σχόλιο Γ.Θ : Ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλες οι φτωχές χώρες που απειλούνται από τους ισχυρούς στόλους των επικυρίαρχων του πλανήτη
Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert
Το Ιράν είναι μια σπάνια περίπτωση , όσον αφορά το ναυτικό του – έχει δύο. Πρόκειται για μια ανορθόδοξη , αλλά σε μεγάλο βαθμό αναγκαστική λύση . Εδώ και πολύ καιρό, η χώρα αντιμετωπίζει έναν σκληρό οικονομικό και τεχνολογικό αποκλεισμό από τη Δύση. Σε αυτήν την κατάσταση, το Ιράν αναγκάστηκε να βρει και να αναπτύξει την πιο οικονομική προσέγγιση στην αμυντική του στρατηγική.
Το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, χαρακτηρίζεται από την ηγεσία της χώρας ως κυρίαρχη δύναμη και επιτελεί μια συμβατική στρατηγική η οποία επικεντρώνεται στην δυναμική ναυτική παρουσία και τη ναυτική διπλωματία. Οι περιοχές δράσης του περιλαμβάνουν την Κασπία Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν καθώς και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές . Το ιρανικό ναυτικό έχει σχετικά χαμηλό αριθμό πολεμικών πλοίων και δεν έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει σύγχρονους στόλους, όπως αυτοί των “ΗΠΑ ή του “Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα ομως , το ιρανικό ναυτικό είναι αρκετά ικανό να αντιμετωπίσει τις απειλές των περιφερειακών ανταγωνιστών της χώρας του,που έχουν επίσης περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τις συμβατικές ναυτικές δυνάμεις.
Η δεύτερη ιρανική ναυτική δύναμη είναι το Ναυτικό του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGCN) – το οποίο βασίζεται με ένα ασύμμετρο δόγμα και εστιάζει αποκλειστικά στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο. Το δόγμα του IRGCN θεωρεί τις ναυτικές δυνάμεις των δυτικών χωρών ως τους κύριους δυνητικούς αντιπάλους του.
Τον σημαντικότερο ρόλο στις πρόσφατες εξελίξεις και τις τελευταίες δεκαετίες διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις των ταχέων σκαφών του IRGCN, τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο .
Η πρόσφατη κατάληψη του βρετανικού τάνκερ Stena Impero, του Riah με σημαία Παναμά και η δέσμευση και η εν συνεχεία αποδέσμευση του Mesdar ,δείχνουν ότι ο IRGCN είναι κάτι παραπάνω από ικανό να επιβάλει την εξουσία του στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Χορμούζ. Τα ταχύπλοα σκάφη επέτρεψαν στο Ιράν να εκτελέσει στα γρήγορα τη επιχείρηση και να απομακρυνθεί με επιτυχία.
Δεν είναι απίθανο το Ιράν να μπορέσει να υλοποιήσει τις απειλές του για ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, σε κάποια δεδομένη στιγμή
Η στρατηγική του IRGCN εστιάζει σε διάφορα στοιχεία – να αποτρέψει μια θαλάσσια εισβολή, ει δυνατόν, να αντιδράσει άμεσα εάν αποτύχει η αποτροπή και να ξεκινήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο, αν χρειαστεί, στον Περσικό Κόλπο και ειδικότερα στα Στενά του Χορμούζ.
Θεμελιώδες στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η εκμετάλλευση της γεωγραφίας και η χρήση ενός ασύμμετρου δόγματος για την αντιμετώπιση μιας ανώτερης δύναμης. Υποθέτουμε ότι τα ταχύπλοα σκάφη του IRGCN μπορούν να υπερνικήσουν τις εχθρικές άμυνες στα ρηχά νερά, συνδυάζοντας τα μικρά και ευέλικτα οπλικά τους συστήματα ή χρησιμοποιώντας τα με καινοτόμους τρόπους για να επιτύχουν μια τακτική αιφνιδιασμού .
Το IRGCN απαρτίζεται από περίπου 20.000 πεζοναύτες και 1.500 πλοία, συμπεριλαμβανομένων ταχύπλοων σκαφών , διατηρεί μεγάλα οπλοστάσια παράκτιας άμυνας και αντιπυραυλικών πυραύλων και ναρκών, και διαθέτει επίσης ελικόπτερα και οχήματα επίγειας δράσης. Περιλαμβάνει επίσης την Ειδική Δύναμη του Ναυτικού Sepah, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων μεταφερόμενη με ελικόπτερα , με αμφίβια σκάφη και άλλα μέσα .
Στον Περσικό Κόλπο, το IRGCN έχει αρκετές αποστολές:
Επιβολή των εδαφικών αξιώσεων του Ιράν και προστασία των συμφερόντων της οικονομίας και της ασφάλειας του Ιράν.
