Οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται στο όπλο της παραπλάνησης
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα άκρως ευφάνταστο τέχνασμα για να αναγκάσει τους Ουκρανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται στο όπλο της παραπλάνησης.
Με τα λεγόμενα «αόρατα» drones μεταδίδουν ήχους από έντονα πυρά και πτήσεις UAV με τέτοιο τρόπο, που οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι δέχονται επίθεση.
Έτσι εγκαταλείπουν οχυρωμένες θέσεις και αποθήκες πυρομαχικών ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν τις συγκεντρώσεις στρατιωτικού δυναμικού.
Επίσης οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται αντιμέτωποι και με ένα άλλο «όπλο» που δεν σκοτώνει.
Ρωσικά drones εκτοξεύουν χειροβομβίδες καπνού, οι οποίες προκαλούν τεράστια προβλήματα στις ουκρανικές δυνάμεις.
«Προκαλούν έναν πολύ δυνατό πόνο στα μάτια και ένα κάψιμο, σαν ένα κομμάτι κάρβουνο, στο λαιμό σου και δεν μπορείς να αναπνεύσεις», είπε Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος μίλησε στους New York Times για την κατάσταση στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Βαριά χτυπήματα σε όλο το μέτωπο
Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα χτυπήματα είναι βαριά για όλες τις ουκρανικές μονάδες κατά μήκος του μετώπου,
«Σχεδόν όλοι έχουν τραυματιστεί ή έχουν επιζήσει από μια σφοδρή επίθεση τους τελευταίους μήνες», είπαν Ουκρανοί στρατιώτες.
Οι αποκαλύψεις που έγιναν στους New York Times ταιριάζουν με πρόσφατες αναφορές από το μέτωπο σχετικά με την όλο και πιο ζοφερή εικόνα για τον ουκρανικό στρατό μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του 2023 και έναν νέο γύρο επιθέσεων με ρωσικούς πυραύλους και drones αλλά και ανησυχίες πως το ΝΑΤΟ μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα προετοιμάζονται με τις πενιχρές δυνάμεις τους για μία ρωσική προέλαση.
Κόλαση με τις βόμβες ολίσθησης
«Οι στρατιώτες είπαν ότι από τον Μάρτιο είχαν υποστεί την πρόσθετη καταστροφική δύναμη των βομβών ολίσθησης και των εκρηκτικών μισού τόνου που εξαπολύθηκαν από αεροσκάφη που συντρίβουν τις υπόγειες αποθήκες», σημείωσε η εφημερίδα.
«Τις έστελναν (σ.σ.βόμβες) δύο-δύο κάτω, οκτώ σε μια ώρα», είπε ένας 27χρονος στρατιώτης της 14ης Ταξιαρχίας Εθνοφρουράς Chervona Kalyna, γνωστός ως Kit.
«Είναι σαν να ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Kit είπε στους New York Times ότι πιστεύει πως το καθεστώς του Κιέβου «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του με drones, ένα όπλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.
Drones αντί πυροβολικού
Ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Mykhailo Fedorov μιλώντας στη Wall Street Journal, τόνισε ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί drones FPV αντί για πυροβολικό επειδή δεν έχει αρκετά πυρομαχικά, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εκτοξεύουν μία ή δύο βολές για κάθε πέντε ή έξι από τους Ρώσους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας και οι δυνατότητες παραγωγής όπλων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια.
«Η Ουκρανία επενδύει επίσης σε εγχώριες στρατιωτικές παραγωγικές δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ανώτερο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που λειτουργεί με πλήρη δυναμική. Το Κίεβο θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς η δυτική υποστήριξη μειώνεται», ανέφερε η WSJ.
Μάταιες προσπάθειες
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα αποτύχει εναντίον της Ρωσίας χωρίς περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Επιβεβαιώνεται έτσι ο χαρακτηρισμός της ουκρανικής κρίσης από τη Μόσχα ως «πόλεμος αντιπροσώπων» μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Και ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες, η κοινωνία και οι Δυτικοί έχουν κουραστεί να πολεμούν, ο Zelensky επιμένει στη συνέχιση της μάταιης πολεμικής προσπάθειας εναντίον της Ρωσίας.
Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιωτικής ηλικίας να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος «έχει ερωτήματα» για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, σε κατάλληλη ηλικία και δεν εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Η εκπλήρωση της θητείας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για όλους τους κατοίκους, και όχι μόνο στο μέτωπο, διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas.
Τρομακτικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό
Στο πλαίσιο των σοβαρών δυσκολιών με τη στρατολόγηση νέων Ουκρανών στρατιωτών, στις 25 Δεκεμβρίου του 2023, στη Verkhovna Rada (Ουκρανική Βουλή) εισήχθη ένα νομοσχέδιο για νέα κριτήρια επιστράτευσης, το οποίο θα επέτρεπε στις ουκρανικές αρχές να καλούν στον στρατό ακόμα και ορισμένα άτομα με αναπηρία της «κατηγορίας Γ», να αποστέλλουν κλήσεις ηλεκτρονικά και να περιορίζουν την δικαιώματα των αρνητών στράτευσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφυγαν από τη χώρα.
Στην Ουκρανία άρχισε επίσης να συζητείται το θέμα της ανάγκης επίτευξης συμφωνίας με τις αρχές άλλων χωρών για την απέλαση Ουκρανών που υπόκεινται σε καθεστώς στράτευσης στην πατρίδα τους.
Μετά από αυτό, χιλιάδες Ουκρανοί του εξωτερικού παρατάχθηκαν σε τεράστιες ουρές στα προξενεία για να επανεκδώσουν έγγραφα πριν υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες και το ουκρανικό προξενείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε την ανάγκη εγγραφής των Ουκρανών στο Ηνωμένο Βασίλειο στον στρατό.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των βουλευτών, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζονται την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεών του.
Η ουκρανική Βουλή αφού εξέτασε το νομοσχέδιο σε κλειστή συνεδρίαση το ανέπεμψε στην κυβέρνηση για αναθεώρηση