Ζωντανεύει ο Αρμαγεδδών - Στο χείλος πυρηνικού πολέμου Ινδία - Πακιστάν - Εφιάλτης με 125 εκατ. νεκρούς και παγκόσμια πείνα

Ζωντανεύει ο Αρμαγεδδών – Στο χείλος πυρηνικού πολέμου Ινδία – Πακιστάν – Εφιάλτης με 125 εκατ. νεκρούς και παγκόσμια πείνα

Ζωντανεύει ο Αρμαγεδδών – Στο χείλος πυρηνικού πολέμου Ινδία – Πακιστάν – Εφιάλτης με 125 εκατ. νεκρούς και παγκόσμια πείνα

Ζωντανεύει ο Αρμαγεδδών - Στο χείλος πυρηνικού πολέμου Ινδία - Πακιστάν - Εφιάλτης με 125 εκατ. νεκρούς και παγκόσμια πείνα

Μάχες μεταξύ των δύο στρατών καταγράφονται στα σύνορα της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ.
Σοκ και δέος προκαλεί παγκοσμίως η διαρκής κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν με φόντο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κασμίρ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι.
Οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν 
ότι υποστηρίζει τη διασυνοριακή τρομοκρατία
Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο η σύγκρουση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο στρατών… να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο, κατά τον οποίο μπορεί να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΟΗΕ απευθύνει δραματική έκκληση προκειμένου να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Μάχες

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για στρατιωτική ένταση στα σύνορα των δύο κρατών, καθώς και για μάχες με τη χρήση τόσο ελαφρύ όσο και βαρέως οπλισμού μεταξύ των δύο στρατών στην κοιλάδα Lipa, η οποία βρίσκεται στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ένταση των μαχών.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας αναφέρουν περιστατικά πυροβολισμών, ιδιαίτερα επιθέσεις στις θέσεις τους στην περιοχή της γραμμής ελέγχου στο Κασμίρ.
Σύμφωνα με τους Ινδούς στρατιώτες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την πλευρά του Πακιστάν και οι Ινδοί στρατιώτες ανταπέδωσαν με πυρά.
Επίσης, αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις στην περιοχή του Bandipora.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή για επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό.
1111_5.jpg
Προειδοποίηση από Πακιστάν

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Khawaja Muhammad Asif, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση, καθώς η κλιμάκωση μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο.
Νωρίτερα, το Πακιστάν είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμο για πόλεμο.

Πλήρης πόλεμος

Ένας από τους λόγους για έναν πλήρη πόλεμο μπορεί να είναι η μπλοκάρισμα του ποταμού Ινδού από τις αρχές της Ινδίας, ώστε το Πακιστάν να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στο νερό από εκεί.
Χθες, έκλεισαν τα φράγματα στον ποταμό.
Στο μεταξύ, στην Ινδία σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο κατοικίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο PTI, ζούσαν άτομα που φέρεται να ήταν εμπλεκόμενα στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σεΤζαμού και Κασμίρ.

Πυρηνικές κεφαλές… και προσομοίωση

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο χώρες είναι πυρηνικές, με περισσότερους από 150 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.
Το 2019, το Πανεπιστήμιο του Princeton έκανε προσομοίωση πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
«Το σενάριο που αφορά το 2025, περιλαμβάνει τρομοκρατική επίθεση σε Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με πολλά θύματα, η οποία θα οδηγήσει σε μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση» αναφέρει η έκθεση.

Εκτιμήσεις για 125 εκατομμύρια νεκρούς

Αν η Ινδία και το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν και τις 300 πυρηνικές κεφαλές που φέρεται να διαθέτουν, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να χαθούν από 50 έως 125 εκατομμύρια άνθρωποι.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι οικολογικές συνέπειες θα είναι παγκόσμιες.
«Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 2-5°C και η βροχόπτωση να μειωθεί κατά 15-30%.
Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγικότητα της γεωργίας και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πείνα» επισημαίνει η έρευνα του Princeton.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες της κλιμάκωσης;

Η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ διαρκεί σχεδόν 80 χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν η αποικία της Βρετανικής Ινδίας απέκτησε ανεξαρτησία και χωρίστηκε σε δύο κράτη με βάση τη θρησκεία – την Ινδία (όπου ζούσαν κυρίως Ινδουιστές) και το Πακιστάν (όπου ζούσαν κυρίως Μουσουλμάνοι).
Κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού, το Κασμίρ πέρασε στην Ινδία, αν και η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν μουσουλμανική και ο κυβερνήτης ήταν Ινδουιστής.
Έτσι, αμέσως άρχισαν συγκρούσεις στην περιοχή, και ακολούθησαν αρκετοί πόλεμοι μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για τον έλεγχο της.
Σήμερα, το Κασμίρ ελέγχεται εν μέρει από την Ινδία (οι περιοχές Τζαμού και Κασμίρ, Λαντάκ) και εν μέρει από το Πακιστάν (το αυτοανακηρυγμένο ανεξάρτητο κράτος Αζάντ Κασμίρ και οι βόρειες περιοχές Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν).
Επίσης, μέρος του Κασμίρ ελέγχεται από την Κίνα.
Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μέσω των ελεγχόμενων περιοχών στο Κασμίρ, το Πακιστάν έχει κοινά σύνορα με την Κίνα.

Το τρίγωνο Ινδίας – Πακιστάν – Κίνας

Η σχέση στο τρίγωνο “Κίνα-Πακιστάν-Ινδία” είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την ένταση.
Το Πακιστάν θεωρείται στενός σύμμαχος της Κίνας, ενώ η Ινδία είναι ο κύριος περιφερειακός αντίπαλος της Κίνας στην Ασία.
Επιπλέον, η Ινδία θεωρείται ένας από τους πιθανούς ανταγωνιστές της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, καθώς πολλές πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν την Ινδία ως εναλλακτική τοποθεσία για παραγωγή.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει άμεση σχέση με την τρέχουσα κλιμάκωση.
Αντιθέτως, οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί φαίνονται να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης.

Αστάθεια στο Πακιστάν

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας πίσω από την κλιμάκωση είναι η εσωτερική κατάσταση στο Πακιστάν.
Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, όπως η φυλάκιση του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, ο οποίος είχε ακολουθήσει πολιτική σύσφιξης σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων και οι καταστροφικές συνέπειες της χρήσης τους λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας για μια πλήρη σύγκρουση.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Εάν η Ινδία ή το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Ουκρανία, καθώς δημιουργείται προηγούμενο για τη χρήση πυρηνικών όπλων και από τη Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αν η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική φάση, οι δυτικές χώρες, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες.
www.bankingnews.gr