To Ισραήλ επενδύει 170 εκατομμύρια NIS στη παραγωγή τροφίμων από την έρημο και τη θάλασσα

Η είδηση αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες και έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το Ισραήλ λοιπόν σχεδιάζει να κάνει τη περιοχή του Eilat παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο τροφίμων.
Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη διεθνή έρευνα και εφαρμογή στους τομείς των τροφίμων από τη θάλασσα και την έρημο, τη θαλάσσια βιοτεχνολογία και την υδατοκαλλιέργεια, προωθώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Γεωργίας κ. Oded Forer προωθεί ένα πολυετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής γύρω από το Eilat ως διεθνούς κέντρου για την έρευνα και την ανάπτυξη τροφίμων από τη θάλασσα και την έρημο.

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη διεθνή έρευνα και εφαρμογή στους τομείς των τροφίμων από τη θάλασσα και την έρημο, τη θαλάσσια βιοτεχνολογία και την υδατοκαλλιέργεια, προωθώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ποικιλομορφίας της απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας του Ισραήλ. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 170 εκατομμύρια NIS.

[sc name=”vyzantina-skoylarikia” ][/sc]

Η περιοχή έχει όλα τα πιθανά χαρακτηριστικά και στοιχεία για να γίνει παγκόσμιος κόμβος για τρόφιμα από τη θάλασσα και την έρημο. Επομένως, το πρόγραμμα έχει εκτεταμένες εθνικές στρατηγικές επιπτώσεις και την ικανότητα να εξασφαλίσει μελλοντικές πηγές τροφίμων για τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Forer είπε.

«Υπό το πρίσμα των σχεδιαζόμενων κυβερνητικών κινήτρων, εντός πέντε ετών αναμένεται να προστεθούν περίπου 900 θέσεις εργασίας στην περιοχή – και εντός 10 ετών, με την ωρίμανση της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή, περίπου 250 περισσότερες», είπε. «Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος στην περιοχή αναμένεται να είναι 15,3 δισεκατομμύρια NIS μεικτά σε 30 χρόνια».

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 8 δισεκατομμύρια σε 9,9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Αυτή η αύξηση, μαζί με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα μειώσει τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων και τη γεωργική γη, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και δραστικά η γεωργία επηρεάζουν την ποικιλομορφία, την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων.

Μια άλλη παγκόσμια πρόκληση για την παραγωγή τροφίμων είναι η ερημοποίηση – η διαδικασία με την οποία η γη που χρησιμοποιήθηκε κάποτε για τη γεωργία γίνεται άνυδρη, με αποτέλεσμα το έδαφος να μην είναι πλέον γόνιμο.

Ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και των διαδικασιών ερημοποίησης και με σκοπό την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας του Ισραήλ, ο Υπουργός Γεωργίας προωθεί το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσω της ανάπτυξης της ανάπτυξης. Κινητήρια δύναμη σ΄αυτό το φιλόδοξο σχεδιασμό είναι οι δυνατότητες της Ισραηλινής καινοτομίας η οποία θα αναπτύξει την παραγωγή τροφίμων από τη θάλασσα και την έρημο και τη μετατροπή της περιοχής σε εθνικό και διεθνές κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας και της γεωργίας των υδάτων και της ερήμου.

Το σχέδιο βασίζεται επίσης στα σχετικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως το μοναδικό ξηρό ή ημίξηρο κλίμα της ερήμου και το μεγάλο βάθος της ακτογραμμής της, που επιτρέπει στους ερευνητές να λαμβάνουν εύκολα υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

πηγή