Επίκαιρα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το βρεφικό γάλα έχει τοποθετηθεί σε ντουλάπια που κλειδώνουν στα σουπερ μάρκετ, μετά από χιλιάδες απεγνωσμένες μητέρες που επιχείρησαν να το κλέψουν

Η βουτιά στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τη βουτιά της τουρκικής λίρας έπληξαν καίρια το πορτοφόλι του μέσου Τούρκου.

www.protothema.gr

Εδώ και καιρό το βιοτικό επίπεδο του υποβαθμίζεται. Άτομα που ανήκουν στη μεσαία τάξη εγκατέλειψαν τα άνετα διαμέρισματά τους. Μετακόμισαν σε μικρότερα, ενώ έχασαν τις μικρές πολυτέλειες της καθημερινότητας, όπως την έξοδο σε ένα εστιατόριο. Οικογένειες με δύο μισθούς αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα και για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους.

Η πανδημία, όπως και οι χειρισμοί Ερντογάν, επιδείνωσαν την κατάσταση, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες σε αδιέξοδο. Η κατήφεια είναι εμφανής ακόμα και στους δρόμους. Οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί, το ίδιο και όσοι δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. Ψάχνουν τα σκουπίδια και ζητιανεύουν στους δρόμους ή έξω από τα εστιατόρια για ένα ξεροκόματο. Η αύξηση των τιμών έχουν εξωθήσει εκείνους που ήδη βρίσκονταν στα όρια του γκρεμού να πέσουν.

Κάθε ημέρα σχεδόν οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται. Το βρεφικό γάλα έχει τοποθετηθεί σε ντουλάπια που κλειδώνουν στα σουπερ μάρκετ, μετά από χιλιάδες απεγνωσμένες μητέρες που επιχείρησαν να το κλέψουν. Συνταξιούχοι επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές μία και δύο φορές μέσα σε μία ημέρα, ώστε να καταφέρουν να πάρουν κάτι που περίσσεψε. Το ελαιόλαδο είναι πλέον είδος πολυτελείας.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Διεθνείς οικονομικοί οίκοι προβλέπουν ακόμα υψηλότερη ανεργία, απότομη ύφεση, μείωση εισοδημάτων, φτωχοποίηση και κοινωνικές αναταραχές, ενώ τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν Μίντια αποσιωπούν τις ανησυχίες αυτές και εξωραΐζουν προκλητικά την κατάσταση.