Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος για το μέλλον της Παπικής ”Εκκλησίας”

Ο νεοταξίτης Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε τη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Παπικής ”Εκκλησίας” την Τετάρτη λέγοντας ότι η εκκλησία χρειάζεται επισκευή (!) για να γίνει ένα μέρος υποδοχής για «όλους, όλους, όλους», όχι ένα άκαμπτο οδόφραγμα που οδηγείται από φόβους και ιδεολογία.

Ο Φραγκίσκος προήδρευσε σε μια λειτουργία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης, η οποία οι προοδευτικοί ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους και οι συντηρητικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να διχάσει την εκκλησία.
Σπάνια τα τελευταία χρόνια μια συγκέντρωση στο Βατικανό έχει δημιουργήσει τόση ελπίδα (για τους νεοταξίτες), διαφημιστική εκστρατεία και φόβο όσο αυτή η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών διάρκειας τριών εβδομάδων, γνωστή ως σύνοδος. Δεν θα λάβει καμία δεσμευτική απόφαση και είναι μόνο η πρώτη σύνοδος μιας διετούς διαδικασίας. Ωστόσο, έχει χαράξει μια οξεία γραμμή μάχης στο διαχρονικό χάσμα της εκκλησίας αριστερά-δεξιά και σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για τον αιρεσιάρχη Φραγκίσκο και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
Στο κήρυγμα του, ο Φραγκίσκος αναγνώρισε τις ιδεολογικές διαιρέσεις που παίζουν αλλά προέτρεψε τους πιστούς να τις αφήσουν στην άκρη και αντ’ αυτού να ακούσουν λέει το Άγιο Πνεύμα (μάλλον το αντίθετο πνεύμα εννοεί). Θυμήθηκε ότι ο συνονόματός του Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, του οποίου η εορτή γιορτάζεται την Τετάρτη, αντιμετώπισε επίσης διαιρέσεις και εντάσεις στη διάρκεια της ζωής του και απάντησε με προσευχή, φιλανθρωπία, ταπείνωση και ενότητα όταν του είπαν: «Πήγαινε και ξαναχτίστε την εκκλησία μου».

Ακόμη και πριν ξεκινήσει, η συγκέντρωση ήταν ιστορική λέει, επειδή ο Φραγκίσκος αποφάσισε να αφήσει τις γυναίκες και τους λαϊκούς να ψηφίσουν μαζί με τους επισκόπους σε οποιοδήποτε τελικό έγγραφο προσκομιστεί. Ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο των 365 μελών με δικαίωμα ψήφου είναι μη επίσκοποι, η μεταρρύθμιση είναι μια ριζική μετατόπιση από μια ιεραρχική Σύνοδο Επισκόπων και απόδειξη της πεποίθησης του Φραγκίσκου ότι η εκκλησία είναι περισσότερο για το ποίμνιό της παρά για τους ποιμένες της.

Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν εκκλήσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάδειξη περισσότερων γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων στην εκκλησία, μεταξύ άλλων ως διακόνων, και για τους απλούς καθολικούς πιστούς να έχουν περισσότερο λόγο στη διακυβέρνηση της εκκλησίας.

Επίσης, εξετάζονται τρόποι για την καλύτερη υποδοχή των LGBTQ+ Καθολικών και άλλων που έχουν περιθωριοποιηθεί λέει, από την εκκλησία, καθώς και για νέα μέτρα λογοδοσίας για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι επίσκοποι ασκούν την εξουσία τους για να αποτρέψουν τις καταχρήσεις.