• Ο-εαυτός-μας-και-ο-άλλος
    Ο εαυτός μας και ο άλλος
    Στοχασμοί για τις ανθρώπινες σχέσεις Συγγραφέας: Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Anthony Bloom) Ανθολόγηση...
  • CO.7881559
    Σημαία Κύπρου
    Σημαία από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές

Θα γίνουν πολύ χειρότερα, το 2024 θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία, ξέμειναν από πυρομαχικά – Οι Ρώσοι σκότωσαν αξιωματικούς ΝΑΤΟ

Petr Pavel (Πρόεδρος Τσεχίας): Η κατάσταση στην Ουκρανία το 2024 θα γίνει πολύ χειρότερη, να προετοιμαστεί η Ευρώπη – Yuriy Sirotyuk (5η Ταξιαρχία Επίθεσης Ουκρανίας): Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για την Ουκρανία, κάποιοι κρύβονται πίσω από φούστες

Αυξάνονται κατακόρυφα οι εκτιμήσεις, ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για την Ουκρανία το 2024.
Το 2024 θα είναι έτος καταστροφής για την Ουκρανία, η Δύση την έχει εγκαταλείψει επί της ουσίας και ήδη στο μέτωπο ξεμένουν από πυρομαχικά συγκεκριμένων διαμετρημάτων…
Μια θλιβερή αλλαγή για την Ευρώπη θα συμβεί στην Ουκρανία προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi προειδοποιεί ότι έχουν σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής στρατηγός Valerii Zaluzhnyi αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές της Δύσης σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση και τα ρωσικά επιθετικά σχέδια για το 2024…
Ορισμένοι αμερικανοί στρατιωτικοί χαρακτηρίζουν ανόητους τους Ουκρανούς στρατιώτες, δεν ξέρουν να πολεμούν δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα εγχειρίδιο πολέμου…
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία έφθασε σε αδιέξοδο στρατιωτικά και οικονομικά και νομοτελειακά θα υπάρξει καθολική επιστράτευση εάν όντως έχουν σχέδια για το 2024…
Με την διαφορά όμως ότι η νίκη της Ρωσίας είναι δεδομένη και η συντριβή της Ουκρανίας θα καθίσταται όλο και πιο επώδυνη…
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι οι ρώσοι βομβάρδισαν μια περιοχή σκοτώνοντας και αξιωματικούς του ΝΑΤΟ…

The Hill: Η Angela Merkel πρέπει να γίνει άτυπος μεσολαβητής για την Ουκρανία, είναι η «αξιόπιστη θεία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Angela Merkel πρώην Γερμανίδα Καγκελάριο για να δημιουργήσουν άτυπες επαφές με τη Ρωσία, δήλωσε ο Bruce Dayton, καθηγητής στη Σχολή Διεθνούς Εκπαίδευσης του Vermont σε άρθρο για την αμερικανική έκδοση του Hill.
«Η πρώην καγκελάριος τηςΓερμανίας Angela Merkel θεωρείται η κύρια υποψήφια για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με τον Putin.
Έχει εμπειρία επικοινωνίας μαζί του και ελευθερία ελιγμών λόγω της έλλειψης άμεσων δεσμών με την σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί πιο ενεργά στις άτυπες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Bruce Dayton πιστεύει ότι η επικοινωνία μεταξύ ατόμων βοηθά στην εξεύρεση κοινού εδάφους για επίσημες διαπραγματεύσεις.
Ο ρόλος τέτοιων άτυπων διαμεσολαβητών μπορεί να διαδραματιστεί τόσο από πρώην πολιτικούς όσο και άλλες προσωπικότητες.
«Μερικές φορές απαιτείται η παρέμβαση μιας αξιόπιστης θείας για την επίλυση μιας σύγκρουσης
Ήρθε η στιγμή που ένα τρίτο μέρος θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε την ειρήνη στην Ευρώπη», κατέληξε ο Bruce Dayton.

