Βατερλό στην Υεμένη – Φιάσκο για τα πιο προηγμένα όπλα των ΗΠΑ – Οι Houthi τα…τυφλώνουν και χτυπάνε κατά κύματα
Η αποτυχία αυτών των όπλων, ειδικά του GBU-53/B StormBreaker και του AGM-88E Advanced Anti Radiation Guided Missile (AARGM), εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνολογιών, ειδικά σε έναν πόλεμο με τόσο περίπλοκες και αντίξοες συνθήκες όπως αυτός στην Υεμένη.
Το πλαίσιο της επιχείρησης
Η αμερικανική στρατιωτική δράση στην Υεμένη αναζωπυρώθηκε το Μάρτιο του 2025, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε εντολή για μαζικές επιθέσεις κατά των περιοχών που ελέγχονται από τους Houthi, ως απάντηση στις επιθέσεις της οργάνωσης κατά ισραηλινών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αμερικανική πολεμική αεροπορία και ναυτικό έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο προηγμένα όπλα τους, όπως GBU-53/B και AGM-88E, για να πλήξουν κινούμενους και στατικούς στόχους με υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά τους για την καταστροφή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.
Ωστόσο, μια σειρά από αποτυχημένα πλήγματα που προέκυψαν τον Απρίλιο και το Μάιο 2025, έχουν προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα όπλα δεν κατάφεραν να φτάσουν στους στόχους τους ή κατέπεσαν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.
GBU-53/B StormBreaker: Η πρώτη αποτυχία
Το GBU-53/B StormBreaker είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού.
Έγινε επιχειρησιακό το 2020 και έχει σχεδιαστεί για να πλήττει κινούμενους στόχους σε αποστάσεις που φτάνουν τα 74 χιλιόμετρα.
Εξοπλισμένο με σύστημα πλοήγησης GPS και αδρανειακό σύστημα καθώς και τρεις μεθόδους εντοπισμού στόχου (ραντάρ, υπέρυθρη καθοδήγηση και ημιανάκλαση laser), το GBU-53/B είναι ικανό να εντοπίζει και να επιτίθεται σε στόχους με μεγάλη ακρίβεια.
Ωστόσο, τα υπολείμματα του συγκεκριμένου πυραύλου εμφανίστηκαν στην περιοχή Shabwah της Υεμένης στις 25 Απριλίου.
Η αποτυχία του να πετύχει τον στόχο του εγείρει ερωτήματα για τα αίτια της βλάβης.
Αν και οι αιτίες μπορεί να σχετίζονται με σφάλματα στο σχέδιο ή μηχανικές βλάβες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ηλεκτρονικού πολέμου από τους Houthi, οι οποίοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν μέσα που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του συστήματος πλοήγησης του όπλου.
AGM-88E AARGM: Η δεύτερη αποτυχία
Το AGM-88E AARGM, το οποίο έγινε επιχειρησιακό 2012, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας.
Με ταχύτητα Mach 2.9 και μέγιστη εμβέλεια 148 χιλιομέτρων, ο AARGM είναι ειδικά σχεδιασμένος για την καταστροφή ραντάρ και ραντάρ εκπομπής ακτινοβολίας.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ, επιτρέποντάς του να επιτίθεται σε κινούμενους στόχους ακόμη και αν αυτοί απενεργοποιούν τα ραντάρ τους.
Επίσης, είναι ικανός να χτυπά στατικούς στόχους με προκαθορισμένα δεδομένα.
Η αποτυχία αυτού του πυραύλου καταγράφηκε τον Μάιο με τα υπολείμματα του AARGM να εντοπίζονται στην Δυτική Υεμένη, κοντά στην περιοχή της al-Hodeidah.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτυχία του AARGM, όπως και του GBU-53/B, μπορεί να οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα ή σε παρεμβολές από ηλεκτρονικό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να έχει «τυφλώσει» τα όπλα.
