Ημελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Αιθέρια έλαια από τρία αρωματικά βότανα, σε συγκεκριμένη αναλογία, φαίνεται να εξουδετερώνουν τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα ελληνική μελέτη και μπορεί να επισπεύδουν την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου.
Τα τρία βότανα είναι τα γνωστά σε όλους θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο, βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια κυρίως από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών του νησιού της Κρήτης.
Στην μελέτη συμμετείχαν 17 ασθενείς από το νομό Ηρακλείου οι οποίοι είχαν ήπια συμπτώματα COVID-19 και η χορήγηση του μείγματος αιθέριου ελαίου βελτίωσε σημαντικά τόσο τα γενικά όσο και τα τοπικά συμπτώματα.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι αν τα ευρήματα της μελέτης από τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων, με την ορολογία CAPeo (Cretan Aromatic Plants essential oils) που κυκλοφορεί στην αγορά με το εμπορικό όνομα CRETAN IΑΜΑ, επιβεβαιωθούν από επόμενες κλινικές μελέτες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα επιλογή για την αντιμετώπιση της ήπιας νόσου Covid-19.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι «αν και υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, η ανάγκη για φθηνές, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς που δεν είναι σοβαρά άρρωστοι και δεν νοσηλεύονται, παραμένει ανεκπλήρωτη».
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές τα αιθέρια έλαια από τα τρία βότανα έχουν αποδειχθεί, μέσα από προηγούμενες μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης, πολύ αποτελεσματικά εναντίον άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ειδικότερα είχαν βρεθεί αποτελεσματικά εναντίον των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και εναντίον ορισμένων ρινοϊών (προκαλούν κρυολόγημα) με το διάλυμα που περιέχει τα τρία αιθέρια έλαια μαζί με παρθένο ελαιόλαδο να τεκμηριώνεται ότι είναι ασφαλές για λήψη από ανθρώπους.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν στο εργαστήριο τις επιδράσεις του συνδυασμού των ελαίων σε κύτταρα μολυσμένα με τον νέο κορονοϊό. Διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός μείωνε το ιικό φορτίο στα κύτταρα κατά περισσότερο από 80% και εμφάνιζε προστατευτική δράση από τον κορωνοιό SARS-COV-2 όταν η προσθήκη των αιθέριων ελαίων γινόταν πριν από την μόλυνση. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχανόταν με δόση ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΙΑΜΑΤΟΣ ίδια με εκείνη που είχε δοκιμαστεί στους άλλους ιούς.
Στην δεύτερη φάση της έρευνάς, οι Έλληνες ειδικοί χορήγησαν τον συνδυασμό με τα βότανα σε 17 ασθενείς με ήπια συμπτώματα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων επί 14 ημέρες.
Μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στη βιβλιογραφία έχουν δείξει ότι στην ήπια λοίμωξη από Covid-19, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο ή το πολύ τρεις εβδομάδες με τα αναπνευστικά συμπτώματα συνήθως να υποχωρούν εντός δεκαημέρου. Η διάρκεια και η δριμύτητα των συμπτωμάτων των 17 ασθενών συγκρίθηκε με εκείνη που έχει αναφερθεί σε προγενέστερες μελέτες για ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι.
Κατά την έναρξη της μελέτης, τα κύρια συμπτώματα των ασθενών ήταν πονοκέφαλος, μυαλγία, κόπωση και πυρετός και στην χορήγηση του συνδυασμού των αιθέριων ελαίων διαπιστώθηκε ότι βελτίωσε τη διάρκεια και τη δριμύτητα των συμπτωμάτων.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η πλειονότητα των συμπτωμάτων των ασθενών είχαν υποχωρήσει εντελώς μέσα στην πρώτη εβδομάδα, σε αντίθεση με τις μελέτες χωρίς τα βότανα, όπου τα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και κούραση συχνά επέμεναν για 14 ημέρες ή περισσότερο.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά «ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως ο συνδυασμός των αιθέριων ελαίων φαίνεται να διαθέτει ισχυρή αντιϊκή και προφυλακτική δράση απέναντι στον νέο κορονοϊό. Σημειώνει δε ότι «αν τα ευρήματά τους επαληθευτούν σε τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη, ο συνδυασμός αιθέριων ελαίων που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία CRETAN ΙΑΜΑ μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη για την πρόληψη και την θεραπεία των περιπατητικών ασθενών με ήπια Covid-19».
Την ερευνητική ομάδα συνθέτουν Καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητές. Συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν ο κ. Χρήστος Λιονής, που είναι Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο κ. Ηλίας Καστανάς Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, ο κ. Στέργιος Πυρίντσος Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, η κ. Μαριλένα Καμπά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας.
Για τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας υπάρχει προδημοσίευση στον διακομιστή μελετών υγείας medRxiv του Πανεπιστημίου Yale, ενώ αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής εργασίας σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.