To Άγιον Πνεύμα, ο μεγάλος άγνωστος

Το Άγιο Πνεύμα είναι για τους Χριστιανούς ο μεγάλος «άγνωστος», αν και κάθε προσευχή αρχίζει με την επίκλησή Του, μαζί με τα άλλα δύο πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, όταν λέμε «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ωστόσο, επειδή το Άγιο Πνεύμα δεν πήρε σάρκα, όπως ο Κύριός μας, και δεν έχουμε ανάλογες με του Χριστού παραστάσεις Του, έχουμε μία κάπως ομιχλώδη ιδέα περί αυτού.

Και όμως πρόκειται για τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και είναι Θεός αληθινός, όπως ο Πατέρας και ο Υιός. Δίχως δε την παρουσία Του, δεν μπορούν να τελειωθούν τα τελούμενα στην Εκκλησία.

Η παρουσία Του είναι διαρκής στην Άγία Γραφή:

·        Ήταν  εκεί στην δημιουργία του κόσμου «πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος».

·        Η ενανθρώπηση του Κυρίου έγινε «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου».

·        Ήταν εκεί, στην βάπτιση του Χριστού «το Πνεύμα του Θεού καταβαίνον ωσεὶ περιστερὰν και ερχόμενον επ᾿ αυτόν»

Ο Κύριος ολοκληρώνοντας την επίγεια παρουσία Του λέει στους μαθητές ότι θα αποστείλει τον Παράκλητο να τους φωτίσει και πράγματι αυτό συμβαίνει όταν κατά την Πεντηκοστή εμφανίζεται στους μαθητές σαν πύρινες γλώσσες  που κάθισαν σε καθένα τους. Ήταν η μέρα της Γέννησης της Εκκλησίας μας .

Αυτός ο «άγνωστος είναι ο ακριβός χορηγός της πραγματικής ζωής, καθοδηγεί την Εκκλησία στην Αλήθεια, μίλησε με το στόμα των Προφητών, φώτισε τους Πατέρες της Εκκλησίας και των Οικουμενικών Συνόδων επενεργεί στην τέλεση όλων των μυστηρίων και μέσω αυτών ενεργεί ενεργεί τον αγιασμό των μελών της, αναδεικνύει ποιμένες και διδασκάλους που -παρά τα λάθη και τις ανθρώπινες αδυναμίες- με τον φωτισμό Του διαποιμαίνουν το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Το Άγιο Πνεύμα σφραγίζει όλα όσα διέπονται από το ορθόδοξο φρόνημα και αφορούν την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και όπως αναφέρεται στις σελίδες της δογματικής μας διδασκαλίας “ Η λατρεία της Εκκλησίας μας είναι ο κατ’ εξοχήν τόπος όπου ακούμε τον Θεό και εκδηλώνουμε την πίστη μας. Η λειτουργική κληρονομιά, πολύ απλά, είναι η συλλογή των λόγων με τους οποίους η πραγματικότητα του Αγίου Πνεύματος μπόρεσε να γίνει γλώσσα και να εκφραστεί. Οι λέξεις, τα κείμενα της θείας λατρείας, η συναρμογή τους, όλα εμπνέονται από το Αγιο Πνεύμα. Γι’ αυτό και έχουν τη δύναμη να αναζωογονούν στον συναθροισμένο λαό την πίστη που έχει εκφρασθεί και εναποτεθεί σ’ αυτά.

Το Αγιο Πνεύμα είναι ιδιαίτερα παρόν στις λατρευτικές συναθροίσεις της Εκκλησίας. Η Εκκλησία Το ικετεύει. Το Αγιο Πνεύμα με τη σειρά Του φωτίζει, αγιάζει και θεοποιεί. Προσπαθεί να οδηγήσει τον κάθε πιστό σε κατάσταση προσευχής με την οποία θα αναγνωρίσει το πρόσωπο του Χριστού.

Καθώς η Εκκλησία πορεύεται προς τη Βασιλεία του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος, συνειδητοποιεί ότι το Αγιο Πνεύμα είναι η εσωτερική δύναμη που την σπρώχνει να μορφοποιήσει τη λατρεία της, με την οποία ζει από τώρα τη Βασιλεία σαν το αποκορύφωμα των ελπίδων της.

Το Άγιο Πνεύμα κατά την ώρα της λατρείας συγκεντρώνει όλες τις φωνές των προσευχομένων με μία θαυμαστή αρμονία και τις χορδίζει σ’ ένα και το αυτό αίσθημα ευλάβειας. Είναι εκείνο που μορφοποιεί, ιεραρχεί και αναφέρει τη δομή όλης της Λειτουργίας στον Πατέρα, διά του Υιού”.

Ας επισημανθεί επίσης το γεγονός ότι η είσοδος του ανθρώπου στην Εκκλησία δια του Βαπτίσματος, γίνεται «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» ενώ κατά το Χρίσμα, που ακολουθεί μετά το Μυστήριο του Βαπτίσματος, το Άγιο Πνεύμα σφραγίζει τον χριστιανό (σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου) καθιστώντας τον «πνευματοφόρο» και μεταδίδοντάς του τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ως όπλα πνευματικά.

Τέλος, κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας η μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα του Χριστού γίνεται με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος. Αλλά και στην καθημερινή προσευχή του πιστού η παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι απαραίτητη, γιατί είναι αυτό που θα τον φωτίσει και θα τον οδηγήσει στον αγιασμό και στη θέωση.

Δοκιμάστε το Γνήσιο Βυζαντινό Θυμίαμα Αγίου Όρους με αρώματα όπως: Νυχτολούλουδο, Γαρύφαλλο, Καππαδοκία, Αραβικό Γιασεμί, Κεράσι και πολλά άλλα ΕΔΩ ή τηλεφωνικά στο 6907367788

 

https://anazhthseis-elena.blogspot.com/2022/06/to.html