• agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr
  • ergoxeira-komposxoinia-thimiama
    Θυμίαμα Ιερών Μονών Αγίου Όρους
    Μοσχοθυμίαμα εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους με την παλαιά παραδοσιακή συνταγή:...
Το ζευγάρι μηχανικών που παράτησε τη ζωή στο Λονδίνο για να φτιάχνει (πολυβραβευμένο) μέλι στο φαράγγι του Βίκου

Το ζευγάρι μηχανικών που παράτησε τη ζωή στο Λονδίνο για να φτιάχνει (πολυβραβευμένο) μέλι στο φαράγγι του Βίκου

Το ζευγάρι μηχανικών που παράτησε τη ζωή στο Λονδίνο για να φτιάχνει (πολυβραβευμένο) μέλι στο φαράγγι του Βίκου

Το ζευγάρι μηχανικών που παράτησε τη ζωή στο Λονδίνο για να φτιάχνει (πολυβραβευμένο) μέλι στο φαράγγι του Βίκου

Το αποτέλεσμα; Να ζουν κοντά στη φύση παράγοντας προϊόντα μελιού, μοναδικά στο είδος τους.

Τους συνάντησα πριν αρκετό καιρό σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ήπειρο όπου ξεναγώντας με στο πρότυπο βιολογικό τυποποιητήριο τους στον Κατσικά Ιωαννίνων μου μίλησαν για τη μελισσοκομία. Ο λόγος τους τότε αλλά και πρόσφατα που ξαναμιλήσαμε ήταν τόσο γοητευτικός, σχεδόν ερωτεύσιμος, ικανός να πείσει ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό οπαδό της αστικής ζωής να τα παρατήσει όλα και να πάρει τα βουνά.

«Μέχρι το 2014 δεν είχαμε καμία σχέση με τη μελισσοκομία. Γνωριστήκαμε ως μηχανικοί σε ένα ραντεβού για δουλειά. Με τον καιρό γίναμε ζευγάρι και στην αρχή πήραμε από δύο μελίσσια ο καθένας, έτσι για χόμπι. Στη συνέχεια όμως η μαγεία όλης αυτής της διαδικασίας μας συνεπήρε. Έτσι κι αλλιώς, ως ντόπιοι, από παιδιά αγαπούσαμε τη φύση και ιδιαίτερα την ομορφιά των βουνών της Ηπείρου. Η αγάπη μας αυτή όμως έγινε δίψα για γνώση και εξέλιξη πάνω στην παραγωγή ενός πραγματικού θαύματος της φύσης.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από τα εργοτάξια στο διάβασμα και στις βουνοκορφές
Η Ελένη είναι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αγγλία και ο Βασίλης σπούδασε και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία ως μηχανολόγος μηχανικός. Με τη μελισσοκομία όμως έκαναν μια εντελώς νέα αρχή στη ζωή τους, σε όλα τα επίπεδα. Για τις ανάγκες αυτής της επανεκκίνησης λοιπόν διάβασαν και έψαξαν πολύ. Ασχολήθηκαν σοβαρά και επαγγελματικά χωρίς όμως ποτέ να χάσουν το ρομαντισμό τους.

«Πριν 10 χρόνια παρακολουθήσαμε σεμινάρια στο Αριστοτέλειο στη σχολή Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας. Εκεί μάθαμε πως να παράγουμε βιολογικό μέλι με ορθές πρακτικές νομαδικής μελισσοκομίας.» εξηγούν για το πως ξεκίνησαν αλλά και για το πως προέκυψε και το όνομα τους: NOMAD Honey. «Από τότε δεν έχουμε σταματήσει να ενημερωνόμαστε, να διαβάζουμε, να ψαχνόμαστε κ.ο.κ. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, αν θέλεις να παράγεις ποιοτικά προϊόντα και παράλληλα να σέβεσαι τη φύση. Δεν είναι τυχαίο που μας τράβηξε η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι μέλισσες είναι μηχανικοί, σαν εμάς. Κατασκευάζουν τις κυψέλες με ασύλληπτη ακρίβεια και φοβερή λεπτομέρεια.», τονίζουν.

Το μέλι έτσι ακριβώς όπως το δίνουν οι ίδιες οι μέλισσες
Στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου όπου βρίσκονται τα μελίσσια της NOMAD Honey ευδοκιμούν 1.700 είδη και υποείδη αρωματικών φυτών και βοτάνων. Πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες ζώνες βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Το 1/6 των φυτών της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και αυτό κάνει τη δουλειά μας δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα. Ο φυσικός πλούτος που υπάρχει εδώ κάνει τα μελίσσια πολύ δραστήρια αυτό να σημαίνει όμως ότι παίρνουμε υπερποσότητες μελιού. Αντιθέτως, για να κρατηθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, το μέλι που βγαίνει είναι ελάχιστο και θέλει μπόλικο κόπο.» περιγράφει η Ελένη.

