Ήταν γνωστό ως Υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, Υπερικό ή Βάλσαμο και στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John’s wort. Τα φύλλα αυτού του φυτού είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί. Τα πέταλα, συνήθως κίτρινα-πορτοκαλί.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γίνονταν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.
Το Βαλσαμέλαιο είναι επουλωτικό καιαντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι είτε σαν λοσιόν. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες λόγω των ιδιοτήτων του.
Υλικά100 ml ΕλαιόλαδοΒαλσαμόχορτο (όσο να καλύπτεται από το λάδι ή και λιγότερο)Βιταμίνη Ε (προαιρετικά και μόνο για εξωτερική χρήση)Παρασκευή
Πλένετε το βότανο και το αφήνετε να στεγνώσει πάνω σε μια πετσέτα, που ανανεώνετε κατά τακτά διαστήματα ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Αποστειρώστε με οινόπνευμα ένα βάζο και γεμίστε το μέχρι την μέση περίπου με τα άνθη του φυτού (αν είναι δυνατόν φρεσκοκομμένο).
Προσθέστε αγνό ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ΒΙΟ, καλύπτοντας το φυτό.
Αφήστε το σε απευθείας έκθεση στον ήλιο για περίπου έξι εβδομάδες, θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα παχύ κόκκινο χρώμα, Στην συνέχεια, σουρώστε το με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε, το τοποθετείτε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος.
Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικότερα: Φτιάχνουμε Σπαθόλαδο (Βαλσαμόλαδο)
Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!
Το Βαλσαμέλαιο Είναι Ένα Λάδι Αμέσου Ανάγκης Και Δεν Πρέπει Να Λείπει Από Κανένα Σπίτι…
Μπορούν Να Αντιμετωπιστούν Άμεσα Με Βαλσαμέλαιο…
Μικρά Τραύματα…Μικρά Εγκαύματα…Μολύνσεις…Πονοκέφαλοι…Άγχος…Φαγούρες…Φλεγμονές…Τσιμπήματα Εντόμων
Γενικά, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πληγών και των ελκών, των εξωτερικών άλλα και του στομαχιού (με εσωτερική χρήση), ενώ το έγχυμα του φυτού χρησιμοποιείται εναντίον διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων, καθώς και των αγωγών του ουροποιητικού συστήματος.
Ως κατάπλασμα
Καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα, επιδρούν ανακουφιστικά ή και θεραπευτικά ακόμα, στους μώλωπες, ζεματίσματα,τσιμπήματα, εγκαύματα, εκδορές. Οι κάτοικοι των βαλτωδών περιοχών, χρησιμοποιούν το φυτό σε έγχυμα κατά των ελωδών πυρετών, ως αιμοστατικό και ως επουλωτικό των πληγών. Για τον τελευταίο αυτό σκοπό, χρησιμοποιούν ψυχρά καταπλάσματα του φυτού, πάνω στις πληγές.
Φτιάχνω καταπλάσματα με βότανα
Ως αφέψημα
Το αφέψημα του φυτού είναι κατά της δυσεντερίας, της κιτρινάδας, των παθήσεων του συκωτιού και ακόμα κατά των ελκών και των σκουληκιών.
Χρήση του φυτού γίνεται συνήθως με αφέψημα ανθέων (15-30 γρ . σε 1 λίτρο νερό) ή και ανθέων και βλαστών (3 κουταλιές σε μισό κιλό νερό, αφήνουμε να βράσουν και πίνουμε απ ‘ αυτό 1 ποτήρι ζεστό το πρωί).
Το αφέψημα των ανθισμένων κορυφών του φυτού, δόθηκε πολλές φορές μ ‘ επιτυχία κατά των χρόνιων πνευμονικών κατάρρων, του άσθματος, της φυματίωσης, σε πυκνέςαποχρέμψεις.
Ως έγχυμα
Ο Dubois χρησιμοποιούσε το έγχυμα του φυτού κατά της υδρωπικίας και το θεωρούσε ως μοναδικό για να προκαλέσει μια διούρησηπου είχε εντελώς σταματήσει. Ο ίδιος άλλωστε με μείγμα με ρίζα του φυτού σκλήθρα (ή άλνου), με κισσό, σαλέπι και άλλους λειχήνες, το χρησιμοποιούσε εναντίον χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων.
Χρήση του φυτού γίνεται επίσης με έγχυμα (15-30 γρ. σε 1 λίτρο νερό), μεβάμμα εναντίον της αιμόπτυσης, αλλά και ως αντιπυρετικό), ως κρασί (30 γρ. σε 1 κιλό άσπρου κρασιού σε κατεργασία και σε δόση 50-100 γρ, τη μέρα, κατά των διαλειπόντων πυρετών) και ακόμα σαν ηδύποτο Ratafia (30 γρ , ανθέων με 500 γρ. ρακής – αποστάγματος οίνου ή σταφυλιών – μέσα σε καλά κλεισμένο μπουκάλι, που αφήνεται στον ήλιο για 15-20 μέρες, φιλτράρεται στη συνέχεια και προσθέτονται 60 γρ. ζάχαρης).
Ως εκχύλισμα
Το εκχύλισμα του βάλσαμου συνίσταται για την αρθρίτιδα και την ποδάγρα, την πρόληψη της νυχτερινής ούρησης με επάλειψη στη βάση της σπονδυλικής στήλης με αλοιφή.
