• FACEBOOK-TEST5
    Εργόχειρα - Σταυροί
    Στο κατάστημά μας www.eikonia.gr θα βρείτε σταυρούς όλων των ειδών σε μεγάλη ποικιλία. Ασημένιοι, επίχρυσοι,...
  • ergoxeira-komposxoinia-thimiama
    Θυμίαμα Ιερών Μονών Αγίου Όρους
    Μοσχοθυμίαμα εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους με την παλαιά παραδοσιακή συνταγή:...

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 26-27-28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:ΓΥΡΟΣ ΠΗΛΙΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ)-ΒΟΛΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8

ΑΝAΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ HONDOS CENTER ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΣΤΙΣ 06:00 (ΑΘΗΝΑ)

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΙΣ 06:00 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).

Ξεκινάμε την Αυγουστιάτικη εξόρμησή μας με προοορισμό το Βόλο και το υπέροχο Πήλιο. Πρώτη μας στάση στο ξενοδοχείο μας στα Χάνια Πηλίου για ξεκούραση και να τακτοποιηθούμε μέχρι το απόγευμα.

Μια βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου μας επιβάλλεται στο μεσοδιάστημα!

Ξενοδοχείο Anamar Pilio Resort | Anamar Hotels & Resorts

Το ξενοδοχείο μας είναι 4 αστέρων βρίσκεται στα Χάνια Πηλίου και προσφέρει πολλές ανέσεις και όλες τις προυποθέσεις για μια ευχάριστη διαμονή.

Anamar Pilio Resort, Χάνια – Ενημερωμένες τιμές για το 2022

 

Σε γενικές γραμμές το ANAMAR RESORT είναι ένα κόσμημα και ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο σε ολόκληρο το Πήλιο.

Anamar Pilio Resort, Χάνια – Ενημερωμένες τιμές για το 2022

Anamar Pilio Resort - Home | Facebook

Επόμενή μας στάση είναι η ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ, κουρνιασμένη στην απότομη πλαγιά του βουνού. Έχει χαρακτηριστεί από το 1980 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε την ονόμασε “Μπαλκόνι του Αιγαίου” για την εξαιρετική θέα που προσφέρει στο Παγασητικό κόλποΠορταριά - Μακρυνίτσα, στο «μπαλκόνι» με τις ομορφιές | Protagon.gr

Thes - Μακρινίτσα: Απόδραση στο γραφικό χωριό του Πηλίου, με τα κομψά αρχοντικά, τα πανύψηλα πλατάνια και τη θέα που κόβει την ανάσα! (ΦΩΤΟ)

Πήλιο: Απόδραση στο βουνό των Κενταύρων -Τα καλύτερα μέρη για φαγητό, βόλτες στη φύση και χουχουλιάρικα καφέ [εικόνες] - iefimerida.gr

Vicky anasta on Twitter: "Καλό μας βράδυ!!!!! (Βολος, θέα από τη Μακρυνιτσα) 🇬🇷 https://t.co/HCfhE6Sit0" / Twitter

Θα απολαύσουμε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του χωριού, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια, τις 60 περίπου παραδοσιακές κρήνες και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις οξιές, τις καστανιές και τις καρυδιές. Ελεύθερος χρόνος για προαιρετικό γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες του Πηλίου και για καφέ.

Ταυτόχρονα η κοντινή Πορταριά προσφέρεται για περίπατο και περιήγηση.

Πήλιο: Εξόρμηση στο βουνό των Κενταύρων

Επιστροφή το βράδυ στο ξενοδοχείο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 27/8

Αφού πάρουμε το πλούσιο πρωινό μας ξεκινάμε την υπέροχη περιήγησή μας στο Πήλιο. Σήμερα θα απολαύσουμε το Πήλιο το γνωστό ως Βουνό των Κενταύρων. Οι επισκέψεις μας στις Μηλιές, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα θα μας γεμίσουν εικόνες αλησμόνητες.

