Το βαλκανικό μπαχαρικό που μπορεί να παρατείνει φυσικά τη νεότητα

Το βαλκανικό μπαχαρικό που μπορεί να παρατείνει φυσικά τη νεότητα

Το βαλκανικό μπαχαρικό που μπορεί να παρατείνει φυσικά τη νεότητα

χει βαθύ κοκκινωπό χρώμα, πικάντικη γεύση, άλλοτε γλυκιά και άλλοτε καυτερή. Χρησιμοποιείται σε κρέατα, ψάρια και σάλτσες, αλλά και σε βελουτέ σούπες, οσπριάδες, ακόμα και σε σαλάτες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα βασικά μπαχαρικά της βορειοελλαδίτικης κουζίνας.

Ο λόγος για το μπούκοβο, που το βρίσκεις στην αγορά είτε σε σκόνη ή σε θρυμματισμένους κόκκους, προέρχεται από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές (γλυκές ή καυτερές) και ανήκει στην οικογένεια των καψικών.

Όσον αφορά την προέλευση της ονομασίας του λέγεται ότι πήρε το όνομά του από το χωριό Bukovka στα Σκόπια. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη bukva, που σημαίνει «οξιά» και οφείλεται στο δάσος με οξιές που βρισκόταν γύρω από το χωριό.

Πάνω-κάτω αυτά είναι κάποια από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μπούκοβο. Υπάρχουν όμως και τρία ακόμα, που δεν αφορούν τη νοστιμιά ή την ιστορία του, αλλά τα σημαντικά οφέλη που έχει η λελογισμένη κατανάλωσή του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το βαλκανικό μπαχαρικό που μπορεί να παρατείνει φυσικά τη νεότητα

Μπούκοβο, το αντιγηραντικό (και όχι μόνο)

Όπως και οι καυτερές πιπεριές, έτσι και το μπούκοβο είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Γι’ αυτό και όταν καταναλώνεται τακτικά καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης.

Εκτός όμως από ένα πιο ελαστικό και νεανικό δέρμα, με τον ίδιο μηχανισμό συμβάλλει και στην πρόληψη διαφόρων νόσων που σχετίζονται με το γήρας του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Παράλληλα, το μπούκοβο έχει συνδεθεί και με την αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών, που συνδέονται με πολλές παθήσεις, από διαβήτη και καρκίνο μέχρι αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, ακόμα και με την πυροδότηση καρδιαγγειακών νόσων.

Τέλος, χάρη στην ύπαρξη των αντιοξειδωτικών, θεωρείται ότι διαθέτει αντικαρκινική δράση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

πηγή