Το τέλος της Ευρώπης: Η ολοκλήρωση ενός μακρού ιστορικού κύκλου

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ξεκίνησε από την επιλογή της σημαίας. Όχι ότι οι κρατικές σημαίες υποτίθεται πως είναι έργα τέχνης, αλλά τουλάχιστον μπορούν να είναι εμπνευσμένες. Αλλά αυτή η σημαία είναι εντελώς επίπεδη, αυθεντική και καταθλιπτική. Φαίνεται ως επί το πλείστον σαν μια πίτσα με μπλε τυρί που χάλασε. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που πήγαν άσχημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. (οι προσπάθειες να γίνει πιο ελκυστιική απέτυχαν εντελώς). Είναι το τέλος ενός χιλιοετούς κύκλου που φτάνει στο τέλος του. Ήταν μάλλον αναπόφευκτο, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο επώδυνο.
Παρουσίαση Freepen.gr

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημιουργοί της Ένωσης κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατο να ενοποιηθεί η Ευρώπη με στρατιωτικά μέσα, κι έτσι προσπάθησαν να το κάνουν με τη μορφή μιας οικονομικής ελεύθερης ζώνης και ενός εκλεγμένου κοινοβουλίου. Ήταν μια τολμηρή προσπάθεια, αλλά δεν πέτυχε. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η Ένωση αντιμετώπισε τεράστιες εχθρικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές. Η Βρετανία και η Γαλλία υποτίθεται πως εξισορροπούσαν τη γερμανική δύναμη, αλλά όταν η Βρετανία έφυγε, το 2020, η Ένωση υπέστη οικονομική ήττα ισοδύναμη με τη στρατιωτική που υπέστη η Γερμανία στη Μάχη της Βρετανίας, το 1940. Και στις δύο περιπτώσεις, είχαν προσπαθήσει να απορροφήσουν τη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, και είχαν αποτύχει.

Η αποστασία της Βρετανίας άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γερμανία να κυριαρχεί. Ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική κυβέρνηση δεν κατάλαβε ποτέ ότι το να ρίξει το βάρος της δεν ήταν ο τρόπος για να γίνει αγαπητή στα γειτονικά κράτη. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε όλη την ήπειρο — το κίνημα που ονομάζεται «κυριαρχία» που είχε ως στόχο να αποκαταστήσει την εξουσία των εθνικών κρατών και να απαλλαγεί από τους γραφειοκράτες της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, αυτό το κίνημα έπαιξε μόνο έναν οριακό ρόλο στην πολιτική, αλλά κατάφερε να κάνει την ΕΕ βαθιά μισητή από όλους όσοι δεν παίρνουν τους μισθούς τους από τις Βρυξέλλες.

Όπως ακριβώς συνέβη το 1941, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μια απελπισμένη μάχη σε δύο διαφορετικά μέτωπα, αλλά ο αγώνας είναι τώρα κυρίως οικονομικός και πολιτιστικός, όχι στρατιωτικός: είναι πόλεμος «κυριαρχίας πλήρους φάσματος». Ο αγώνας είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά φαίνεται ήδη ξεκάθαρα πως η Ευρώπη ηττάται. Ακριβώς όπως η Γερμανία είχε αυτοκαταστραφεί με μια στρατιωτική επίθεση στη Ρωσία το 1941, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοκαταστρέφεται με τις οικονομικές της κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ουσιαστικά, η Ευρώπη διαπράττει μια αργή και επώδυνη αυτοκτονία. Αλλά έτσι λειτουργεί η κυριαρχία πλήρους φάσματος: καταστρέφει τους εχθρούς εκ των έσω.

Και τώρα; Ήταν αναπόφευκτο ότι η Ευρώπη θα έπαυε να είναι μια Αυτοκρατορία. Οι ανθρώπινοι και οι υλικοί πόροι που κατέστησαν δυνατή την ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν υπάρχουν πλέον. Αλλά δεν ήταν αναπόφευκτο ότι η Ευρώπη θα αυτοκαταστραφεί. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε επιβιώσει και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της διατηρώντας καλές σχέσεις με τις άλλες ευρασιατικές δυνάμεις, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, αλλά η επιλογή να σπάσει τις εμπορικές, πολιτιστικές και ανθρώπινες σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρασία δεν ήταν απλώς μια οικονομική αυτοκτονία. Ήταν μια πολιτιστική και ηθική αυτοκτονία.

Λοιπόν, τι θα συμβεί στη φτωχή Ευρώπη; Η ιστορία, ως συνήθως, λέει ομοιοκαταληξίες: μην ξεχνάτε ότι το 1945 το επίσημο σχέδιο των ΗΠΑ ήταν να καταστρέψουν τη γερμανική οικονομία και να εξοντώσουν το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πληθυσμού. Ευτυχώς, το σχέδιο μπήκε στο ράφι, αλλά θα μπορούσε αυτή η ιδέα να γίνει ξανά μόδα; Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, μια φτωχή Ευρώπη θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάτι που δεν έμοιαζε με αυτό που ήταν κατά τον πρώτο Μεσαίωνα: ερημωμένη, φτωχή, πρωτόγονη, ένα απλό παράρτημα της μεγάλης Ευρασιατικής Ηπείρου.

Και, ωστόσο, η Ευρώπη έχει ανακάμψει περισσότερες από μία φορές από τρομερές καταστροφές. Μπορεί να ξανασυμβεί.

https://www.freepen.gr/2022/12/blog-post_535.html