Οι Μηλιές είναι χτισμένες σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχουν 28 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχουν 640 μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν πρόσφυγες από τις Μηλιές της Εύβοιας –ένα χωριό που ναι μεν υπάρχει ακόμα, όμως υπέφερε παλαιότερα από επιθέσεις πειρατών, οι οποίες κατά καιρούς το οδήγησαν σε ερήμωση. Η ιστορική έρευνα δεν μπορεί να πιστοποιήσει αν μια τέτοια διήγηση αληθεύει, πάντως η παλιότερη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του οικισμού (1510) ανήκει πράγματι σε περιόδους με πολλά τέτοια προβλήματα.

Θεωρούνται ένα από τα πιο ωραία χωριά στο Πήλιο, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να μη λέει και πολλά πράγματα, εφόσον μιλάμε για μια περιοχή που είναι από φυσικού της γεμάτη με ομορφιές. Ίσως λοιπόν το μεγαλύτερο κομπλιμέντο για τις Μηλιές να είναι αυτό που λένε πολλοί επισκέπτες τους –ότι, με έναν δικό τους τρόπο, δείχνουν σαν μικρογραφία ολόκληρου του Βουνού των Κενταύρων.

Μηλιές : All Time Classic Πήλιο! - We Love 2 Travel | Travel Stories by Petros and Sofia

Οι Μηλιές γνώρισαν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και από το 1814 και μετά υπήρξαν έδρα της θρυλικής «Μηλιώτικης Σχολής». Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον Άνθιμο Γαζή –που ήταν κάτοικος του χωριού– προσφέροντας διδασκαλία φυσικών επιστημών και φιλοσοφίας σε επίπεδο σπάνιο για τις αρχές του 19ου αιώνα, με τρόπο μάλιστα που απηχούσε ευθέως τις δυτικοευρωπαϊκές ιδέες και πρακτικές εκείνης της ανήσυχης εποχής. Στα πλαίσιά της, μάλιστα, στήθηκε και μια πρότυπη βιβλιοθήκη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί.

Μηλιές: Το χωριό του Πηλίου που ζεις όλες τις εμπειρίες

Συνδυάζοντας μοναδικά το σημαντικό ιστορικό παρελθόν με ένα χαρακτηριστικά πηλιορείτικο τοπίο γεμάτο καστανιές, ελιές και (βεβαίως) μηλιές, το χωριό έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη –τόσο σε φύση, όσο και σε αξιοθέατα. Είναι άλλωστε χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό που θεωρείται από πολλούς ως μια σύνοψη όλου του Πηλίου.

Επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος»

Όταν το 1814 ο Άνθιμος Γαζής και δύο ακόμα λόγιοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού από τις Μηλιές –ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης– θέλησαν να ιδρύσουν σχολή ανώτερης εκπαίδευσης με έδρα το χωριό, συνάντησαν τις αντιρρήσεις της οθωμανικής διοίκησης. Για να τις παρακάμψουν, λοιπόν, την ονόμασαν «Ψυχής Άκος» (θεραπεία ψυχής, δηλαδή), παρουσιάζοντάς την ως πνευματικό ίδρυμα. Επί του πρακτέου, βέβαια, έστησαν όντως μια πρότυπη ακαδημία, η οποία έγινε ξακουστή ως «Μηλιώτικη Σχολή». Ο Γαζής πρόσφερε μάλιστα ολόκληρη την προσωπική του βιβλιοθήκη, αλλά και επιστημονικά όργανα που εκείνη την εποχή δύσκολα έβρισκες στην Ελλάδα.

Η σχολή αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, καθώς και οι τρεις ιδρυτές της πήραν ενεργά μέρος. Μετά την αποτυχία της εξέγερσης στη Θεσσαλία ο Γαζής κατέφυγε στη νότια Ελλάδα. Το 1834 η σχολή ξαναλειτούργησε με διευθυντή τον Κωνσταντά, έκλεισε όμως οριστικά με τον θάνατό του το 1844. Το πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό και τα όργανα του Γαζή έμειναν ωστόσο στις Μηλιές. Κι έτσι, το 1928, με δωρεά της Κρυσταλλίας Οικονομάκη, χτίστηκε ένα καινούριο κτήριο για να τα στεγάσει, το οποίο έλαβε τιμητικά την ονομασία «Ψυχής Άκος». Δυστυχώς, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό το 1943, το οίκημα τυλίχτηκε στις φλόγες, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος από τη συλλογή του.