Να παρακολουθεί και να καταγράφει τις κινήσεις ξένων πολεμικών πλοίων και εμπορικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αρμοδιότητάς του·
Πέρα από την υπεράσπιση ζωτικών ιρανικών συμφερόντων, το IRGCN θα μπορούσε να θεωρηθεί δύναμη που αποτρέπει πιθανές επιθέσεις επιδεικνύοντας στρατιωτική δύναμη και σηματοδοτώντας ότι οι επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας θα έχουν σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.
Ως απόδειξη των αυξανόμενων δυνατοτήτων του, το IRGCN διεξάγει ετήσιες ασκήσεις, μεγάλης κλίμακας, με αποτρεπτικό χαρακτήρα (ονομάζονται NOBLE PROPHET) που απολαμβάνουν υψηλή δημοσιότητα.
Το δόγμα του IRGCN αντανακλά τις ανορθόδοξες πολεμικές τακτικές και περιλαμβάνει , τον αιφνιδιασμό , τα τεχνάσματα , την ταχύτητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, καθώς και την αποκέντρωση με ιδιαίτερα ευέλικτες και ταχύτατες ναυτικές μονάδες. Και μάλιστα ολα αυτά στη θάλασσα. Αυτές οι πολεμικές μέθοδοι περιλαμβάνουν το στυλ του χτυπώ και φεύγω , αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ή τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μέσων και μέτρων για να καταλύσουν την άμυνα του εχθρού. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρησιμοποιούμενες ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να περιγραφούν ως ένα σμήνος μικρών σκαφών που χρησιμοποιώντας το μέγεθος και την ικανότητα ελιγμών τους θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά πολεμικά πλοία.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός στόλου σκαφών σαν εντόμων όπως του IRGCN ,επιτρέπει την τακτική του γρήγορου σχηματισμού ομάδων από μικρά σκάφη για την πραγματοποίηση ενός αιφνιδιαστικού χτυπήματος από διαφορετικές κατευθύνσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή της υπεράκτιας ζώνης και σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τέτοιες ομάδες μπορούν να αναπτυχθούν σε σχηματισμό μάχης αμέσως και μάλιστα προτού φτάσουν στην περιοχή της επίθεσης.
Σκάφη από το σχηματισμό φτάνουν στη θέση επίθεσης ανεξάρτητα η σε μικρές ομάδες. Γι αυτό το ιρανικό ναυτικό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την έννοια του σμήνους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ,το υψηλό ηθικό και η εκπαίδευση των επιλεγμένων ναυτών . Το προσωπικό αντιλαμβάνεται πλήρως το υψηλό επίπεδο απειλής για το ίδιο σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό η πολεμική τακτική . Το προσωπικό του IRGCN συνεπώς έχει τα κίνητρα και είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.
Ο παράγοντας αυτός (το υψηλό ηθικό του προσωπικού) καθιστά αυτόν τον στόλο σαν κουνουπιών, που είναι εξοπλισμένος με πυραύλους , τορπίλες και άλλα αντιαεροπορικά όπλα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ναυτικές δυνάμεις των δυτικών κρατών.
Ο IRGCN διαθέτει διάφορα είδη σκαφών:
Fast Attack Craft (FAC) – έχει 10 κινεζικά κατασκευασμένα Houdong WPTG, που αποκτήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90. Αυτά είναι τα πρωτεύοντα πλοία του IRGCN, που ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους C802, αλλά αναβαθμίστηκαν με πυραύλους Ghader.
Αμέσως, μετά την απόκτηση των Χούντονγκ, ο IRGCN εστίασε την προσοχή του στην απόκτηση ακόμα μικρότερων πλοίων . Σε περίοδο 10 ετών από το ’96 έως το ’06, απέκτησε 46 FAC από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, που είναι εξοπλισμένα με τορπίλες, μικρής εμβέλειας, αντιπυραυλικούς πυραύλους Cruise, ή και τα δύο, και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 40-50 κόμβων.
Fast Inshore Attack Craft – πρόκειται για ελαφρά οπλισμένα σκάφη τα οποία το IRGCN χρησιμοποιεί με επιτυχία από τη δεκαετία του 1980 και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές που διαθέτει .
Το IRGCN έχει ένα αντίγραφο του βρετανικού Bladerunner – Siraj-1. Το Σιράι-1 είναι οπλισμένο με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και ένα βαρύ αντιαεροπορικό κανόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεταξύ 55 και 72 κόμβων.
Ένα άλλο πλοίο είναι το Zolfaghar, το οποίο φτάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 70 κόμβων και διαθέτει ενσωματωμένο ραντάρ και δύο εκτοξευτήρες για πυραύλους Nasr-1 στην πρύμνη του.
Ο IRGCN διαθέτει επίσης ημιυποβρύχια σκάφη, τα οποία μπορούν εν μέρει να βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια του νερού για να αποφύγουν την ανίχνευση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δολιοφθορά, εισβολή και κατασκοπεία ειδικών δυνάμεων.
