Βιολογική γεωργία: Επένδυση στο μέλλον για ασφαλή τρόφιμα
Η 23η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα βιολογικής γεωργίας για την ΕΕ
Η 23η Σεπτεμβρίου 2024 είναι η ημέρα που έχει αφιερωθεί στη βιολογική παραγωγή της ΕΕ και όχι τυχαία. Είναι η ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η ημέρα δηλαδή που έχει ίση διάρκεια ημέρας – νύχτας σε κάθε σημείο της γήινης επιφάνειας, συμβολίζοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος, που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική γεωργία.
Το φετινό «ραντεβού» για το εορτασμό δόθηκε στην πλατεία Συντάγματος, η οποία αποτέλεσε σημείο συνάντησης για παραγωγούς και καταναλωτές. Εκεί ο αυτοδιαχειριζόμενος φορέας των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους περαστικούς για τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.
Βιολογικές καλλιέργειες: Πώς θα αυξηθούν στην Ελλάδα
Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελεί σύμφωνα με τους παραγωγούς, επένδυση στο μέλλον, ενώ μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων με την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Στις αγορές βιολογικών προϊόντων μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί ή αγροτικοί συνεταιρισμοί βιολογικών
Τα βιολογικά είναι υγιεινά
Στις αγορές βιολογικών προϊόντων μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί ή αγροτικοί συνεταιρισμοί βιολογικών, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των νωπών ή/και μεταποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων, που οι ίδιοι παράγουν.
Εκεί, στην πλατεία Συντάγματος, ο ΟΤ, συνάντησε την πρόεδρο των αγορών βιοκαλλιεργητών Αττικής, Δήμητρα Τσακίρη, η οποία απαντώντας στο ερώτημα γιατί βιολογικά, τόνισε «γιατί δεν γίνεται καμία χρήση φυτοφαρμάκων και τα προϊόντα είναι υγιεινά».
Η βιολογική παραγωγή έχει κερδίσει τους νέους αγρότες, από τους οποίους σύμφωνα με την κ. Τσακίρη, το 60% κατευθύνεται σε αυτόν τον τρόπο παραγωγής.
Οι βιολογικές αγορές στην Αττική ανέρχονται στις 24, ενώ αίτημα των παραγωγών είναι να μπορέσουν να ανοίξουν αγορά και στο κέντρο της Αθήνας. «Εμείς πουλάμε χωρίς μεσάζοντες και πλέον με την ζήτηση που υπάρχει, οι 24 είναι λίγες. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι επιπλέον χώρους πώλησης των προϊόντων μας», επισημαίνει η κ. Τσακίρη.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπως επισημαίνει η πρόεδρος, αυτές είναι σταθερές τα τελευταία 15 χρόνια, φτάνοντας πολλές φορές τις αντίστοιχες τιμές των συμβατικών αγροτικών προϊόντων. «Στην αρχή επειδή η ζήτηση ήταν μεγάλη και η παραγωγή μικρή, αυξήθηκαν οι τιμές αλλά 15 χρόνια τώρα έχουν παραμείνει οι ίδιες», εξηγεί η κ. Τσακίρη.
Πιο δύσκολη η βιολογική παραγωγή
Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται και οι παραγωγοί βιολογικών. Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος των αγορών βιοκαλλιεργητών Αττικής, Δημήτρης Μπασανιώτης «το βασικό πρόβλημα για όλους τους βιοκαλλιεργητές είναι η κλιματική αλλαγή.
Ταυτόχρονα, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία δυσχεραίνουν την παραγωγή. Τα βιολογικά στην καλλιέργεια είτε είναι λαχανικά είτε είναι φρούτα είναι πιο ευάλωτα».
«Η βιολογική γεωργία σε σχέση με τη συμβατική είναι πιο απαιτητική όσον αφορά την παραγωγή και έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον παραγωγό. Ειδικά, όταν έχει λιγότερες εισροές, τότε είναι λογικό η παραγωγή να είναι πιο δύσκολη», συμπληρώνει στον ΟΤ, ο γεωπόνος στον φορέα βιολογικών αγορών της Αττικής Παναγιώτης Μπόκας.
«Αυτό όμως που μετράει όμως είναι η φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Θυσιάζεις λίγο από την παραγωγή ώστε να έχεις προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες. Ταυτόχρονα, προστατεύουμε το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, τα εδάφη», τονίζει ο κ. Μπόκας.
Οι στόχοι έως το 2030
Αν και ο ευρωπαϊκός στόχος για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας είναι τουλάχιστον στο 25% της γεωργικής γης έως το 2030, ο αντίστοιχος εθνικός στόχος που θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αύξηση του ποσοστού καλλιεργούμενων εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους τουλάχιστον στο 20%.
Ταυτόχρονα, στόχος αποτελεί η ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, τομείς με σημαντικές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα οποία 60.993 παραγωγοί είναι ενταγμένοι στη βιολογική γεωργία το 2022, αυξημένοι κατά 70% συγκριτικά με το 2021.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται βιολογικά 9 εκατ. στρέμματα, ενώ στη βιολογική κτηνοτροφία έχουν ενταχθεί 2,8 εκατομμύρια ζώα
Επίσης, στην Ελλάδα καλλιεργούνται βιολογικά 9 εκατ. στρέμματα, ενώ στη βιολογική κτηνοτροφία έχουν ενταχθεί 2,8 εκατομμύρια ζώα, από τα οποία το 67,3% είναι πρόβατα, το 19,6% αίγες, το 6,6% όρνιθες, το 6,4% αγελάδες και το 0,1% χοίροι.
Πάντως, στόχοι της βιολογικής γεωργίας είναι η παραγωγή ασφαλών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, η συνολική προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, η συντήρηση και η αύξηση της γονιμότητας και της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, η προστασία της υγείας των αγροτών και των καταναλωτών από την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και η εξασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων.