Ως σαλέπι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το ρόφημα που προέρχεται από την ανάμειξη του άλευρου της συγκεκριμένης ορχιδέας με νερό ή γάλα, το οποίο μας προσφέρετε ζεστό από τους αγαπημένους μας πλανόδιους σαλεπιτζήδες με τα μπρούτζινα σκεύη και τις λευκές ποδιές. Εκτός από ζεστασιά και γευστική ευχαρίστηση, ας δούμε τι περισσότερο μας προσφέρει αυτό το ενδιαφέρον τρόφιμο της λαϊκής μας παράδοσης.
Σαλέπι: Ποια είναι η διατροφική του αξία;
- Οι υδρογονάνθρακες: αραβίνη και τραγακανθίνη
- Τα μέταλλα: ασβέστιο και φώσφορος
Ποιος ο ρόλος της αραβίνης στον οργανισμό μας;
Ποιος ο ρόλος των μετάλλων στον οργανισμό μας;
Θρεπτικά συστατικά | Ποσότητα |
Ενέργεια | 210 θερμίδες |
Λίπος | 6,4 γραμμάρια |
εκ των οποίων κορεσμένα | 3,6 γραμμάρια |
Πρωτεΐνη | 7,1 γραμμάρια |
Υδατάνθρακες | 32,1 γραμμάρια |
εκ των οποίων σάκχαρα | 30 γραμμάρια |
Πώς να μειώσουμε την θερμιδική πυκνότητα του ροφήματος;
Σαλέπι και οφέλη για την υγεία
Ανακούφιση από τον βήχα και το άσθμα
Επουλωτική δράση στο έλκος
Ενίσχυση και τόνωση του οργανισμού
Αφροδισιακή δράση
Ιστορική αναδρομή
Ποιες ποικιλίες σαλεπιού υπάρχουν
Πως να καταναλώσουμε το σαλέπι
Συνοψίζοντας
Επίσης ήταν συνδεδεμένοι με την προσφυγιά, αφού μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί Μικρασιάτες έκαναν αυτή τη δουλειά. Τώρα είναι από τα επαγγέλματα που χάνονται…
Ναι σωστά διαβάσατε περί ορχιδέας πρόκειται. Η οποία εξαιτίας της παράνομης συλλογής της για χάρη του σαλεπιού κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, παρ’ όλο που σήμερα υπάρχουν έτοιμα μείγματα τεχνητά αρωματισμένα, αξίζει τον κόπο να αγοράσετε μια μικρή ποσότητα σκόνης, αρκεί όμως να προέρχεται από καλλιεργημένη ορχιδέα. Θα την διαλύσετε σε νερό ή γάλα… προσωπικά προτιμώ το γάλα. Στη συνταγή που θα διαβάσετε στο λήμμα που ακολουθεί, θα δείτε ότι προτείνω 1 κουταλιά της σούπας σκόνη. Μ’ αυτή την ποσότητα θα έχετε ένα κρεμώδες ρόφημα, ό,τι χρειάζεται για το χειμώνα. Αν δεν σας αρέσει όμως τόσο πηχτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα, από 1/2 μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού.
Φυσικά μην ξεχάσετε να σερβίρετε το σαλέπι σας με τα αρωματικά του, την κανέλα ή το φρέσκο τζίτντζερ ή και τα δυο μαζί.