Από το 1955 το κτήριο λειτουργεί ως δημοτική βιβλιοθήκη, όντας μάλιστα μία από τις παλιότερες στη χώρα μας. Παρά την καταστροφή του 1943 εξακολουθεί να διαθέτει χιλιάδες τίτλους, μεταξύ τους σπάνια βιβλία που εκδόθηκαν από το 1497 ως το 1899, αλλά και χειρόγραφα τα οποία χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα ως και τον 18ο. Πέραν αυτών υπάρχει και η επαναστατική σημαία που ύψωσε το 1821 ο Γαζής, αλλά και κειμήλια νεότερων χρόνων –σαν την ομαδική φωτογραφία που έβγαλαν οι κάτοικοι του χωριού το 1903, όταν έγιναν τα εγκαίνια του Μουντζούρη.

Το κάθε χωριό του Πηλίου έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Η Τσαγκαράδα, όμως, έχει μία διακριτική γοητεία, που την κάνει ακαταμάχητη ως προορισμό.

Τσαγκαράδα - Το χωριό του Πηλίου με την ξεχωριστή ομορφιά (Βίντεο+φωτογραφίες) - TRAVEL

Χτισμένη στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων και με μοναδική θέα, η Τσαγκαράδα είναι ένα μέρος που θα σε μαγέψει.Είναι, όμως, κι ένα χωριό που άλλο δεν πρέπει να έχει τόσες πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του.

Τσαγκαράδα: Το γραφικό χωριό του Πηλίου (Φωτογραφίες) - TRAVEL

Η πιο απλοϊκή εκδοχή έχει σχέση με τα παπούτσια και βασίζεται στο γεγονός ότι το χωριό κάποτε ονομαζόταν «Τσαγκαράδες». Μια άλλη εκδοχή στηρίζεται σε ετυμολογία ξένων λέξεων κυρίως Σλάβικων που στη διαλεκτό τους σημαίνει ωραία θέα. Μια ακόμα εκδοχή θέλει το όνομα «Τσαγκαράδα» να προέρχεται από το αραβικό «τσαγκάρ» που σημαίνει «βράχος».

Τσαγκαράδα: …θα πει Πηλιορείτικη φύση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όποια εκδοχή και αν ισχύει στην πραγματικότητα, ένα είναι σίγουρο: η ομορφιά της είναι μοναδική. Μεγάλα πλατάνια- και ένα από τα γηραιότερα στην Ελλάδα- λιθόχτιστα καλντερίμια, καλαίσθητα αρχοντικά, κομψοτεχνήματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, ανθοστόλιστες αυλές, πλούσια φύση και θέα προς το Αιγαίο. Όλα όσα κάνουν προσδίδουν στο Πήλιο την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του μπορεί κανείς να τα βρει σε αφθονία στην Τσαγκαράδα.

Απόδραση σε γραφικά χωριά στο Νότιο Πήλιο - Newsbeast

Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Πηλίου, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και οι βασικές συνοικίες της Τσαγκαράδας «ορίζονται» από τις τέσσερις εκκλησίες στις κεντρικές πλατείες τους: Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι αναμφίβολα ο τεράστιος υπεραιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με τον επιβλητικό όγκο και την ευεργετική σκιά.

Αρχείο:Platanus Tsangarada hc.JPG - Βικιπαίδεια

Παρόλο που πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στο ανατολικό Πήλιο, η Ζαγορά είναι ένας προορισμός που μαγεύει τους επισκέπτες του, τόσο με την αρχοντική γοητεία του, όσο και με την υπέροχη φύση στο βουνό των Κενταύρων που είναι παραδομένη.

Κρυμμένη, σχεδόν, πίσω από το βουνό, Ζαγορά άλλωστε σημαίνει πίσω από το βουνό από το σλαβικό «ζα- γορά», η Ζαγορά απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά στο βουνό των Κενταύρων, και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου τόσο για την πλούσια ιστορία και την παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, όσο και για την υπέροχη φυσική ομορφιά της.