Petr Pavel (Πρόεδρος Τσεχίας): Η κατάσταση στην Ουκρανία το 2024 θα γίνει πολύ χειρότερη, να προετοιμαστεί η Ευρώπη

Το 2024 η κατάσταση στην Ουκρανία θα γίνει ακόμη πιο δυσάρεστη για τη Δύση, δήλωσε ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel.
«Έχουμε πολλά να περιμένουμε, καθώς η εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία δείχνει ότι είναι πιθανό να δούμε σημαντική πρόοδο τον επόμενο χρόνο.
Και αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα διαθέσιμες ενδείξεις, αυτό δεν θα συμβεί με την καλύτερη έννοια της λέξης, όπως φανταζόμαστε.
Θα προκύψει μια νέα κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Petr Pavel
Σύμφωνα με τον Petr Pavel, οι εκλογές στην Ρωσία και ΗΠΑ θα επηρεάσουν ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία και στον κόσμο συνολικά.
Ο Τσέχος ηγέτης πρότεινε επίσης ότι εάν ο Donald Trump πετύχει στις εκλογές, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από τη γνώμη της Ουκρανίας ή της Ευρώπης.
Η Ρωσία, θα επιστρέψει στην κατάσταση του βασικού παράγοντα» αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για την Ευρώπη, τόνισε ο Petr Pavel, αλλά «θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό».
Πρόσφατα, ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι οι δυτικές χώρες έδειξαν ανεπαρκές επίπεδο υποστήριξης προς την Ουκρανία, γι’ αυτό και ο Ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.
Οι δυτικοί ηγέτες δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να προμηθεύσουν πυρομαχικά και η εκπαίδευση των πιλότων F-16, παραδέχτηκε, δεν προχωρά με τον κατάλληλο ρυθμό.

Oleksandr Tarnavskyi (Ουκρανός Ταξίαρχος): Ξεμένει ο Ουκρανικός στρατός από πυρομαχικά

Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters που δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ελλείψεις οβίδων 122mm και 152mm σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή.
Ο Tarnavskyi δήλωσε ότι οι ελλείψεις ωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις να αναδιανείμουν τα πυρομαχικά πυροβολικού και να σχεδιάσουν εκ νέου στρατιωτικές στρατηγικές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας στρατηγός Ivan Havrylyuk αναγνώρισε επίσης στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι ελλείψεις ουκρανικών πυρομαχικών πυροβολικού θα συνεχιστούν.
Ο Tarnavskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης προβλήματα με τα πυρομαχικά πυροβολικού, αν και Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν εκτιμήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επί του παρόντος πυρά πυροβολικού με ρυθμό πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερο από τις ουκρανικές δυνάμεις….
Οι ελλείψεις πυροβολικού και οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια για την ασφάλεια θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα στα επιχειρησιακά σχέδια της Ουκρανίας και πιθανότατα θα ωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να εξοικονομήσουν πόρους, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς του μετώπου έναντι άλλων τομέων με αποτέλεσμα απώλεια εδαφών.
Η ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάνουν περιοδικές αλλαγές σε αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόχειρα επιχειρησιακά σχέδια για το 2024 με βάση την κατάσταση στο μέτωπο.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι είναι δύσκολο να γίνουν στρατιωτικοί υπολογισμοί για αυτά τα σχέδια λόγω της σημαντικής μείωσης της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο Tarnavskyi δήλωσε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει αποθέματα για περαιτέρω ενέργειες μεγάλης κλίμακας…
Οι ελλείψεις πυροβολικού και οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια θα μειώσουν πιθανότατα την ικανότητα της Ουκρανίας να σχεδιάζει και να προετοιμάζεται για αυτές τις ενέργειες.
Οι καθυστερήσεις στον συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ουκρανίας και το υλικό που είναι απαραίτητο για τις αντεπιθετικές προετοιμασίες πιθανότατα θα καθυστερήσουν με τη σειρά τους τις αντεπίθεσης του 2024.

