Τι συμβολίζει η πασχαλινή λαμπάδα

Τι συμβολίζει η πασχαλινή λαμπάδα

Τι συμβολίζει η πασχαλινή λαμπάδα

choratouaxoritou.gr

Αναπόσπαστο κομμάτι της αναστάσιμης θείας λειτουργίας. Παράδοση της Εκκλησίας και αγαπημένο έθιμο μικρών και μεγάλων. Η λαμπάδα που κρατάμε το βράδυ της Ανάστασης έχει πολλούς συμβολισμούς και μακρά ιστορία.

Το βράδυ της Ανάστασης, λίγο πριν τις 12, ο ιερέας βγαίνει στην ωραία πύλη κρατώντας ενωμένες αναμμένες λαμπάδες στα χέρια του. Το «Δεύτε λάβετε φως» που λέει δίνει το σήμα στους πιστούς να ανάψουν τη λαμπάδα που κρατά ο καθένας από τις λαμπάδες του ιερέα. Όλοι μαζί, με αναμμένες τις λαμπάδες τους, εξέρχονται από τον ναό για να ψάλλουν σε λίγο το Χριστός Ανέστη!

Αναμμένη λαμπάδα κρατάμε σε όλη την ακολουθία το βράδυ της Ανάστασης, στον εσπερινό της αγάπης, τη λεγόμενη δεύτερη Ανάσταση, που γίνεται ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα αλλά και στη θεία λειτουργία που τελείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και είναι ίδια με αυτήν της Ανάστασης.

Η ιστορία της πασχαλινής λαμπάδας ξεκινά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την εποχή που οι Χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Η αναμμένη λαμπάδα συμβόλιζε το φως του Χριστού που με τη βάφτισή τους άρχιζε να φωτίζει τη ζωή τους. Εξ ου και όσοι βαφτίζονται λέγονται νεοφώτιστοι.

Η πασχαλινή λαμπάδα, όπως και η ίδια η εορτή του Πάσχα, συμβολίζει το φως που έφερε στους ανθρώπους ο Ιησούς με την Ανάστασή Του. Το Φως, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, νικά το σκοτάδι, που είναι ο διάβολος, η αμαρτία, ο θάνατος.

Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεση της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.

Το χρώμα της πασχαλινής λαμπάδας

Όλο τον χρόνο, τα κεράκια που ανάβουμε στους ναούς είναι καφέ. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο φτιάχνονται (παραφίνη ή μελισσοκέρι) έχουν την αντίστοιχη απόχρωση του καφέ. Το βράδυ της Ανάστασης, όμως, ανάβουμε στους ναούς λευκά κεράκια και λευκές, κυρίως, λαμπάδες.

Το χρώμα της πασχαλινής λαμπάδας έχει τον δικό του συμβολισμό. Η καφέ λαμπάδα που κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου συμβολίζει το πένθος για το πάθος και τον θάνατο του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ συνηθίζεται να κρατάμε λευκές λαμπάδες καθώς το λευκό συμβολίζει τη χαρά, την ελπίδα και το φως της Ανάστασης.

Στο Άγιον Όρος, οι μοναχοί φτιάχνουν μόνοι τους κεριά και πασχαλινές λαμπάδες από αγνό μελισσοκέρι. Ο μοναχός Ευθύμιος από τη Σκήτη της Ιεράς Μονής Ιβήρων στολίζει τις λαμπάδες που φτιάχνει ο ίδιος με κομψά σχέδια λουλουδιών.

Το αγνό και μαλακό κερί συμβολίζει το εύπλαστο της ψυχής του ανθρώπου. Όπως το κερί λιώνει και φωτίζει τον χώρο, έτσι και οι άνθρωποι, με τη Χάρη του Θεού, θα πρέπει να φωτίζουν και να ευεργετούν τους συνανθρώπους τους.

Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.
ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ

πηγή
πηγή
choratouaxoritou.gr