Το βάλσαμο χρησιμοποιούνταν πολύ στα παλιά συνταγολόγια και ειδικότερα στην παρασκευή αντινεφρικών και αντικαχεκτικών σιροπιών, όπως και στη σύνθεση μιας σκόνης του Pelmarius (που τη χρησιμοποιούσαν κατά της λύσσας).
Διάφορα
Το σπαθόχορτο ως έγχυμα ή βάμμα το πίνουμε και στο κρυολόγημα. Δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις βρογχικών και άσθματος. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και της αϋπνίας (και ως αφέψημα σπαθόχορτου). Στην Αμερική και στην Γερμανία καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Ως λάδι…Εξωτερική χρήση
Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να αναπλάθει τα κύτταρα. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για εγκαύματα, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, ψύξεις, κράμπες, στραμπουλήγματα, πιασίματα, δερματοπάθειες, νευραλγίες,αιμορροΐδες.
Με μια απλή επάλειψη ανακουφίζει κιρσούς, ερεθίσματα, κνησμούς, δερματοπάθειες, σκασίματα σε πτέρνες και αγκώνες,αρθριτικά.
Επίσης είναι αποτελεσματικό για τουςρευματισμούς, την ισχιαλγία και τουςκιρσούς. Είναι ιδανικό για κατευναστικό, θεραπευτικό και μυοχαλαρωτικό μασάζ.
Με το σπαθόλαδο κάνουμε επαλείψεις στις πληγές, καψίματα ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονάει. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε και τοπικά επιθέματα με ποτισμένη γάζα.
Δοκιμασμένο πάνω μας με άριστα αποτελέσματα στα καλοκαιρινά «καψίματα» μετά το θαλασσινό μπάνιο. Σε συνδυασμό με χαμομηλόλαδο είναι το ιδανικό after sun. Δοκιμάστε το στα μωρά σας άφοβα για συγκάματα και ξεχάστε τις καταπραϋντικές-θεραπευτικές κρέμες.
Εξωτερική χρήση σε πληγές, καψίματα, εκδορές και άλλες βλάβες του δέρματος, για μασάζ και μυϊκή ανακούφιση από πόνους, άνουμε 2-3 φορές την ημέρα επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά.
Εσωτερική χρήση
Το σπαθόλαδο είναι γνωστό κυρίως για την εξωτερική του χρήση, αλλά έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες και όταν πίνεται. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, τους πόνους και τις ξινίλες του στομάχου, την κακή και επώδυνη πέψη και τον πονοκέφαλο. Επίσης, ανακουφίζει το έλκος στομάχου, τηδιάρροια, εσωτερικές φλεγμονές, καούρες.
Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Η χρήση του (και κυρίως η εσωτερική) γίνεται με μεγάλη προσοχή και με υπόδειξη κάποιου ειδικού.
Εσωτερική χρήση για στομαχικό έλκος, κολίτιδες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παίρνουμε ½ κουταλάκι γλυκού βαλσαμέλαιο πρωί και βράδυ.
Πώς χρησιμοποιούμε το βαλσαμόχορτο
Στο Κρυολόγημα:
για να προλάβουμε το κοινό κρυολόγημα απλά πίνουμε συχνά αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου μέσα στην διάρκεια του χειμώνα αν
ήδη έχουμε κρυολόγημα πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα βαλσαμόχορτου πριν πάμε για ύπνο αν έχουμε ερεθισμένο λαιμό κάνουμε γαργάρες με έγχυμα βασλαμόχορτου.
Στην Εμμηνόπαυση:
το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.έτσι δύο με τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου την ημέρα.
α) μειώνει τις εφιδρώσεις.
β) μειώνει την ευερεθιστότητα.
γ) μειώνει τις αϋπνίες.
δ) μειώνει την νευρικότητα.
ε) μπορεί να εξαλείψει την κατάθλιψη.
Μπορούμε να πίνουμε το έγχυμά μας και κατά την διάρκεια του γεύματός μας όταν νιώθουμε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα.μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας σας θα έχουμε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.
Στην Κατάθλιψη:
οι έρευνες έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης το βαλσαμόχορτο μπορούμε να το παίρνουμε για την κατάθλιψη για μεγάλα διαστήματα.Να Το Σταματάμε Και Μετά Να Ξαναρχίζουμε.δεν προκαλεί εθισμό και δεν φέρνει υπνηλία κάνουμε έγχυμα βαλσαμόχορτου και πίνουμε ένα έως τρίαφλιτζάνια την ημέρα μαζί με το φαγητό σας.
Στην Αϋπνία:
αν υποφέρουμε από αϋπνίες το βαλσαμόχορτο μπορεί να μας βοηθήσει κάνουμε έγχυμα από το βότανο και πίνουμε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα πίνοντας το ένα φλιτζάνι λίγο πριν κοιμηθούμε θα μας βοηθούσε και πάρα πολύ ένα ζεστό μπάνιο με βαλσαμόχορτο λίγο πριν να ξαπλώσουμε στο νερό της μπανιέρας μας οποιος εχει τη δυνατοτητα σταλάζουμε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου και απολαμβάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Παρενέργειες και προφυλάξεις:
Το βαλσαμέλαιο μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία και φωτοδερματίτιδα που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Για αυτό δεν πρέπει μετά τη χρήση του να βγαίνετε στον ήλιο. Καλύτερα να το χρησιμοποιείτε τις βραδινές ώρες. Οι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το υπερικό σε καμία μορφή.
Όσον αφορά την κατάθλιψη, θα χρειαστούμε το βάμμα του υπερικού αλλά και τη συνδρομή ειδικευμένου γιατρού.