Ο στρατηγός Valeri Zaluzhny δεν λέει τίποτα για τα σχέδια του 2024

Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής στρατηγός Valerii Zaluzhnyi αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές της Δύσης σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση και τα ρωσικά επιθετικά σχέδια για το 2024.
Ο Zaluzhnyi δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι δεν θα σχολιάσει σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας για το 2024 και απάντησε στο πρόσφατο άρθρο της Bild σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία έως το 2026, δηλώνοντας ότι οι Γερμανοί αξιωματικοί πληροφοριών έχουν δικαίωμα στη γνώμη τους.

Yuriy Ihnat (Πολεμική αεροπορία Ουκρανίας): Οι ρώσοι μας χτυπούν από παντού, ετοιμάζουν μεγάλα πλήγματα

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνταγματάρχης Yuriy Ihnat δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν αρκετά drones για να εξαπολύουν καθημερινά πλήγματα κατά της Ουκρανίας από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο Ihnat δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν επίσης πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Iskander, S-400, Kh-101 και Kh-555.
Πηγές του ουκρανικού στρατού ανέφεραν ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131/136 που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία και έναν πύραυλο Kh-39 πάνω από τις περιφέρειες Mykolaiv, Dnipropetrovsk, Vinnytsia και Khmelnytskyi.

Associated Press: Τα πυρομαχικά τελειώνουν και οι στρατιώτες της Ουκρανίας θα πολεμούν με φτυάρια

Καθώς πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η απόγνωση κυριαρχεί στις τάξεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω των δραματικών απωλειών και της έλλειψης πυρομαχικών και εξοπλισμού, αναφέρει το Associated Press
«Οι στρατιώτες της Ουκρανίας ανησυχούν ότι ο ρωσικός στρατός είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να πολεμήσει και είναι απογοητευμένοι που αμύνονται με αυτό τον τρόπο.
Κάποιοι αμφιβάλλουν για την ορθότητα των κρίσεων των διοικητών τους», αναφέρει το Associated Press.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες αναρωτιούνται γιατί οι εντολές για τις σύνθετες επιχειρήσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουν στο κρύο του χειμώνα δεν δόθηκαν πριν από μήνες.
«Δεν καταλαβαίνω.
Τώρα όλα είναι πιο δύσκολα και πιο κρύα.
Και αυτό δεν είναι η φαντασία μου, σε πολλές μονάδες η γνώμη μου είναι κοινή», μοιράστηκε ένας στρατιώτης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης «Boxer».
Επιπλέον, ένας άλλος στρατιώτης ήταν αγανακτισμένος, η εκπαίδευση των χειριστών drone, που έχουν γίνει ένα από τα κύρια όπλα στη σύγκρουση, διαρκεί πολύ – ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν ανθρώπους.
Ο διοικητής της 59ης ταξιαρχίας, που επιχειρεί στην περιοχή Avdiivka, είπε στο Associated Press ότι αν τελειώσουν τα πυρομαχικά των μαχητών του, θα τους διατάξει να πάνε με φτυάρια να πολεμήσουν τους Ρώσους στρατιώτες.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο γενικός διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων Valery Zaluzhny παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο

Yuriy Sirotyuk (5η Ταξιαρχία Επίθεσης Ουκρανίας): Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για την Ουκρανία, κάποιοι κρύβονται πίσω από φούστες

