Πρόκειται για τα δύο καλύτερα μαχητικά παγκοσμίως – Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξάγει κανένα F-22 για να διατηρήσει μυστικά τα χαρακτηριστικά του
Τι θα συμβεί εάν δύο από τα καλύτερα μαχητικά παγκοσμίως, όπως το αμερικανικό F-22 Raptor και το ρωσικό Su-35 βρεθούν το ένα απέναντι στο άλλο και χρειαστεί να εμπλακούν σε αερομαχία;
Είναι προφανές πως σε μια τέτοια αερομαχία, κανείς δεν μπορεί να πει ποιος θα είναι ο ξεκάθαρος, απόλυτος κυρίαρχος και νικητής, αν και είναι εξίσου σαφές πως οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Και η σύγκριση δείχνει πως το ρωσικό μαχητικό διαθέτει κάποια, ελάχιστα πλεονεκτήματα απέναντι στο αν μη τι άλλο «θανατηφόρο» Raptor που του δίνουν το προβάδισμα… στον αέρα.
Su-35 vs F-22 Raptor
Το Sukhoi, S-35 είναι ένα προηγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε από το Su-27.
Γνωστό και ως «Flanker-E» από το ΝΑΤΟ, το μονοθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων Su-35 είναι, στην πραγματικότητα ακόμα πιο μεγάλο, πιο γρήγορο, με μεγαλύτερη ικανότητα πτήσης και με τρομερές δυνατότητες ελιγμών.
Από την πλευρά του το F-22 Raptor είναι ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, και φημίζεται για τους ελιγμούς, την εμβέλεια… και το stealth του.
Δεν είναι τυχαίο ότι το F-22 φημίζεται για το ότι… είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμο καθώς και για την ικανότητα του να «κλειδώνει» έναν στόχο χωρίς αυτός να βρίσκεται στην οπτική του εμβέλεια, χάρη ακριβώς στην προηγμένη τεχνολογία stealth που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.
Τα Raptor έχουν ενταχθεί στην USAF, στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, ήδη από το 2005.
Η σύγκριση
Το ρωσικό Su-35 έχει σχεδιαστεί για αερομαχίες με μεγαλύτερη εξωτερική δύναμη πυρός σε σύγκριση με το αμερικανικό F-22, του οποίου τα όπλα αποθηκεύονται εσωτερικά.
Το Sukhoi έχει 12 σκληρά hardpoints για τη μεταφορά εξωτερικών όπλων και την αποθήκευση τους, τέσσερα σε κάθε φτερό, δύο στην κάτω πλευρά της ατράκτου και ένα κάτω από κάθε κινητήρα.
Το F-22 Raptor είναι εξοπλισμένο με μόλις τέσσερα εξωτερικά hardopoints στα φτερά για τη μεταφορά όπλων ή για δεξαμενές καυσίμων, αλλά η χρήση αυτών θα επηρέαζε το βασικό χαρακτηριστικό του, το stealth.
Οι… ελλείψεις του Raptor
Το F-22 Raptor, της Lockheed Martin, είναι μακράν το καλύτερο από όλα τα μαχητικά, αλλά γιατί δεν διαθέτει ραντάρ Υπέρυθρης Έρευνας και Ανίχνευσης (IRST) και πλευρικά ραντάρ;
Σύμφωνα με το National Interest, ο λόγος έγκειται στο ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε θέσει το 1989 ως ανώτατο όριο στο κόστος των αερο-ηλεκτρονικών ειδών του F-22 τα 9 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος.
Όπως αναφέρεται, εκείνη την περίοδο ο σχεδιασμός… στα χαρτιά εκτιμούσε το κόστος των αεροηλεκτρονικών ειδών του κάθε F-22 στα 16 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεν έδωσε οδηγίες για το ποια συστήματα πρέπει να απορριφθούν προκειμένου το κόστος να μην υπερβεί το ανώτατο όριο που είχε τεθεί.
Έτσι, ο κατασκευαστής ήταν αυτός που έλαβε … την απόφαση.
Η Lockheed Martin έκρινε πως πρέπει να εγκαταλείψει μεταξύ άλλων, το σύστημα IRST και τα πλευρικά ραντάρ.
Συνεπώς, το υπέρυθρο σύστημα αναζήτησης και ελέγχου πυρός που διαθέτει το Su-35, τέταρτης γενιάς, (περιλαμβάνει κάμερα, προσδιοριστή στόχου, laser απόστασης, αισθητήρα υπερύθρων) εξελίσσεται σε ένα ζωτικής σημασίας πλεονέκτημα.
Τι θα συνέβαινε σε μια αερομαχία
Αν και το F-22 πέμπτης γενιάς και το Su-35 τέταρτης γενιάς έχουν σχεδόν παρόμοιες δυνατότητες, οι ανώτερη ικανότητα για αερομαχία, το σημαντικά μικρότερο κόστος και η τεχνολογία IRST, δίνουν το πλεονέκτημα στο ρωσικό μαχητικό έναντι του αμερικανικού.
Έρευνα των The EurAsian Times και του εμπειρογνώμονα στον τομέα της άμυνας Alex Lockie έδειξε ότι τα αμερικανικά Raptors θα ήταν σε μειονεκτική θέση σε μια αερομαχία ή κατά την αναχαίτιση του Su-35.
Εάν επρόκειτο να συμβεί μια αερομαχία κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναχαίτισης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ρωσικά μαχητικά θα είχαν τεράστιο πλεονέκτημα έχοντας στο οπτικό τους πεδίο το… «αόρατο» F-22 Raptor.
Τι λέει Αμερικάνος πιλότος
Ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης David Berke, ο μόνος πεζοναύτης των ΗΠΑ που έχει πετάξει και με F-22 και με F-35, είπε ότι όταν πετούσε το F-22, ο στόχος του ήταν να μην βρεθεί σε στροφή με το αντίπαλο μαχητικό.
Αντιθέτως, σημείωσε ότι θα χρησιμοποιούσε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του F-22, το stealth προκειμένου να αποφύγει μια αερομαχία εντός της οπτικής του εμβέλειας.
Καθώς το F-22 σχεδιάστηκε για να είναι stealth και να έχει εσωτερική αποθήκευση όπλων, ο Justin Bronk, ειδικός στην πολεμική αεροπορία, είπε ότι αεροσκάφη όπως το F-22 «δεν θα ήταν πραγματικά απαραίτητα» για αποστολές αναχαίτισης, καθώς άλλα φθηνότερα μαχητικά θα μπορούσαν να εκτελέσουν αυτήν την αποστολή.
Ωστόσο, το F-22 εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά μαχητικά αεροσκάφη παγκοσμίως, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει εξαχθεί σε καμία χώρα έτσι ώστε να διατηρήσει μυστικά τα χαρακτηριστικά του.
www.bankingnews.gr