Το κοινό φάρμακο κατά της τριχόπτωσης και του προστάτη που μειώνει την χοληστερόλη

Πώς τελικά ένα φάρμακο για την τριχόπτωση και τον προστάτη επηρεάζει τη χοληστερόλη.

Το φάρμακο φιναστερίδη, γνωστό και ως Propecia ή Proscar, αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και τον διευρυμένο προστάτη σε εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως.

Όμως, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign δείχνει ότι το φάρμακο μπορεί επίσης να προσφέρει ένα εκπληκτικό και σωτήριο για τη ζωή όφελος: τη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση του συνολικού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research, διαπίστωσε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης φιναστερίδης και των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης σε άνδρες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής μεταξύ 2009 και 2016. Σε ποντίκια που έλαβαν υψηλές δόσεις φιναστερίδης, οι ερευνητές διαπίστωσαν μειώσεις στη συνολική χοληστερόλη του πλάσματος, καθυστερημένη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, χαμηλότερη φλεγμονή στο ήπαρ και συναφή οφέλη.

«Όταν εξετάσαμε τους άνδρες που έπαιρναν φιναστερίδη στην έρευνα, τα επίπεδα χοληστερόλης τους ήταν κατά μέσο όρο 30 μονάδες χαμηλότερα από τους άνδρες που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Πίστευα ότι θα βλέπαμε το αντίθετο μοτίβο, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον», δηλώνει στη μελέτη ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jaume Amengual, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής και στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών, που ανήκουν αμφότερα στο Κολέγιο Γεωπονικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών (ACES) του U. of I.

Όσο συναρπαστικά και αν ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας, είχαν τους περιορισμούς τους. Από τους σχεδόν 4.800 συμμετέχοντες στην έρευνα που πληρούσαν τα γενικά κριτήρια υγείας για να συμπεριληφθούν στην ανάλυση, μόνο 155, όλοι άνδρες άνω των 50 ετών, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν φιναστερίδη. Και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να πουν για πόσο ή πόσο καιρό οι άνδρες στην έρευνα είχαν πάρει το φάρμακο.
Πώς ένα φάρμακο για την τριχόπτωση και τον προστάτη επηρεάζει τη χοληστερόλη

«Αυτή δεν ήταν μια κλινική μελέτη στην οποία μπορείς να ελέγξεις τα πάντα τέλεια», δήλωσε ο Amengual. «Ήταν περισσότερο μια παρατήρηση που μας οδήγησε να πούμε: «Εντάξει, τώρα το είδαμε αυτό σε ανθρώπους. Ας δούμε τι συμβαίνει στα ποντίκια».

Αλλά πρώτα, γιατί ένα φάρμακο για την τριχόπτωση και τον προστάτη να επηρεάζει τη χοληστερόλη; Η αθηροσκλήρωση, είναι η κατάσταση κατά την οποία οι πλάκες χοληστερόλης πνίγουν τις αρτηρίες, οδηγώντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλες μορφές καρδιαγγειακής νόσου. Επειδή η νόσος είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι επιστήμονες υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη είναι σημαντική στην αθηροσκλήρωση, αν και ο ρόλος της δεν είναι απολύτως σαφής.

Η φιναστερίδη δρα αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους θύλακες των τριχών και στον αδένα του προστάτη και ενεργοποιεί την τεστοστερόνη. Το κοινό στοιχείο, η τεστοστερόνη, ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Amengual.

«Διάβαζα για αυτό το φάρμακο μια μέρα και άρχισα να παρατηρώ ότι δεν υπήρχαν πολλές μακροχρόνιες μελέτες για τις επιπτώσεις του φαρμάκου. Αρχικά, ήταν απλώς η δική μου περιέργεια, με βάση το γεγονός ότι τα επίπεδα των ορμονών είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την αθηροσκλήρωση, την τριχόπτωση και τα θέματα του προστάτη», είπε. «Έτσι, αποφασίσαμε να το ψάξουμε».

Αφού τεκμηρίωσε την πρώτη, έστω και παρατηρησιακή, σύνδεση μεταξύ της φιναστερίδης και της χαμηλότερης χοληστερόλης στους άνδρες, ο Amengual έβαλε να δει αν το μοτίβο ίσχυε σε ποντίκια.

Τα ποντίκια κατανάλωναν το φάρμακο, μαζί με μια «δυτική» διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, για 12 εβδομάδες. Μετά το πείραμα, αναλύθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στα ποντίκια, μαζί με ενδείξεις αθηρωματικών πλακών. Εξέτασε την έκφραση γονιδίων στο ήπαρ, εξέτασε τον μεταβολισμό των χολικών οξέων και ανέλυσε τα στεροειδή, τα τριγλυκερίδια, την ανοσολογική δραστηριότητα και άλλα.

«Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε υψηλή δόση φιναστερίδης εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης εντός του πλάσματος καθώς και στις αρτηρίες».
Το επόμενο βήμα για την μελέτη

Αν και οι επιδράσεις ήταν σημαντικές μόνο στην υψηλότερη δόση, ένα επίπεδο που ο Amengual χαρακτηρίζει εξωφρενικό για τους ανθρώπους, εξηγεί ότι τα ποντίκια μεταβολίζουν τη φιναστερίδη διαφορετικά από τους ανθρώπους.

«Είναι ένα απίστευτα υψηλό επίπεδο του φαρμάκου. Αλλά χρησιμοποιούμε τα ποντίκια ως μοντέλο και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε πράγματα που θα σκότωναν οποιονδήποτε από εμάς», δήλωσε. «Επομένως, δεν είναι τόσο τρελό όταν το σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο».

Οι άνθρωποι παίρνουν καθημερινά δόσεις 1 ή 5 χιλιοστογραμμαρίων φιναστερίδης για την τριχόπτωση και τη διόγκωση του προστάτη, αντίστοιχα. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε ένα σαφές μοτίβο σε μια έρευνα ανδρών που πιθανώς έπαιρναν μία από αυτές τις δόσεις υποδηλώνει ότι το φάρμακο μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη χωρίς τις μεγαδόσεις που δοκιμάστηκαν στα ποντίκια.

Το επόμενο βήμα είναι οι γιατροί να αρχίσουν να παρακολουθούν τη χοληστερόλη σε ασθενείς με φιναστερίδη ή να διεξάγουν μια κλινική δοκιμή για να επαληθεύσουν το αποτέλεσμα. Τέλος, ο Amengual σημειώνει ότι, όπως κάθε φάρμακο, η φιναστερίδη δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους για να μάθουν περισσότερα.

www.healthstat.gr