Βυζαντινά μυστήρια στην θάλασσα του Μαρμαρά

σχόλιο Γιώργος Θαλάσσης : Με αφορμή το Βυζαντινό κάστρο που ανακαλύφθηκε στον κόλπο της Νικομήδειας, να επισημάνουμε ότι οι Βυζαντινές ιστορικές πηγές αναφέρουν πολλές φορές την θάλασσα του Μαρμαρά και τα Βυζαντινά μυστικά που χάθηκαν στα βάθη της. Δεν είναι μόνο η Αγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς. Κάπου εκεί στην μυστηριακή άβυσσο υπάρχουν σκηνώματα Αυτοκρατόρων, οι θησαυροί του Αυτοκράτορα Ηράκλειου, Βυζαντινά χελάνδια και άλλα πολλά για τα οποία κάποτε θα διενεργηθούν εξερευνητικές αποστολές από το κράτος της αναστημένης Ελλάδας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικές πληροφορίες λήφθηκαν σχετικά με το Κάστρο Kibatos, που βρίσκεται περίπου 3 μέτρα κάτω από τη θάλασσα στη Yalova, στο πλαίσιο της «Yalova Coast Ancient Harbor and Underwater Survey» που ξεκίνησε με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η ιστορία του Κάστρου του Κιμπάτου, ενός από τα σημαντικά κτίσματα της βυζαντινής περιόδου, που εντοπίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά σε βάθος περίπου 3 μέτρων το 2019, αποκαλύπτεται μέσω έρευνας.

Το «Yalova Coasts Ancient Port and Underwater Survey» συνεχίζεται σχετικά με το κάστρο, το οποίο είναι γνωστό ότι χτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο στην περιοχή Hersek της συνοικίας Altınova και εκτιμάται ότι έχει βυθιστεί λόγω σεισμών.

Με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Bursa Uludağ (BUÜ), Σχολή Επιστημών και Γραμμάτων, Τμήμα Αρχαιολογίας, Τμήμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Λέκτορας Δρ. Σημαντικά ευρήματα επιτεύχθηκαν στο έργο της ομάδας με επικεφαλής τον Serkan Gündüz.

Ένα εργαστήριο ελαιολάδου και μια κατασκευή λουτρών βρέθηκαν κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στο ιστορικό κάστρο Kibatos, που βρίσκεται περίπου 3,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα ανοιχτά της ακτής της περιοχής Altınova της Yalova. Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 6 διαφορετικές δομές.

ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Δίνοντας πληροφορίες για τις μελέτες, ο Gündüz είπε ότι η υποβρύχια έρευνα στην περιοχή όπου είναι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ρίχνει φως στους σεισμούς και τις παράκτιες αλλαγές.

Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των επιφανειακών ερευνών, αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν υποβρύχια σε δύο διαφορετικά σημεία στην ακτογραμμή Altınova, ο Gündüz είπε: «Εκτός από τα υπολείμματα μιας δομής που πιστεύεται ότι είναι προβλήτα και φάρος, την οποία ανέφερε επίσης ο Evliya Çelebi, μια ομάδα κτίσματα εντοπίστηκαν επίσης υποβρύχια Από γραπτές πηγές, από τη βυζαντινή περίοδο έως την οθωμανική περίοδο. στην οθωμανική περίοδο.Ο Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει επίσης στο Seyahatname του ότι αποβιβάστηκε από αυτή την προβλήτα». είπε.