Η επόμενη χρονιά της σύγκρουσης δηλαδή το 2024 θα είναι η χειρότερη για την Ουκρανία, τόνισε ο Yuriy Sirotyuk αξιωματικός της 5ης χωριστής ταξιαρχίας επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πιο τρομερή χρονιά του πολέμου είναι μπροστά μας, το 2024 θα είναι τρομερή χρονιά.
Και ο πόλεμος μπορεί να έρθει σε εδάφη που είναι τώρα ειρηνικά».
Σύμφωνα με τον Sirotyuk, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν καμία επιτυχία χωρίς να κινητοποιήσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό που είναι κατάλληλος για τον στρατό.
Επέκρινε επίσης εκείνους τους Ουκρανούς που «κρύβονταν στις γυναικείες φούστες» και να αποφύγουν την στράτευση.
Αργά ή γρήγορα, πρότεινε ο Sirotyuk, οι στρατιώτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους ρώσους.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας Kirill Budanov δήλωσε ότι η αναγκαστική κινητοποίηση θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, δεν υπάρχουν αρκετά άτομα στις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις γενικά.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να υφίστανται απώλειες και ότι ο αριθμός των στρατιωτών στον στρατό πρέπει να διατηρηθεί.

The Economist: Ένας ηλικιωμένος Ουκρανός νεοσύλλεκτος δεν επιτρεπόταν να πάρει την οδοντοστοιχία του

Ένας ηλικιωμένος Ουκρανός νεοσύλλεκτος δεν επιτρεπόταν να πάρει μαζί του την οδοντοστοιχία του στο μέτωπο, αναφέρει σε ανάλυση του ο The Economist.
«Τους έδιωξαν από τα χωριά τους χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση. Ένας ηλικιωμένος νεοσύλλεκτος δεν είχε καν την δυνατότητα να πάρει μαζί του τα ψεύτικα δόντια του.
Λιγότερο από μια εβδομάδα πέρασε στα χαρακώματα του Donbass, η δύναμη της διμοιρίας των 20 ατόμων μειώθηκε κατά έξι.
Τρεις σκοτώθηκαν στη μάχη, άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά».
Ο The Economist την αποκάλεσε “μία από τις χειρότερες ιστορίες” περί στρατολόγησης στο μέτωπο.
Στην Ουκρανία, από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει τεθεί σε ισχύ καθεστώς στρατιωτικού νόμου και διάταγμα για γενική επιστράτευση. Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Harry Tabakh (Αρχηγός Επιτελείου ΝΑΤΟ στην Ρωσία): Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι ανόητοι, απλά θα ηττηθούν

Οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να διαχειρίζονται επαρκώς χρήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν γνωρίζουν καν τα βασικά της στρατηγικής, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, Harry Tabakh σε συνέντευξη με την Ουκρανή δημοσιογράφο Tatyana Popova.
«Λοιπόν, θα σας δώσουμε αυτά τα χρήματα.
Τι έπεται;
Αυτοί, οι ειδικοί σου, που δεν καταλαβαίνουν ούτε τα βασικά, δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα στρατιωτικό βιβλίο, συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν την αντεπίθεση, όπως οι ανόητοι…
Σύμφωνα με τον Tabach, οι Ουκρανοί δεν πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες για οικονομική βοήθεια από τη Δύση.
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική στήριξη δεν μπορεί να δαπανηθεί για τα είδη όπλων που πραγματικά χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας και της αεράμυνας.
Με αυτή τη βοήθεια θα χάσετε…. ήταν το μήνυμα του Harry Tabakh στους Ουκρανούς. 
Γιατί αυτό δεν είναι βοήθεια, αλλά ένα στήσιμο, για να ηττηθείτε», προειδοποίησε ο πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