Η στρατηγική επίδραση
Η αποτυχία αυτών των όπλων προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον και εγείρει σημαντικά ζητήματα για τη στρατηγική αξία των υπερσύγχρονων όπλων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.
Παρόλο που οι αποτυχίες δεν φαίνονται να είναι εκτεταμένες, υπάρχει ο κίνδυνος τα κατεστραμμένα όπλα να πέσουν στα χέρια των Houthi και να διαβιβαστούν στην Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή τους.
Το Ιράν, σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, θα μπορούσε να αποκτήσει κρίσιμες τεχνολογικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και την εξέλιξη αντίστοιχων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου ή ακόμα και αντιπλοϊκών όπλων.
Οι ρωσικές τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση παρόμοιων συστημάτων όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Εάν οι Houthi ή οι υποστηρικτές τους χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τη στρατηγική θέση των ΗΠΑ στην περιοχή και να ενισχύσει τη θέση των αντιπάλων τους.
Στρατηγικές προκλήσεις για ΗΠΑ
Η αποτυχία αυτών των όπλων, αν και περιορισμένη προς το παρόν, αναδεικνύει μια σειρά από στρατηγικές και τεχνικές προκλήσεις για τις ΗΠΑ.
Η ενδεχόμενη διάδοση της τεχνολογίας αυτών των όπλων σε εχθρικές δυνάμεις μπορεί να επηρεάσει τις στρατηγικές τους και να ενδυναμώσει τις ικανότητες των αντιπάλων τους στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και της αντιπυραυλικής άμυνας.
Για τις ΗΠΑ, η αποτυχία των προηγμένων όπλων τους σε έναν πόλεμο χαμηλής έντασης όπως αυτός στην Υεμένη, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών τους και τη δυνατότητα διατήρησης της υπεροχής τους σε περιβάλλοντα μη συμβατικού πολέμου.
Η συνέχεια του πολέμου στην Υεμένη, και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη τεχνολογιών από τους Houthi και τους συμμάχους τους, σίγουρα θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και την αξιοπιστία των σύγχρονων όπλων τους.
Οι Houthi χτύπησαν με υπερηχητικό πύραυλο το Ισραήλ
Εν τω μεταξύ οι Houthi συνεχίζουν… απτόητοι τις επιχειρήσεις τους, που περιλαμβάνουν και επιθέσεις στα αεροπλανοφόρα των Αμερικανών.
Στο στόχαστρο τους, βρέθηκε ξανά το Ισραήλ σε μια σημαντική, σοβαρή εξέλιξη που οδηγεί αναπόφευκτα σε επικίνδυνη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, η οργάνωση ανακοίνωσε την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου με στόχο ισραηλινή αεροπορική βάση, σε απάντηση σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην Υεμένη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατιωτικού εκπροσώπου της οργάνωσης, η επίθεση αποτελεί «νόμιμη απάντηση» στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον εδάφους της Υεμένης.
Η εκτόξευση συνιστά την πρώτη χρήση υπερηχητικού όπλου από τους Houthi εναντίον του Ισραήλ — σηματοδοτώντας μια νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική φάση στη γεωπολιτική αστάθεια της περιοχής.
Στρατιωτικές πηγές στη Μέση Ανατολή σημειώνουν πως το Ισραήλ βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά την πορεία των πυραυλικών δυνατοτήτων των Houthis, οι οποίες φαίνεται να ενισχύονται μέσω ιρανικής υποστήριξης.
Αναλυτές προειδοποιούν πως η εμπλοκή των Houthis στην αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργό μέτωπο στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που ήδη μαίνεται σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ.
CENTCOM: Χτυπήσαμε 800 στόχους στην Υεμένη
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις της είχαν επιτεθεί σε περισσότερους από 800 στόχους σε περιοχές που ελέγχονται από τους Houthi στην Υεμένη, σκοτώνοντας εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων διοικητών.