Οι περιπολίες του IRGCN στα Στενά του Χορμούζ και του Περσικού Κόλπου περιλαμβάνουν τακτικά παρακολούθηση και καταγραφή των πλοίων του Ναυτικού και του Συνασπισμού των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τους ελιγμούς των ταχύπλοων σκαφών του IRGCN “αντιεπαγγελματικούς και επισφαλείς.”
Το Μάρτιο του 2018, το IRGCN δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ταχύπλοα σκάφη να πλησιάζουν το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt.
Στα τέλη του 2017, το Ιράν κατηγόρησε το Ναυτικό των ΗΠΑ ότι προσεγγίζει τα πλοία του IRGCN και προσπαθεί να σκηνοθετήσει μια πρόκληση. Σε μια όμοια περίσταση περίπου την ίδια περίοδο, ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ πλησίασε ένα του IRGCN και έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, χωρίς προφανή λόγο.
Το 2016, ο IRGCN συνέλαβε δέκα πεζοναύτες των ΗΠΑ όταν τα περιπολικά τους εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.
Οι “ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε υποτιθέμενη επιθετική ενέργεια από το Ιράν, και υποστηρίζουν ότι υπερασπίζονται απλώς την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο και επιθυμούν να εγγυηθούν την ελεύθερη διέλευση μέσω των στενών του Hormuz. Με τη σειρά της, η ιρανική ηγεσία βλέπει τις αμερικανικές ενέργειες ως άμεση απειλή για τα ιρανικά εθνικά συμφέροντα.
Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ αναπτύσσει εδώ και πολύ καιρό στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ιρανικών δυνατοτήτων αποτροπής στον Περσικό Κόλπο, και ιδιαίτερα το ναυτικό του IRGC. Στις εκθέσεις τους, η ανάλυση των ΗΠΑ εξετάζει τη σημασία δημιουργίας αερομεταφερόμενων πλατφορμών πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης ικανών στο να εντοπίζουν, να διορθώνουν και να παρακολουθούν συνεχώς πιθανές απειλές μέσα στα όρια της εμβέλεια τους , καθώς και την ανάπτυξη συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων: Ιδιαίτερα, οπλικών συστημάτων σε πλοία όπως τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους αέρος και επιφανείας , βελτιστοποιημένων για αντιμετώπιση πολεμικών πλοίων . Μια άλλη αδήριτος ανάγκη στη χρήση «έξυπνων» πυρομαχικών μεσαίου διαμετρήματος που θα παρέχει ένα οικονομικά αποδοτικό μέτρο για την αντιμετώπιση μικρών ναυτικών σχηματισμών. Το αμερικανικό ναυτικό σχεδίασε ακόμα και τα παράκτια πολεμικά πλοία του έχοντας κατά νου τα Ιρανικά ταχύπλοα σκάφη. Ωστόσο, η περίπλοκη ιστορία αυτού του εγχειρήματος έφτασε στα όρια της, όταν τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και μεγαλύτερα πολεμικά πλοία .”.
Το Ιράν έχει ένα περιεκτικό στρατιωτικό δόγμα στο οποίο η στρατηγική του ασύμμετρου πολέμου παίζει υψηλό ρόλο . Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους το Ιράν χρησιμοποιεί δύο ανεξάρτητα, μεταξύ τους σκέλη ,της ναυτικής του δύναμης:
Οι διάφοροι τύποι απειλών που αντιμετωπίζει το Ιράν από ναυτικές δυνάμεις περιφερειακών δυνάμεων (όπως η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και απο δυνάμεις δυτικών κρατών (όπως οι “ΗΠΑ, το “Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γαλλία).
Η περίπλοκη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Ιράν. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τις κυρώσεις. Αυτές οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τη μεταφορά τεχνολογίας στο Ιράν και να δημιουργήσουν εμπόδια στην ανάπτυξη του ιρανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ανάγκασε το Ιράν να χρησιμοποιήσει όλες τις πνευματικές προσπάθειες, της στρατιωτικής του σκέψης, για να αναπτύξει ένα μοντέλο που θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει διαφορετικούς τύπους απειλών και να είναι βιώσιμο υπό τις συνθήκες της συνεχούς πίεσης των κυρώσεων στο ιρανικό οικονομικό και στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, το Ιράν έχει διευρύνει σημαντικά τον ρόλο και τις δυνατότητες του IRGCN, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να κλιμακώνει την ένταση οποιασδήποτε σύγκρουσης και να επιβαλει την ιρανική εξουσία στον τομέα των επιχειρήσεων του. Οι ικανότητες του ιρανικού ναυτικού δεν του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει το αμερικανικό ναυτικό σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση πέρα από τον Περσικό Κόλπο. Παρ’ όλα αυτά, ο IRGCN στη σημερινή του ενσάρκωση είναι μια καλά εξοπλισμένη και καλά εκπαιδευμένη δύναμη που είναι έτοιμη να δώσει ένα οδυνηρό χτύπημα στους εχθρούς του Ιράν και να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο κοντινό μέλλον.