Άμεση εμπλοκή της Τουρκίας- μέλους του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία – Απρόβλεπτες οι συνέπειες
Ενδελεχή έρευνα έχει αρχίσει η Ρωσία για τουρκικά επιθετικά drones, που αναπτύσσονται για πρώτη φορά στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) υπό τη διοίκηση του καθεστώτος του Κιέβου υποστήριξαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μάχη εναντίον Ρώσων ανταρτών.
Αυτή είναι μια δυνητικά δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο που σιγοκαίει, αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Διότι σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προμήθευαν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου για να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών ανταρτών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιωτικοί σύμβουλοι είναι επίσης γνωστό ότι έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές αποστολές με τις ουκρανικές δυνάμεις.
Τρομακτικών διαστάσεων εξέλιξη
Η Βρετανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση πυραύλων Brimstone στο ουκρανικό ναυτικό.
Αλλά η προφανής ανάπτυξη τουρκικών επιθετικών drones είναι μια έντονη αλλαγή του παιχνιδιού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov άφησε να εννοηθεί τη σοβαρότητα όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/10/2021 ότι η Μόσχα διενεργεί επείγουσες έρευνες σχετικά με την συμμετοχή των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2.
Η οργή της Μόσχας
Νωρίτερα ο Lavrov ζήτησε από την Τουρκία να μείνει μακριά από τις εχθροπραξίες ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο καθεστώς του Κιέβου αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Η εκτίμηση του Κρεμλίνου μπορεί να είναι περισσότερο ανησυχητική καθώς η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εμπλέκεται πλέον ως ένας από τους πρωταγωνιστές του πολέμου.
Κατά πάσα πιθανότητα, το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό θα έχει επιχειρησιακό ρόλο στις πτήσεις των drones.
Ο πόλεμος στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, Donbass, συνεχίζεται για σχεδόν οκτώ χρόνια.
Προκλήθηκε μετά από ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014 εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης που είχε ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία.
Το νέο καθεστώς χαρακτηριζόταν από αντιρωσική πολιτική και νεοναζιστική ιδεολογία.
Ο ρωσικός πληθυσμός του Donbass, αντιτάχθηκε στο καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Δύση, οδηγώντας σε πόλεμο.
Ο ρωσικός πληθυσμός της Κριμαίας ψήφισε επίσης σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014 την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με την οποία έχει αιώνες κοινής ιστορίας.
Οι δυνάμεις του Κιέβου κατηγορούνται για πιθανά εγκλήματα πολέμου όπως βομβαρδισμός κατοικιών και υποδομών.
Τις προηγούμενες μέρες μία αποθήκη πετρελαίου στο Ντόνετσκ επλήγη από drone.
Δεν είναι σαφές εάν το drone ήταν ένα από τα τουρκικά όπλα.
Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία και για προσάρτηση της Κριμαίας.
Ανησυχητικά μηνύματα
Η Μόσχα, αν και δηλώνει πως δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στη σύγκρουση, κάνει λόγο για παράλογη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Η Συμφωνία του Μινσκ του 2015 υποχρεώνει το Κίεβο να παραχωρήσει αυτονομία στην περιοχή του Donbass.
Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ, παρόλο που ο νυν πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξελέγη το 2019 με προεκλογικές υποσχέσεις να επιδιώξει μια πολιτική διευθέτηση.
Ο αναδυόμενος άξονας Κιέβου-Άγκυρας δεν είναι απροσδόκητος.
Η Τουρκία έχει εκφράσει αυξανόμενη υποστήριξη προς το Κίεβο και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προχώρησε σε δηλώσεις για μη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και ζήτησε την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία.
Το Κίεβο επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατηγόρησε τη Ρωσία ως «επιτιθέμενη» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μάλιστα για να υπογραμμιστεί η αποφασιστικότητα του Πενταγώνου, δύο βομβαρδιστικά B-1B ικανά να φέρουν πυρηνικά πέταξαν από το Τέξας στη Μαύρη Θάλασσα όπου απωθήθηκαν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
Τα πυρηνικά στο τραπέζι
Στη συνέχεια, υπήρξε επίσης η σύνοδος κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα στην οποία αποκαλύφθηκε ένα νέο «κύριο σχέδιο για τον περιορισμό της Ρωσίας». Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer υποστήριξε πως χρειάζονται πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη για να περιοριστεί η Ρωσία.
Τα σχόλιά της προκάλεσαν μια έξαλλη απάντηση από τη Μόσχα, η οποία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γερμανό στρατιωτικό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί.
Οι αναφορές για τα τουρκικά drones και τη ρωσική έρευνα ισοδυναμούν με προφανή κλιμάκωση που καταδεικνύει, πως η βορειοατλαντική συμμαχία έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο στην πόρτα της Ρωσίας.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σε πολλές πρόσφατες συγκρούσεις: στη Λιβύη για υποστήριξη της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη ενάντια στις δυνάμεις του Khalifa Haftar που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. στη Συρία ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, στο Nagorno Karabakh για υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.
Η Άγκυρα διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο ως προς την εμβάθυνση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Δεδομένου του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας των κρατών – μελών και των ήδη τεταμένων σχέσεων με τη Μόσχα, ο Erdogan φαίνεται να καλεί μία πολύ επικίνδυνη μοίρα, καταλήγει η ανάλυση του Strategic Culture Foundation.