Εκτέλεση
Η κλασική ιταλική συνταγή με σαβαγιάρ και κρέμα μασκαρπόνε που όλοι αγαπάμε! Το γλυκό που στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασε με” κι αυτό γιατί η γεύση του αλλά και ο συνδυασμός των υλικών ανεβάζει την διάθεση και ξεσηκώνει. Αυτό το σπιτικό γλυκό είναι ιδανικό για να το σερβίρετε σε γιορτινό τραπέζι και να ξετρελάνει τους καλεσμένους σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σαβαγιάρ με παντεσπάνι και το λικέρ με κρασί. Το γλυκό κρασί Μαρσάλα είναι ιδανικό για να γίνει η συνταγή τιραμισού. Είναι το αγαπημένο γλυκό για τους λάτρεις του καφέ, γιατί εκτός από την υπέροχη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο, είναι εύκολο και μπορείς να το φτιάξεις όποτε θες.
Πρώτα πρέπει να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους
- Βάζουμε σε μπεν μαρί για 10 λεπτά τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί το μίγμα και σφίξει ο κρόκος.
- Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη να είναι 60°C βαθμούς
Συνεχίζοντας τη συνταγή για τιραμισού
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μίγμα να κρυώσει, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί.
- Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα.
- Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
- Τρίβουμε τη σοκολάτα.
- Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ.
- Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στον καφέ.
- Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε απλά τα βουτάμε.
- Αραδιάζουμε μια στρώση με μπισκότα σε βαθύ ταψί 29x20x6 εκ.
- Απλώνουμε μισή κρέμα. Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα από τη σοκολάτα.
- Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα για το τιραμισού.
- Το παγώνουμε για 3 με 4 ώρες, να σφίξει ελαφρά.
- Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.
- Φτιάξτε το και απολαύστε το αφού το αφήσετε να μείνει για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Το μυστικό για το κλασικό τιραμισού
- Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξεις το κλασικό τιραμισού από την Αργυρώ είναι οι φρέσκοι κρόκοι αυγών.
- Πρέπει να μείνει οπωσδήποτε μερικές ώρες στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις και να γίνει ακαταμάχητο.
- Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας σκεπασμένο για 2-3 ημέρες άφοβα. Όμως σκεπάστε το να μην στεγνώσει.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για το τιραμισού είναι επίσης ο πολύ καλός αρωματικός καφές εσπρέσο.
- Μην μουλιάζετε πολύ τα μπισκότα σαβαγιάρ γιατί λιώνουν. Τα μπισκότα πρέπει να μπουν στο υγρό και σιγά σιγά θα μαλακώσουν όσο μένουν στο ψυγείο για να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Λίγο τρίμμα από τη σοκολάτα όπως βάζουν στο τιραμισού στη βόρεια Ιταλία απογειώνει την γεύση.
- Απαραίτητο για ένα τιραμισού είναι μπόλικο πολύ καλής ποιότητας κακάο στη επιφάνεια του.
Contents