Θέατρο ολέθρου 5ης γενιάς η Μεσόγειος – Το αμερικανικό μαχητικό F35 αντιμέτωπο με τον αόρατο τρόμο των Sukhoi – Τι συνέβη
Το Μαρόκο προμηθεύεται 32 F-35 Lightning II ως απάντηση στα ρωσικά Sukhoi πέμπτης γενιάς που διαθέτει πλέον η αντίπαλη Αλγερία…
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά το μαχητικό τους αεροσκάφος F-35 Lightning II να κατατροπωνεται από το πανίσχυρο ρωσικό Sukhoi 5ης γενιάς Su-57 σε πραγματικό πεδίο μάχης και σε πραγματικό χρόνο.
Το θέατρο αυτής της ολέθριας αερομαχίας πέμπτης γενιάς δεν είναι άλλο από τη Μεσόγειο, δεδομένου ότι το Μαρόκο αναμένεται να προμηθευθεί 32 F-35 Lightning II ως απάντηση στην απόκτηση των ρωσικών Sukhoi από την πλευρά της αντίπαλης Αλγερίας.
Μάλιστα, το Μαρόκο θα γίνει, έτσι, η πρώτη αραβική και αφρικανική χώρα που αποκτά μαχητικά αεροσκάφη τέτοιου τύπου.
Το Πετνάγωνο των ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την παράδοση 32 F-35 Lightning II, με το κόστος μάλιστα να φαίνεται πως υπερβαίνει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε 45 χρόνια, που θα καλύπτει τόσο την προμήθεια όσο και τη συντήρηση των αεροσκαφών.
Εάν δε προχωρήσει και ολοκληρωθεί, αυτή η εξαγορά θα επεκτείνει το απόθεμα της Πολεμικής Αεροπορίας του Μαρόκου, το οποίο επί του παρόντος περιλαμβάνει αποκλειστικά τα αεροσκάφη F-16 τέταρτης γενιάς.
Σε μια υποθετική εναέρια εμπλοκή μεταξύ των αλγερινών Su-57 και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, η ευελιξία του Su-57 θα μπορούσε να προσφέρει πλεονέκτημα στη μάχη από κοντά, ενώ οι δυνατότητες μυστικότητας και αισθητήρα του F-35 μπορεί να του επιτρέψουν να ανιχνεύσει και να εμπλακεί με το Su-57 σε μεγαλύτερη απόσταση πριν εντοπιστεί, όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του armyrecognition.com.
O «υπέροχος φονιάς» της Ρωσίας ανοίγει τα φτερά του πάνω από τη Μεσόγειο – Η Αλγερία προμηθεύεται το πανίσχυρο Su-57
Δημοσιεύματα ήδη από το 2020 αναφέρουν ότι η Αλγερία έχει υποβάλει παραγγελίες για το πανίσχυρο ρωσικό Sukhoi 5ης γενιάς Su-57.
Η επιβεβαίωση των πρώτων εξαγωγικών παραδόσεων μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενισχύσει τις θέσεις όσων υποστηρίζουν την προμήθεια του Su-57 στο ινδικό Υπουργείο Άμυνας, δεδομένου ότι η ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει εδώ και καιρό εκφράσει σημαντικό και αυξανόμενο ενδιαφέρον για το μαχητικό, ενώ παράλληλα στερείται εναλλακτικών επιλογών για την απόκτηση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Πριν από την αποκάλυψη ότι οι εξαγωγές του Su-57 θα ξεκινήσουν το 2025, η κλίμακα των ρωσικών επενδύσεων για την επέκταση των γραμμών παραγωγής, οι οποίες θα επιτρέψουν την κατασκευή πολλών περισσότερων αεροσκαφών μέχρι το 2027 από τα 76 που έχουν παραγγελθεί από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, έδειχνε ότι μια εξαγωγική συμφωνία ενδεχομένως είχε ήδη συναφθεί πριν από καιρό.
