Τρομοκρατεί τον κόσμο ο Economist – Μετράμε αντίστροφα για το κραχ, η αμερικανική οικονομία βυθίζεται
Σήμερα, ο κόσμος προσπαθεί απεγνωσμένα να αξιολογήσει τη ζημιά που προκαλούν οι δραστικοί δασμοί του Donald Trump στις εισαγωγές από την Κίνα, και οι αναλυτές χρησιμοποιούν και πάλι καινοτόμες τεχνικές, σύμφωνα με τον Economist.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει ακόμη καταρρεύσει — αλλά τα προβλήματα έρχονται.
Ανησυχίες
Ακόμα και πριν τεθούν σε ισχύ πολλοί από τους δασμούς, στις 9 Απριλίου, οι Αμερικανοί καταναλωτές και επιχειρήσεις φαινόταν ήδη να ανησυχούν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Μια έρευνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Ντάλας έδειξε ότι η παραγωγή στη μεταποίηση έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο.
Όμως τέτοια στατιστικά μπορεί να είναι παραπλανητικά.
Οι Αμερικανοί συχνά επηρεάζονται για την οικονομία βάσει πολιτικών πεποιθήσεων.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Biden, δήλωναν συχνά χαμηλή εμπιστοσύνη στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζαν να ξοδεύουν — κάνοντας έτσι τα στοιχεία λιγότερο αξιόπιστα.
Από την άλλη πλευρά, τα «σκληρά» δεδομένα, όπως οι μισθοδοσίες και οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, περιγράφουν έναν κόσμο που ίσως δεν υπάρχει πια.
Οι ισχυροί αριθμοί απασχόλησης του Μαρτίου αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων πριν οι απειλές Trump γίνουν συγκεκριμένες.
Οι παγίδες
Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο προσπαθούν να αποφύγουν και τις δύο παγίδες, παρέχοντας έγκαιρη εικόνα της δραστηριότητας στην οικονομία.
Πολλοί δείκτες της εποχής του Covid δεν είναι πλέον επίκαιροι ή έχουν καταργηθεί.
Ευτυχώς, όμως, το παγκόσμιο εμπόριο παρακολουθείται στενά.
Τα πλοία αναχωρούν εβδομάδες πριν φτάσουν και μεταδίδουν τη θέση και το φορτίο τους μέσω δορυφόρων.
Κάποια στοιχεία ίσως υποδηλώνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει ακόμα σοβαρό αντίκτυπο.
Την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απριλίου, δέκα εμπορευματοκιβωτιοφόρα πλοία, μεταφέροντας 555.000 τόνους εμπορευμάτων, έφτασαν στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς — τις κύριες πύλες εισόδου για κινεζικά προϊόντα.
Αυτό είναι περίπου το ίδιο με πέρσι. Όμως το ταξίδι από την Κίνα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ διαρκεί 2 έως 6 εβδομάδες.
Πολλά πλοία που φτάνουν τώρα έφυγαν πριν τεθούν οι δασμοί.
Άλλοι δείκτες είναι πιο ανησυχητικοί. Οι κρατήσεις για νέες διαδρομές μεταξύ Κίνας και Αμερικής κατέρρευσαν κατά 45% σε ετήσια βάση την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τη Vizion, μια εταιρεία δεδομένων.
Ο αριθμός των λεγόμενων «κενών δρομολογίων» — όταν ένα πλοίο παραλείπει ένα λιμάνι ή μειώνεται η συχνότητα — έχει φτάσει το 40% των προγραμματισμένων ταξιδιών.
Σύμφωνα με την Freightos, μια εταιρεία logistics, το κόστος μεταφοράς από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες μειώθηκε κατά περίπου 1.000 δολάρια τον τελευταίο μήνα, καθώς οι εταιρείες σταμάτησαν να «προλαβαίνουν» τους δασμούς αυξάνοντας τις εισαγωγές, και πλέον προσπαθούν να τους αποφύγουν.
Αντίστοιχα, η τιμή για μεταφορά εμπορευμάτων από το Βιετνάμ προς την Αμερική αυξήθηκε κατά περίπου το ίδιο ποσό, κάτι που δείχνει ότι οι εισαγωγείς ψάχνουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Παραπλανητικά σημάδια
Θα μπορούσαν όλα αυτά τα σημάδια να είναι παραπλανητικά;
Τα δεδομένα από τη ναυτιλία είναι εποχιακά και ευμετάβλητα: για παράδειγμα, η μείωση κατά 30% στις προγραμματισμένες κρατήσεις προς το Λος Άντζελες βρίσκεται εντός της φυσιολογικής διακύμανσης.
Μικρότερα λιμάνια, όπως αυτό του Σιάτλ, βλέπουν κατά μέσο όρο μόνο ένα πλοίο την ημέρα.
Το να περάσουν μερικές ημέρες χωρίς άφιξη δεν είναι ασυνήθιστο. Ούτε οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι η οικονομία έχει ήδη σταματήσει.
Σύμφωνα με την Barclays, η δαπάνη με πιστωτικές κάρτες και οι αγγελίες εργασίας στις ΗΠΑ ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα τον Απρίλιο με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Έρχεται κραχ
Όμως ο πόνος μάλλον έρχεται.
Οι εμπορικοί κραδασμοί συχνά χρειάζονται χρόνο για να διαχυθούν στην οικονομία: ορισμένες εταιρείες είχαν ήδη αποθηκεύσει αποθέματα πριν ξεκινήσουν οι δασμοί.
Η ζήτηση για τελωνειακές αποθήκες κοντά στα λιμάνια έχει εκτοξευθεί. Πολλές εταιρείες δεν έχουν αυξήσει τις τιμές — αν και θεωρητικά θα έπρεπε, για να διαχειριστούν τα αποθέματά τους — επειδή δεσμεύονται από προηγούμενα συμβόλαια ή θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους πελάτες σε περίπτωση που ο Trump κάνει πίσω.
Σύντομα όμως ίσως εξαναγκαστούν να το κάνουν.
Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η αστάθεια της εμπορικής πολιτικής του Trump έχει αιφνιδιάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες, λέει ο Peter Sand της Xeneta, συμβουλευτικής στον τομέα των logistics — ακόμα και μετά από μια δεκαετία γεμάτη κρίσεις, όπως η πανδημία, το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ και οι επιθέσεις των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτό θα αφήσει αποτύπωμα στο εμπόριο και στην ευρύτερη οικονομία, ακόμη κι αν η Αμερική ακυρώσει τα πιο τιμωρητικά μέτρα της. Πλοία που δεν αναχώρησαν εγκαίρως θα φτάσουν με καθυστέρηση — ή και καθόλου. Τα αποθέματα θα εξαντληθούν.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις και τα σχέδια προσλήψεων και μπορεί να αργήσουν να τα επανεκκινήσουν.
Η Αμερική δεν υποφέρει ακόμα από μια αυτοπροκαλούμενη εμπορική θύελλα.
Αλλά η πρόβλεψη στη ναυσιπλοΐα δεν είναι καλή, καταλήγει ο Economist.
www.bankingnews.gr