Ξεκινούν ανασκαφές στο σημείο που ίσως κρύβεται η Κιβωτός του Νώε

Ξεκινούν ανασκαφές στο σημείο που ίσως κρύβεται η Κιβωτός του Νώε

Η θρυλική αναζήτηση για την Κιβωτό του Νώε, που για αιώνες εξάπτει τη φαντασία και εμπνέει αποστολές εξερεύνησης, μπαίνει σε ένα νέο, συναρπαστικό κεφάλαιο.
Παρότι κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους αναφορές για πιθανές ανακαλύψεις, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον, η περιοχή του σχηματισμού Ντουρουπινάρ, στην ανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, ξεχωρίζει πλέον ως η επικρατέστερη τοποθεσία για την «κρυψώνα» της Κιβωτού.
Η ομάδα Noah’s Ark Scan, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε πως, έπειτα από εκτενή έρευνα και μελέτες με τη χρήση ραντάρ, έχουν τεθεί επιτέλους τα θεμέλια για την εξερεύνηση αυτού του μυστηριώδους σχηματισμού της γης σε σχήμα πλοίου.

Το διαχρονικό μυστήριο που περιβάλλει το σημείο όπου ενδέχεται να είχε προσαράξει η Κιβωτός του Νώε, κεντρικό σε βιβλικά και κορανικά αφηγήματα του κατακλυσμού, μπορεί να είναι σήμερα κοντά στη λύση του.

Ο Σχηματισμός Ντουρουπινάρ, με διακριτό μέγεθος μήκους 160 μέτρων, ένας γεωλογικός σχηματισμός σε σχήμα πλοίου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νότια του Όρους Αραράτ, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ερευνητών και πιστών εδώ και δεκαετίες.

Η αρχική ανακάλυψη του σχηματισμού, χρονολογείται στο 1959, όταν ο Τούρκος χαρτογράφος και πλοίαρχος Ιλχάν Ντουρουπινάρ εντόπισε το ασυνήθιστο σχήμα σε αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής χαρτογράφησης.

Πλέον, η ομάδα εντοπισμού της Κιβωτού του Νώε, είναι αποφασισμένη να πάει την μελέτη, ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας στο κορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο FN News, η ομάδα δήλωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τα τουρκικά πανεπιστήμια, με σκοπό τη συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων, προτού προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασκαφή και την προστασία της περιοχής.

Το κρίσιμο αυτό βήμα θα προηγηθεί της ανασκαφής, διασφαλίζοντας την προσεκτική διαχείριση οποιονδήποτε τυχόν ευρημάτων.

Ο Andrew Jones, μέλος της ερευνητικής ομάδας, τόνισε την ευαίσθητη φύση του σημείου, μιλώντας στην εφημερίδα The Sun, αναφερόμενος στον δριμύ χειμώνα και το ενεργό γεωλογικό περιβάλλον της περιοχής.

«Μεγαλύτερή μας προτεραιότητα, είναι η προστασία του σημείου», παρατήρησε, σημειώνοντας πως, οι αρχικές φάσεις περιλαμβάνουν δειγματισμό του εδάφους και εκτενέστερες σαρώσεις με ραντάρ, σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστήμια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν, οι αναγνωρισμένες, υπόγειες δομές, είναι φυσικοί σχηματισμοί ή ενδεχομένως, ανθρώπινες κατασκευές.

πηγή