Θερμή «ρουκέτα» Σάκη Αρναούτογλου: «Ιστορικό κύμα ζέστης – Καλοκαιρινή η νύχτα!»

Σάκης Αρναούτογλου: Το θερμό κύμα που εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει επηρεάσει έντονα την περιοχή, με τη θερμοκρασία κατά τόπους να φτάνει και να ξεπερνά τους 32-33°C.
Μάλιστα, η απόκλιση της θερμοκρασίας ξεπέρασε ακόμη και τους 13-15°C, πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

Σάκης Αρναούτογλου – Η «θερμή» ανάρτηση του μετεωρολόγου

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου παρέθεσε στοιχεία και γραφήματα αναφορικά με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επικράτησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες (20-22/10/2023) στην Ανατολική Ευρώπη και κατά βάση στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον climatebook, δεκάδες μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Βελιγράδι, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου και η Μολδαβία, όπου σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 34,3°C, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά για το μήνα Οκτώβριο.

Εκτός των πολύ υψηλών μέγιστων θερμοκρασιών το μεσημέρι, οι υψηλές θερμοκρασίες παρέμειναν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία δεν κατάφερε να πέσει κάτω από τους 25-26°C, θυμίζοντας τροπική καλοκαιρινή νύχτα.

Ξεπέρασε τους 30 °C η θερμοκρασία στην Κρήτη

Ξεπέρασε τους 30°C η θερμοκρασία στην Κρήτη το μεσημέρι της Δευτέρας 23/10. Η υψηλότερη τιμής της καταγράφηκε στο Πυράθι Ηρακλείου και ήταν ίση με 31.2 °C.

Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τη Δευτέρα 23/10.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2023

Στους 5,9°C (Καρπενήσι – Βουτύρο) έφτασε η θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας 23/10. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας 23/10.

athensmagazine.gr
https://corfiatiko.blogspot.com/2023/10/blog-post_529.html