«Είναι σκληρό αλλά και γοητευτικό να ανεβαίνεις καθημερινά στα 1.400 μέτρα υψόμετρο, να περπατάς σε γκρεμούς και να κουβαλάς το βράδυ για να μεταφέρεις τα μελίσσια. Το αποτέλεσμα που προκύπτει όμως μας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Αγνά και πλήρως ανεπεξέργαστα, τα μέλια μας είναι πλούσια σε αρώματα, γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. Εμείς αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να βοηθάμε και να φροντίζουμε τις μέλισσες. Πρακτικά υπηρετούμε τις φυσικές τους διαδικασίες χωρίς να παρεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση με τεχνητούς τρόπους, με χημικά κ.ά. Κι εκείνες βέβαια μας το ανταποδίδουν με τον πιο γλυκό τρόπο.» συμπληρώνει ο Βασίλης.

6 σπάνιες ποικιλίες μελιού
Όλα τα μέλια που παράγουν στη NOMAD Honey είναι βιολογικά και έχουν βραβευτεί επανειλημμένα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τη γεύση και την ποιότητά τους. Το μέλι από γαλάζιο αγκάθι χαράδρας του Βίκου είναι ίσως το πιο σπάνιο προϊόν τους. Ξεχωριστό για την έντονη επίγευση του, παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες και εξαντλείται σχεδόν αμέσως. «Πέρυσι, πιθανόν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας του Αυγούστου, δε βγάλαμε αλλά ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε έστω και μικρή ποσότητα.» σχολιάζει η Ελένη. Ιδιαίτερο και το ελαφρά κρυσταλλικό μέλι από κουμαριά Σουλίου που έχει λουλουδάτα αρώματα, έντονη οξύτητα και χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Τα έλατα ορεινής Ευρυτανίας βγάζουν μέλι με ντελικάτη γεύση και χαρακτηριστικά στοιχεία βανίλιας και καραμέλας ενώ από τα παράλια του Ιονίου προκύπτει μια κλασική εκδοχή, μυρωδάτου και νόστιμου, πευκόμελου. Κλασικό στην κατηγορία του και το μέλι από βότανα και αγριολούλουδα χαράδρας Βίκου, ιδανικό για τους λάτρεις των ανθόμελων. Με χρώμα βαθύ, σχεδόν μαύρο, και πλούσια υφή η βελανιδιά εθνικού δρυμού Βίκου Αωού κλείνει σε ένα βάζο όλα τα αρώματα και τις γεύσεις ενός επίγειου Παραδείσου που είναι βάλσαμο για το στομάχι.

Το πρώτο ελληνικό ενεργειακό τζελ
Η NOMAD Honey είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα και από τις πρώτες στον κόσμο που δημιούργησε ενεργειακά gel για αθλητές με βάση το μέλι. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 η Ελένη και ο Βασίλης δημιούργησαν το Bear Strength NOMAD Natural Boost Honey Gel. Έκαναν δοκιμές πάνω σε συνταγές και συνδυασμούς, έστησαν γραμμή παραγωγής στις δικές τους εγκαταστάσεις και πήραν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) κατοχυρώνοντας την ιδέα τους.

«Βασιστήκαμε σε έρευνες και έχουμε κάνει και κλινική μελέτη για τις δράσεις των συγκεκριμένων προϊόντων. Σήμερα παράγουμε ολόκληρη σειρά που περιλαμβάνει 6 διαφορετικά ενεργειακά gel που συνδυάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του βιολογικού μελιού με τα φυσικά οφέλη του κακάο, του φυστικοβούτυρου, του παντζαριού κ.ά. Έτσι καλύπτουμε πολλές και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις.» περιγράφουν η Ελένη και ο Βασίλης.

Νέες δημιουργικές προκλήσεις και σχέδια για το μέλλον
Παρά την επιτυχία και τη διεθνή αναγνώριση της δουλειάς τους οι NOMAD Honey δεν εφησυχάζουν. Τα προϊόντα τους εξάγονται ήδη στη Γερμανία και στην Αμερική ενώ κάθε χρόνο συμμετέχουν με επιτυχία σε βραβεύσεις και διαγωνισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποιά είναι όμως τα επόμενα βήματα της NOMAD Honey;

«Ο στόχος μας σε αυτή τη φάση είναι η ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Όχι με την έννοια της διεύρυνσης, δηλαδή της πιο μαζικής παραγωγής προϊόντων αλλά με την έννοια της στρατηγικής τοποθέτησης των περιορισμένων ποσοτήτων που εξ ορισμού παράγουμε. Συζητάμε για παράδειγμα την προοπτική διάθεσης στην Αυστραλία. Όσο για νέα προϊόντα, οι πιο πρόσφατες δημιουργίες μας είναι οι ωμές βιολογικές μπάρες, πρωτεΐνης και ενέργειας, χωρίς πρόσθετα (ζάχαρη, έλαια και συντηρητικά) που συνδυάζουν την αξία του μελιού, της βρώμης, του φιστικοβούτυρου, του ταχινιού, των κόκκινων φρούτων και άλλων υπερτροφών.» μου εξηγεί η Ελένη.

«Μας αρέσει να εξλισσόμαστε αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που θα μας αλλάξουν ως παραγωγούς. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρισκόμαστε στο βουνό. Όσο και να προοδεύσουν τα προϊόντα μας εμείς θέλουμε να έχουμε υγιή και δυνατά μελίσσια τα οποία φροντίζουμε οι ίδιοι. Δεν θα αφήναμε ποτέ το βουνό και την ησυχία μας για να κατέβουμε στην πόλη για να κάνουμε μάρκετινγκ.» επισημαίνει ο Βασίλης.

πηγή