Επίκαιρα

Nordic Monitor: Πως η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει στο Αιγαίο

Σχέδιο για εισβολή της Τουρκίας στο Αιγαίο αποκαλύπτει η δημοσιογραφική ιστοσελίδα Nordic Monitor, που προκύπτει από μία απόρρητη παρουσίαση power point, που αποτελείται από 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει χάρτες με τις “αμφισβητούμενες” περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος και φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από την τουρκική Ακαδημία πολέμου.

Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου νησίδες και σχηματισμούς που θεωρούνται “αμφισβητούμενα”. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει συνταχθεί από τις ακαδημίες πολέμου αλλά δεν αναφέρει χρονολογία. Ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, μ’ ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα. Η μελέτη βασίστηκε, σύμφωνα με το Nordic Monitor, σε διδάγματα που αντλήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην κρίση των Ιμίων το 1996, που έφερε Τουρκία και Ελλάδα στα όρια της σύγκρουσης.

Τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που “αμφισβητεί” η Τουρκία στο Αιγαίο είναι: τρία στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 2 στην Στρογγυλή, 11 στην Λέβιθα και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη. Η παρουσίαση τα αναφέρει όλα στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που υπάγεται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσο και η ειδική επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα, για τον έλεγχο των στοχευμένων νησιών και νησίδων».

Eπιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το Nordic Monitor θα διεξαχθούν με την κάλυψη δύναμης πυρός από την αεροπορία, από τις ναυτικές φρεγάτες και το πυροβολικό που θα ρίχνει βολές από την ηπειρωτική χώρα. Η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων που θα συσταθεί με την ονομασία «Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK).

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε καταχωνιασμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο με διάφορα αποδεικτικά στοιχεία και το είχε κρύψει σε ασφαλές μέρος στο δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης.

 

πηγή