον υπουργό Οικονομίας και υποψήφιο της κυβερνητικής παράταξης.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νίκη – έκπληξη του 52χρονου Milei, ο οποίος προβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος και πολέμιος της «παρασιτικής πολιτικής κάστας», αποτελεί ένα ηχηρό «χτύπημα» τόσο στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό όσο και συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» με 116%, όταν τέσσερις στους 10 πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας.
Οι προκριματικές εκλογές είναι υποχρεωτικές και θεωρούνται ένα κρίσιμο τεστ, μια γενική πρόβα ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου.

Η αληθινή αντιπολίτευση

««Είμαστε η αληθινή αντιπολίτευση.
Μια διαφορετική Αργεντινή είναι αδύνατη με τα ίδια παλιά πράγματα που πάντα αποτυγχάνουν» υποστήριξε ο Milei.
Οι εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου θεωρούνται πως θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον τεράστιο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σόγιας, καλαμποκιού και βοείου κρέατος στον κόσμο, στο νόμισμα και στα ομόλογα καθώς και στις συνομιλίες με το ΔΝΤ για μια συμφωνία σχετικά με τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Δολαριοποίηση οικονομίας

Σημειώνεται πως ο Milei έχει δεσμευτεί να κλείσει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής και να δολαριοποιήσει την οικονομία.
Ο Milei δηλώνει θαυμαστής του Donald Trump
ενώ συμμερίζεται αρκετές από τις πολιτικές θέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, όπως ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, η δέσμευση του για τη διεκόλυνση της κατοχής όπλων, κα.
Η συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές ήταν κάτω από το 70%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Όποιος κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, ή πιθανότατα σε ένα δεύτερο γύρο εντός του Νοεμβρίου, θα κληθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις για την ανοικοδόμηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, την τόνωση των εξαγωγών σιτηρών, τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τον τρόπο χαλάρωσης ενός πλήθους συναλλαγματικών ελέγχων.

www.bankingnews.gr