Βόμβα Musk γκρεμίζει τη Lockheed: Ιπτάμενοι τενεκέδες τα F-35 – Μπορούν να εξαϋλωθούν από… φτηνά κινέζικα drones

Βόμβα Musk γκρεμίζει τη Lockheed: Ιπτάμενοι τενεκέδες τα F-35 – Μπορούν να εξαϋλωθούν από… φτηνά κινέζικα drones

Απαντώντας στη Loomer, ο Musk έγραψε στο X: «Τα επανδρωμένα αεροσκάφη θα καταστρέφονται άμεσα από φτηνά σμήνη drones».
Νέα πυρά εκτοξεύθηκαν από τον Elon Musk κατά του… μαχητικού αεροσκάφους F-35, την ώρα που η Lockheed Martin, μετά την απώλεια του συμβολαίου για την κατασκευή του 6ης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους της US Air Force, δεσμεύεται να αναβαθμίσει το 5ης γενιάς F-35 Lightning II με τεχνολογία 6ης γενιάς.
Ο μεγιστάνας Musk δεν έχει κρύψει ποτέ την περιφρόνησή του για το πιο ακριβό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων στην ιστορία του Πενταγώνου, αποκαλώντας επανειλημμένα τα F-35 «ξεπερασμένα» και «υπερκοστολογημένα» σε μια εποχή όπου τα φτηνά σμήνη drones κυριαρχούν.
Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Musk έχει χαρακτηρίσει το πρόγραμμα F-35 ως το «χειρότερο στρατιωτικό value for money στην ιστορία».
Οι απόψεις του έχουν προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά μετά τον διορισμό του ως σύμβουλου της αμερικανικής κυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση των ομοσπονδιακών δαπανών.
Η πιο πρόσφατη παρέμβασή του έγινε στην πλατφόρμα X, με αφορμή την εκρηκτική άνοδο της κινεζικής τεχνολογίας drones.
Το θέμα του διογκούμενου κόστους του F-35 έθιξε η ερευνητική δημοσιογράφος Laura Loomer, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Lockheed Martin «παραδίδει μαχητικά F-35 που απλώς δεν είναι έτοιμα για μάχη».
Δημοσιεύματα στο παρελθόν ανέφεραν ότι ακόμα και το 2025, το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter δεν είχε καταφέρει να τηρήσει τις οδηγίες για την ανάπτυξη και δοκιμή λογισμικού, ιδίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στα προγράμματα Technology Refresh 3 και Block 4, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης.
Απαντώντας στη Loomer, ο Musk έγραψε στο X: «Τα επανδρωμένα αεροσκάφη θα καταστρέφονται άμεσα από φτηνά σμήνη drones».
Το F-35 Lightning II Joint Strike Fighter, αναπτυγμένο από τη Lockheed Martin, αποτελεί το ακριβότερο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Παρά τους επαίνους για τον κρίσιμο ρόλο του στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, το πρόγραμμα έχει δεχτεί συνεχείς επικρίσεις για τα υπερβολικά του έξοδα και τις συνεχείς καθυστερήσεις. Είναι το πιο ακριβό στρατιωτικό εγχείρημα στην ιστορία, με το US Government Accountability Office να εκτιμά ότι το συνολικό του κόστος θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2024, αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Πενταγώνου αποκάλυψε τα προβλήματα του προγράμματος.
Σύμφωνα με την έκθεση:
«Η συνολική αξιοπιστία, συντηρησιμότητα και διαθεσιμότητα του στόλου των ΗΠΑ παραμένει κάτω από τις αναμενόμενες προδιαγραφές».
Η Lockheed Martin απάντησε ότι το F-35 «συνεχώς επιτυγχάνει ή υπερβαίνει τις απαιτήσεις αξιοπιστίας που έχουν συμβατικά καθοριστεί», προσθέτοντας ότι «σχεδόν το 90% των εξαρτημάτων του F-35 αποδίδουν καλύτερα από τις απαιτήσεις».
Το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη σε επιχειρησιακή χρήση σε 20 συμμαχικές χώρες.

«Τα κινεζικά drones κοστίζουν ένα χιλιοστό της τιμής ενός F-35 και μπορούν να το καταστρέψουν σε δευτερόλεπτα»

