Τεράστια μαύρη τρύπα παραμορφώνει τον χωροχρόνο εξαιτίας της ταχύτητας περιστροφής της

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, Sagittarius A*, που βρίσκεται στην καρδιά του γαλαξία μας. Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA παρατήρησαν όχι μόνο την ταχεία περιστροφή αυτής της κολοσσιαίας μαύρης τρύπας, αλλά και τη βαθιά επίδρασή της στον περιβάλλοντα χωροχρόνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εκροής για να υπολογίσει την ταχύτητα περιστροφής του Sagittarius A*. Αυτή η καινοτόμος τεχνική αναλύει ραδιοκύματα και εκπομπές ακτίνων Χ που προέρχονται από τον δίσκο προσαύξησης – μια περιοχή υλικών και αερίων που περιβάλλει τις μαύρες τρύπες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ruth Daly, καθηγήτρια φυσικής στο Penn State University, εξήγησε ότι η παρατηρούμενη περιστροφή προκαλεί το φαινόμενο Lense-Thirring, κοινώς γνωστό ως frame dragging. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν μια μαύρη τρύπα, μέσω της περιστροφής της, παρασύρει μαζί της τον χωροχρόνο. Η Daly, η οποία πρωτοστάτησε στη μέθοδο της εκροής πριν από σχεδόν μια δεκαετία, έχει αφιερωθεί στην αποκάλυψη των σπιν διαφόρων μαύρων τρυπών, εξερευνώντας περίπου 750 υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε μια μελέτη του 2019.

Η περιστροφή της Sagittarius A*, σύμφωνα με την Daly, μεταβάλλει σημαντικά το σχήμα του χωροχρόνου κοντά της. Συνέκρινε τη συνήθη αντίληψή μας για τις χωρικές διαστάσεις, όπου οι αποστάσεις είναι γραμμικές και ισοδύναμες, με τον στρεβλό χωροχρόνο που δημιουργείται από μια ταχέως περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα. Περιγράφοντας αυτό το φαινόμενο, η Daly σημείωσε: “η περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα παρασύρει μαζί της όλο το χωροχρόνο … συμπιέζει το χωροχρόνο και μοιάζει κάπως με ποδοσφαιρική μπάλα”.

Είναι σημαντικό ότι η Daly διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τις μεταβολές του χωροχρόνου. Αντίθετα, τόνισε τη σημασία του φωτισμού αυτού του φαινομένου, καθώς παρέχει στους αστρονόμους ένα πολύτιμο εργαλείο για να κατανοήσουν το ρόλο των μαύρων τρυπών στο σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη δυναμική φύση των μαύρων τρυπών, την περιστρεφόμενη συμπεριφορά τους και τον πιθανό αντίκτυπο στους γαλαξίες στους οποίους κατοικούν, χαρακτηρίζοντάς το “πολύ συναρπαστικό και πολύ ενδιαφέρον” για τους αστρονόμους που αναζητούν μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των κοσμικών οντοτήτων.

πηγή