«Από την έναρξη της Επιχείρησης Rough Rider, η USCENTCOM έχει χτυπήσει πάνω από 800 στόχους.
Αυτές οι επιθέσεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές Houthi και πολλούς διοικητές», ανέφερε η διοίκηση σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου.
«Οι επιθέσεις έχουν καταστρέψει πολλαπλές εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου, συστήματα αεράμυνας, εγκαταστάσεις κατασκευής προηγμένων όπλων και θέσεις αποθήκευσης όπλων», πρόσθεσε.
Η CENTCOM ισχυρίζεται ότι «ενώ οι Houthi συνεχίζουν να επιτίθενται στα σκάφη μας, οι επιχειρήσεις μας έχουν υποβαθμίσει τον ρυθμό και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεών τους.
Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν μειωθεί κατά 69%.
Επιπλέον, οι επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μονής κατεύθυνσης έχουν μειωθεί κατά 55%.»
Οι Houthi στην αντεπίθεση
Το Ιράν αναμφίβολα συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη στους Houthi.
Μπορούν να συνεχίσουν να επιτίθενται στις δυνάμεις μας μόνο με την υποστήριξη του ιρανικού καθεστώτος», ανέφερε η αμερικανική διοίκηση.
«Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, που παραμένει η αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αμερικανικής αποτροπής στην περιοχή», πρόσθεσε.
Η CENTCOM σημείωσε ότι «για να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ασφάλεια, έχουμε περιορίσει σκόπιμα την αποκάλυψη λεπτομερειών για τις τρέχουσες ή μελλοντικές επιχειρήσεις μας.
Είμαστε προσηλωμένοι στην επιχειρησιακή μας προσέγγιση, αλλά δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για το τι έχουμε κάνει ή τι θα κάνουμε».
Παρά την ένταση των επιθέσεων στην Υεμένη, η επιχείρηση ΗΠΑ – Βρετανίας μέχρι στιγμής δεν έχει αποτρέψει τους Houthi από τις επιχειρήσεις τους.
Από την έναρξη της επιχείρησης, η οργάνωση έχει εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχεύοντας αμερικανικά πολεμικά πλοία και το Ισραήλ.
Επίσης, κατέρριψε τουλάχιστον 7 MQ-9 Reaper, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων και πιστώνεται την πρόσφατη απώλεια του Super Hornet από το USS Harry S. Truman.
Απογοήτευση στην Ουάσινγκτον με την ανθεκτικότητα της οργάνωσης
Στις 30 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Pete Hegseth προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την υποστήριξή του στην οργάνωση.
«Μήνυμα προς το Ιράν: Βλέπουμε τη θανατηφόρα υποστήριξή σας προς τους Houthi. Ξέρουμε ακριβώς τι κάνετε», έγραψε ο Hegseth στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι ικανός να κάνει ο αμερικανικός στρατός – και σας προειδοποίησαν.
Θα πληρώσετε τις συνέπειες στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», συνέχισε.
Ο Hegseth, στον προσωπικό του λογαριασμό X, αργότερα αναδημοσίευσε το μήνυμα του Trump στο Truth Social από τον Μάρτιο, στο οποίο ο πρόεδρος είπε ότι θα θεωρούσε το Ιράν υπεύθυνο για τυχόν επιθέσεις που πραγματοποιούνται από την οργάνωση, η οποία έχει επανειλημμένα στοχεύσει το Ισραήλ και την περιφερειακή ναυτιλία με πυραυλικές επιθέσεις και drones.
Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση Trump δεν θα υποχωρήσει από τη μάχη με τους Houthi.
Μάλιστα, αναμένεται μεγαλύτερη κλιμάκωση όχι μόνο στην Υεμένη αλλά και εναντίον του Ιράν.
Όλα δείχνουν πως η Ουάσινγκτον φαίνεται να είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες πυρηνικές συνομιλίες.
www.bankingnews.gr