Κατά την ανάθεση του συμβολαίου για το Next Generation Air Dominance Platform, το οποίο ονομάστηκε F-47, στην Boeing, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να αντλήσει διδάγματα από τα λάθη που έγιναν κατά την ανάπτυξη του 5ης γενιάς F-35 Lightning II, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα-σκάνδαλο.
Το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν κατείχε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονταν με την ανάπτυξη του 5ης γενιάς μαχητικού.
Αυτό έδωσε στον κύριο ανάδοχο τον έλεγχο σε πολλά στάδια του κύκλου ζωής του αεροσκάφους.
Με την πάροδο των ετών, η US Air Force έχει δημοσίως αναλύσει τα διδάγματα από την ανάπτυξη των F-35.
Ένα βασικό πρόβλημα ήταν η προσέγγιση της «σύγχρονης παραγωγής» (concurrency), όπου η παραγωγή ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί πλήρως ο σχεδιασμός, οδηγώντας σε δαπανηρές και χρονοβόρες αλλαγές κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Η Lockheed Martin έσπασε τελικά τη σιωπή της, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Jim Taiclet δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί να ενσωματώσει το 80% της τεχνολογίας 6ης γενιάς του NGAD στο υπάρχον F-35 Lightning II, το οποίο έχει ήδη παραχθεί σε πάνω από 1.100 μονάδες, με το μισό κόστος. Αυτή η αναβάθμιση θα δημιουργήσει την εκδοχή “πέμπτης γενιάς συν” του F-35.
«Θα πάρουμε ουσιαστικά το [F-35] σασί και θα το μετατρέψουμε σε Ferrari», υποστήριξε ο Taiclet.
Η σημασία των επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών για μακρόχρονες και κρίσιμες αποστολές δεν έχει αμφισβητηθεί. Ωστόσο, η άνοδος της κινεζικής βιομηχανίας drones έχει προκαλέσει αναταραχή στις στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων.
«Τα κινεζικά drones, όπως της DJI ή τα στρατιωτικά μοντέλα, κοστίζουν ένα χιλιοστό της τιμής ενός F-35 και μπορούν να το καταστρέψουν σε δευτερόλεπτα», έχει γράψει παλαιότερα ο Musk.
«Τα επανδρωμένα μαχητικά είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος να επεκτείνεις την εμβέλεια των πυραύλων ή να ρίχνεις βόμβες. Ένα επαναχρησιμοποιούμενο drone μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς όλο το κόστος ενός ανθρώπινου πιλότου. Και τα μαχητικά θα καταρρίπτονται πολύ γρήγορα αν η αντίπαλη δύναμη διαθέτει εξελιγμένα συστήματα SAM ή drones, όπως έδειξε η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», έχει επισημάνει ο Musk.

Η άνοδος της κινεζικής βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ακόμη και πριν ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας υπογραμμίσει ότι το… μελλοντικό πολεμικό μείγμα θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό μη επανδρωμένων οχημάτων μάχης, η Κίνα είχε υπολογίσει τα μη επανδρωμένα συστήματα στον στρατηγικό της σχεδιασμό.
Η λευκή βίβλος άμυνας της Κίνας για το 2019 αναφέρει ότι «επικρατεί η τάση να αναπτυχθούν όπλα ή εξοπλισμός μεγάλης εμβέλειας ακριβείας, έξυπνα, αόρατα ή μη επανδρωμένα».
Προσθέτει ότι «ο ευφυής πόλεμος βρίσκεται στον ορίζοντα».
Η Κίνα έχει αναπτύξει τόσο συστήματα ικανά για πλήγματα όσο και μη οπλισμένα συστήματα για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).
Διόλου τυχαία, έκθεση του 2018 του Υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) «κλείνει το χάσμα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε ένα φάσμα δυνατοτήτων, διαβρώνοντας σταδιακά τα μακροχρόνια τεχνικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ».
Οι σειρές Wing Loong και Caihong (CH) της Κίνας έχουν γίνει πλατφόρμες επιλογής για χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Διαθέτει επίσης έναν στόλο αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Soaring Dragon και Cloud Shadow μεγάλου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (HALE).
Η κυριαρχία της Κίνας στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν σε πλήρη επίδειξη κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης Zhuhai το 2024.
Το Πεκίνο παρουσίασε νέα μέλη της οικογένειας κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών CH, συμπεριλαμβανομένου του CH-9, ενός μεγάλου μεγέθους οπλισμένου αναγνωριστικού αεροσκάφους, και του CH-7, της τελευταίας αναβαθμισμένης έκδοσης του stealth αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης.

Εκπλήσσουν οι νέες… μη επανδρωμένες σαϊτες της Κίνας

Ένα άλλο αεροσκάφος χαμηλού κόστους, το CH-3D, και ένα αεροσκάφος φορτίου, το CH-YH1000, παρουσιάστηκαν επίσης.
Το CH-9, η τελευταία προσθήκη στη σειρά οπλισμένων αναγνωριστικών drone CH, έχει εμβέλεια 11.500 χιλιομέτρων και μπορεί να απογειωθεί με βάρος 5.000 κιλών. Μπορεί να πετάξει για 40 ώρες κάνοντας επιτήρηση.
Εκτός από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Κίνα παρουσίασε την επόμενη γενιά «Μητέρα όλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ικανή να μεταφέρει μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κοιλιά της.
Το Jetank, ένα βαρύ μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Zhuhai Air Show 2024, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου.
Το μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πυραύλους, βόμβες και μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κερδίζοντας το προσωνύμιο «σμηνοφόρο».
Το Jetank παρουσιάστηκε στον υπαίθριο χώρο στατικής έκθεσης της κρατικής εταιρείας Aviation Industry Corporation of China (AVIC).
Σύμφωνα με τους Global Times, έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 16 τόνων, μέγιστη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έξι τόνων και άνοιγμα φτερών 25 μέτρων.
Η μη επανδρωμένη πλατφόρμα επόμενης γενιάς διαθέτει οκτώ σκληρά σημεία και μπορεί να αλλάζει μονάδες αποστολής χρησιμοποιώντας διαφορετικά αρθρωτά ωφέλιμα φορτία.
Η επίδειξη έδειξε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με ένα σύστημα ραντάρ και έναν ηλεκτροοπτικό λοβό στην μπροστινή του άκρη.
Μπορεί να συνδεθεί με τον δορυφόρο, παρέχοντας επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και δυνατότητα τηλεχειρισμού.

www.bankingnews.gr