Τουρκική ιατρική σχολή αναθεωρεί τον σύγχρονο Όρκο του Ιπποκράτη γιατί είναι… διεστραμμένος!

«Ο σημερινός Όρκος του Ιπποκράτη είναι διεστραμμένος», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ινονού, Αχμέτ Κιζιλάι και ανακοίνωσε ότι η ιατρική σχολή θα αναθεωρήσει το αρχαίο κείμενο για να «προστατεύσει τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες», όπως είπε στη συντηρητική εφημερίδα Yeni Akit.

Ο Κιζιλάι είπε ότι η τρέχουσα εκδοχή του Όρκου χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για τη διάδοση «ορισμένων ιδεολογικών απόψεων», γράφει η Yeni Akit.  «Το πανεπιστήμιο αποφάσισε να αποτρέψει την επιβολή στρεβλών εκφράσεων που προστέθηκαν στον Όρκο του Ιπποκράτη από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι γιατροί ορκίζονται ήδη να υπηρετήσουν χωρίς διακρίσεις», είπε ο Κιζιλάι, προσθέτοντας: «Ο σκοπός του Όρκου του Ιπποκράτη είναι να υποσχεθούν οι γιατροί ότι θα ασκήσουν το επάγγελμά τους με αυτοθυσία. Ο όρκος που παραθέτει τον σεξουαλικό προσανατολισμό σκόπιμα και αχρείαστα», είπε ο Κιζιλάι, συνιστά «μια προσπάθεια διάβρωσης, ακόμη και διαφθοράς των κοινωνικών και οικογενειακών μας αξιών και των ισλαμικών αξιών στο σύνολό τους».

«Προκειμένου να προστατευθούν οι κοινωνικές και οικογενειακές αξίες και να αποφευχθούν εκφράσεις όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, τα κείμενα των όρκων θα διαβαστούν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μετά την έγκριση της Γερουσίας του Πανεπιστημίου», επεσήμανε και τόνισε ότι όσοι τάχθηκαν υπέρ της τρέχουσας εκδοχής, θα αντιμετωπίσουν την έρευνα του πανεπιστημίου!

«Είναι μια παράδοση 100 ετών οι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής μας να ορκίζονται στον Ιπποκράτη. Αν και οι όρκοι του Ιπποκράτη δεν είναι ακριβώς οι ίδιοι σε περιεχόμενο στα πανεπιστήμια, είναι ουσιαστικά παρόμοια κείμενα. Τα τελευταία χρόνια, ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος συνέστησε έναν νέο όρκο στους γιατρούς αντί για τον όρκο του Ιπποκράτη … Το κείμενο του όρκου που προτάθηκε από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο, περιγράφει λεπτομερώς κάποιες ιδεολογικές απόψεις και χρησιμοποιεί τον όρκο ως εργαλείο και φέρνει αυτές τις ιδεολογίες στην ατζέντα», ανέφερε ακόμα ο Τούρκος Πρύτανης.

Με την ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο Ινονού στην ανατολική επαρχία Μαλάτια, έγινε η δεύτερη ιατρική σχολή στην Τουρκία που εξαλείφει την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της εθνότητας.

Τον Ιούνιο, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σακάρια αφαίρεσε τη φράση «να μην κάνουν διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού» από τον όρκο της, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

Όπως ισχύει, η Διακήρυξη της Γενεύης (1948), γνωστή και ως Σύγχρονος Ιπποκράτειος Όρκος, περιλαμβάνει τη φράση: «Δεν θα επιτρέψω αμφιβολίες ηλικίας, ασθένειας ή αναπηρίας, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής, φύλου, εθνικότητας, πολιτικής καταγωγής, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού , κοινωνικής θέσης ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, να παρέμβουν μεταξύ του καθήκοντός μου και του ασθενούς μου».

Η αναφορά του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ήταν επίσης ένα σημαντικό σημείο αντίρρησης από ορισμένους συντηρητικούς κύκλους της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των περσινών συζητήσεων σχετικά με το εάν η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία).

Η Τουρκία αποχώρησε τελικά από τη σύμβαση με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 19 Μαρτίου. Από τότε που υπογράφηκε η εντολή, τουλάχιστον 51 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες, σύμφωνα με την πλατφόρμα υπεράσπισης We Stop Stop Femicides. Η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχει επίσης αυξηθεί.

πηγή