John Kirby (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ): Αξιολογούνται οι άμαχοι που σκοτώνονται σε Ισραήλ και Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τις απώλειες αμάχων από τα ισραηλινά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε ο John Kirby Συντονιστής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο ότι το Ισραήλ σκοτώνει σκόπιμα αθώους ανθρώπους.
Θέλω να πω, άνθρωποι πεθαίνουν, άνθρωποι τραυματίζονται, το αναγνωρίζουμε αυτό».
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η Ρωσία φέρεται να θέτει τέτοιους στόχους και «σε αυτό μπορούμε να το συγκρίνουμε με την τακτική της Hamas».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν επιτίθενται ποτέ σε κτίρια κατοικιών ή κοινωνική υποδομή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μαχών με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
H Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και σταθμά.
Έτσι, οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα με ακρίβεια και σύμφωνα με τους νομικούς κανόνες, ενώ η Ουκρανία επιτρέπεται να καθορίζει τους δικούς της στόχους….
Η παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, που σχετίζεται με τα εδαφικά συμφέροντα των δύο μερών, παρέμεινε πηγή έντασης και μαχών στην περιοχή για πολλές δεκαετίες.
Η απόφαση του ΟΗΕ το 1947 καθόρισε τη δημιουργία δύο κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά τελικά… εμφανίστηκε μόνο το Ισραήλ.
Ένας νέος γύρος σύγκρουσης ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου, οι δυνάμεις του κινήματος της Hamas από τη Λωρίδα της Γάζας πυροβόλησαν κατά του εβραϊκού κράτους και διείσδυσαν στις συνοριακές περιοχές στα νότια της χώρας, όπου άνοιξαν πυρ σε στρατιωτικούς και πολίτες και πήραν επίσης και ομήρους.
Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν την Επιχείρηση Iron Swords, στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας: οι προμήθειες νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, φαρμάκων και καυσίμων ανεστάλησαν.
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των επιδρομών του Ισραηλινού Στρατού ξεπέρασε τις 18.700 και περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ είναι τρομοκρατημένες από την επικείμενη καταστροφή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καταστροφική ελεύθερη πτώση λόγω του προέδρου Biden, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor.
Κατά τη γνώμη του, οι Ευρωπαίοι βλέπουν τον Biden ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
«Βλέπουν ότι η Αμερική βρίσκεται σε πολύ μεγάλη πτώση, δεν ελέγχουμε πλέον τα σύνορά μας και τη μετανάστευση.
Δεν ελέγχουμε το έγκλημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει μια κοινωνία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, δεν ξέρουμε καν ποιοι είμαστε».
Ο Douglas McGregor χαρακτήρισε το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία την πιο βιαστική απόφαση του Biden.

Julian Repke (Γερμανός Δημοσιογράφος): Το 88% των Ουκρανών εμπιστεύεται τον Zaluzhny και το 66% τον Zelensky

Η κατάσταση στην Ουκρανία βράζει επικίνδυνα, τόνισε ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Repke.
Ήδη ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων Zaluzhny αναφέρθηκε ότι παρακολουθείται.
Επίσης σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 62% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Zelensky και το 88% εμπιστεύεται τον Zaluzhny.
«Τα πάντα βράζουν στην Ουκρανία και μάλιστα πολύ βίαια».
Ο στρατηγός Zaluzhny επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε μια συσκευή ακρόασης σε ένα από τα γραφεία του, την οποία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει εκείνη την ημέρα.
Θεώρησε αυτό το περιστατικό ως «πολεμική κίνηση» εναντίον του.

Forbes: Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αβοήθητες απέναντι στις ρωσικές βόμβες ολίσθησης, είναι τρομερό όπλο

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αβοήθητες απέναντι στις ρωσικές βόμβες ολίσθησης, οι οποίες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον ουκρανικό στρατό, έγραψε το Forbes.
Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν τα μαχητικά-βομβαρδιστικά τους με δορυφορικά καθοδηγούμενες φτερωτές βόμβες που, όταν πέσουν από δεκάδες χιλιάδες πόδια, μπορούν να πετάξουν έως και 25 μίλια και να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση λίγων εκατοντάδων ποδιών από το σημείο σκόπευσης», τόνισε το Forbes
Ένας Ουκρανός στρατιωτικός χαρακτήρισε τις βόμβες ολίσθησης «έναν από τους μεγαλύτερους φόβους» του πολέμου..
Σύμφωνα με το Forbes, η πραγματοποίηση επιδρομών χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει στα ρωσικά αεροσκάφη να παραμένουν μακριά από «τα περισσότερα από τα επίγεια συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας».
Η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί ενεργά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) στη βορειοδυτική στρατιωτική ζώνη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Οι ρώσοι χτύπησαν στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ

Παρά τις μεγάλες απώλειες η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο.
Ο Zelensky ετοιμάζεται να πολεμήσει όχι μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό αλλά και μέχρι τον τελευταίο άρρωστο Ουκρανό.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο χτύπημα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στις Πολεμικές Αεροπορίες της Ουκρανίας στο εναέριο πεδίο Starokonstantyniv στην περιοχή Khmelnytsky.
Αυτή η εγκατάσταση έχει υποστεί συνεχείς βομβαρδισμούς.
Τις τελευταίες ημέρες χτυπήθηκε από αρκετούς ρωσικούς πυραύλους, αλλά εσχάτως έγινε στόχος ρωσικών UAV Geran.
Οι εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου επιβεβαιώθηκαν από τοπικές πηγές αλλά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη ζημιές.

Το αεροδρόμιο στο Starokonstantinov είναι στρατηγικής σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Φιλοξενεί δύο αεροπορικές μονάδες αεροσκαφών Su-24, οι οποίες έχουν μετατραπεί για να μεταφέρουν τους αγγλο-γαλλικούς κατευθυνόμενους πυραύλους Storm Shadow.

Παρά τις συχνές ρωσικές επιθέσεις σε αυτό το αεροδρόμιο, είναι αρκετά δύσκολο να τεθεί εκτός λειτουργίας η εγκατάσταση. Χτισμένο στη Σοβιετική εποχή, το αεροδρόμιο είναι μεγάλο και διαθέτει στρατηγικές οχυρώσεις.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επίσης κρύβουν το αεροσκάφος σε νέα οχυρωμένα υπόστεγα.

Σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 12 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ και 28 Ουκρανοί 

Μετά τη νυχτερινή επίθεση στις 17 Δεκεμβρίου, ορισμένες αποθήκες καυσίμων φέρεται να καταστράφηκαν στο Starokontantinov, καθώς και στο αεροδρόμιο Kanatovo στην περιοχή Kirovograd.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, μία από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις έπληξε ένα υπόγειο διοικητήριο όπου κρύβονταν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.
Συνολικά 12 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ και 28 Ουκρανοί φέρεται να έπεσαν θύματα της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης.

Εν τω μεταξύ στα μέτωπα, οι μάχες έλαβαν χαρακτήρα θέσης μετά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις περισσότερες περιοχές.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός διαπερνά τις ουκρανικές άμυνες και πετυχαίνει κάποιες τακτικές επιτυχίες στους κύριους τομείς της επίθεσής του.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει με μάχες, γύρω από την ουκρανική ομάδα στην Avdiivka.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια του Opytne και έχουν προχωρήσει σε ένα ευρύ μέτωπο σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου.

Στη νότια πλευρά του Bakhmut, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν πρόσφατα τον έλεγχο όλων των κυρίαρχων υψωμάτων κοντά στο Kleshcheevka και συνεχίζουν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους δυτικά του χωριού.
Εν τω μεταξύ, στις νότιες παρυφές της πόλης, οι Ρώσοι ολοκληρώνουν την επιχείρηση σφουγγαρίστρας στην περιοχή των dachas και κινούνται κατά μήκος του δρόμου προς το Chasov Yar.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης τη στρατιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή Zaporozhie, όπου η αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε.
Οι ρωσικές μονάδες χτυπούν τις ουκρανικές μονάδες από τις θέσεις τους δυτικά του Rabotyne και βόρεια του Verbove.
Οι ρωσικές δυνάμεις μειώνουν επίσης το ουκρανικό προγεφύρωμα στο Krynki στην κατεύθυνση Kherson.
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες απώλειες, ο ουκρανικός στρατός δεν σταματά να μεταφέρει ενισχύσεις στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

https://www.bankingnews.gr