Η Αλγερία έχει δείξει σαφή σημάδια πρόθεσης να αποκτήσει το μαχητικό, καθώς Αλγερινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν… συλληφθεί να δοκιμάζουν μοντέλα του αεροσκάφους τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2020 ένα μοντέλο sim του Su-57 εγκαταστάθηκε στο αλγερινό Υπουργείο Άμυνας.
Έτσι, ο πρώτο Su-57 που θα παραδοθεί στην Αλγερία αναμένεται να αντικαταστήσει τα εκσυγχρονισμένα MiG-25 Foxbat, τα οποία αποσύρθηκαν τον Ιούνιο του 2022.
Πόλος έλξης για όλο τον πλανήτη η υπερσύγχρονη τεχνολογία του ρωσικού Sukhoi
Εκτιμάται ότι οι παραγγελίες από την Αλγερία βοήθησαν στη χρηματοδότηση της επέκτασης της παραγωγής κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ακόμη μεγαλύτερες παραγγελίες από άλλους πελάτες, και κυρίως από την Ινδία, είναι πιθανό να διευκολύνουν μια περαιτέρω σημαντική αύξηση της παραγωγής.
Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στο άνοιγμα μιας δεύτερης γραμμής παραγωγής, παράλληλα με αυτήν του Komsomolsk-on-Amur Aviation Plant.
Ο μοναδικός βαθμός μαχητικής δοκιμής του Su-57 μεταξύ των αεροσκαφών της γενιάς του εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βασικό παράγοντα προσέλκυσης ξένων πελατών.
Οι επιχειρησιακές του αποστολές έχουν περιλάβει καταστολή αεράμυνας, αερομαχίες, επιθέσεις ακριβείας, καθώς και επιχειρήσεις σε περιοχές με υψηλή εχθρική αεράμυνα.
Ο Kim θέλει να επιστρατεύσει τα Su-57 για να αντιμετωπίσει τα F-35 των ΗΠΑ
Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν, επίσης, εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια προηγμένων ρωσικών μαχητικών εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 επιθεώρησαν εγκαταστάσεις παραγωγής καθώς και το πιλοτήριο ενός Su-57 στο εργοστάσιο αεροναυπηγικής Komsomolsk-on-Amur Aviation Plant.
Παράλληλα, δηλώσεις της βορειοκορεατικής ηγεσίας υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη αμερικανικών F-35 πέμπτης γενιάς στην περιοχή θεωρείται σοβαρή απειλή για την Πιονγκγιάνγκ.
Καθώς η Ρωσία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης πολεμικής της προσπάθειας στην Ουκρανία και την αντιπαράθεσή της με το ΝΑΤΟ, αυξάνονται οι πιθανότητες η Πιονγκγιάνγκ να εκμεταλλευτεί αυτή την εξάρτηση και να πιέσει τη Μόσχα να αναζητήσει παραθυράκια στο ισχύον εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, προκειμένου να προμηθευτεί Su-57.
Το κόστος των αεροσκαφών θα μπορούσε ενδεχομένως να καλυφθεί εν μέρει από τις πωλήσεις βορειοκορεατικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ρωσο-βορειοκορεατικές αμυντικές σχέσεις άρχισαν να ενισχύονται μόλις το 2022, ενώ τα στοιχεία που υποδηλώνουν μια αλγερινή παραγγελία είναι σαφώς πιο ισχυρά, παραμένει πιο πιθανό η Αλγερία να είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει το μαχητικό.
Η Βόρεια Κορέα, εξάλλου, δεν διαθέτει εμπειρία στη χρήση μαχητικών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ούτε στην επιχειρησιακή διαχείριση μεγάλων, μακράς εμβέλειας αεροσκαφών.
Αυτό αναμένεται να καταστήσει τη μετάβαση των βορειοκορεατικών μονάδων στο Su-57 μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, παρά τα υψηλά επίπεδα τεχνικής εκπαίδευσης που διαθέτει η χώρα.
www.bankingnews.gr