Το ονειρικό φιόρδ που αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος

Το ονειρικό φιόρδ που αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος

Το ονειρικό φιόρδ που αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος

Ένας κρυμμένος θησαυρός της φύσης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Βέροιας και ακούει στο όνομα «φράγμα του Αλιάκμονα». Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος περίπου 322 χιλιόμετρα. Ακολουθήστε τις πινακίδες προς Βεργίνα και μόλις 8 χιλιόμετρα βόρεια της Βέροιας θα είστε μάρτυρες ενός επίγειου παραδείσου. Περιτριγυρισμένος από διάφορα είδη χλωρίδας, ο ποταμός λειτουργεί σαν καθρέφτης καθώς ο ουρανός και τα δέντρα αντικατοπτρίζονται σε αυτόν δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι έρχονται τα πάνω κάτω.

Παράλληλα του ποταμού υπάρχει μονοπάτι για περπάτημα μέσα στο δάσος ενώ δίνεται και η δυνατότητα στις δύο όχθες του ποταμού, εκατέρωθεν της γέφυρας, να σταματήσετε να απολαύσετε τη θέα.

Ο ποταμός Αλιάκμονας πηγή ζωής για ολόκληρη την Ημαθία, απλώνεται δαμασμένος πια εδώ και δεκαετίες σχηματίζοντας μια πανέμορφη φυσική κοιλάδα στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Χάρη στο ποτάμι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί το ενεργειακό φράγμα της Σφηκιάς, αξιοποιώντας ένα μέρος του υδροδυναμικού του δήμου και κατ επέκταση του Νομού. Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι).

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο ποτάμιος θεός Αλιάκμονας ήταν γιός του Ωκεανού και της Τηθύς Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης. Ο Παλαιστίνος αγαπούσε πολύ το γιο του, τον Αλιάκμονα. Όταν έμαθε το φόνο του (Αλιάκμονα) σε κάποια μάχη, έπεσε στον ποταμό Κονασό που μετονομάστηκε Παλαιστίνος (σήμερα Στρυμόνας). Ακόμα, υπάρχει μια αρχαία παράδοση που λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα, άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά.

Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: “Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν”. Ακόμα, ο Αλιάκμονας συνδέθηκε με τις επαναστάσεις στη Μακεδονία(1821), όπως με το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), την απελευθέρωση της Βέροιας (1912) από τον τουρκικό ζυγό, και με την αντίσταση (1941-1944) κατά των δυνάμεων κατοχής (Γερμανών – Ιταλών).

Η παραλίμνια έκταση στην περιοχή του Αλιάκμονα αποτελεί περιοχή του Δικτύου Natura 2000

discoververia.gr 
travel.gr