Τι συμβαίνει στον πλανήτη; Γιατί θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό τον χειμώνα

Καθώς οι καύσωνες κυριάρχησαν στον κόσμο όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023, αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την πιθανότητα ενός άνευ προηγουμένου ζεστού χειμώνα. Τώρα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υδρόγειος θα μπορούσε να δει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το χειμώνα.

Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2023, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ειδικότερα, ξεπέρασαν τους ιστορικούς μέσους όρους κατά 0,62 βαθμούς Κελσίου και 0,69 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, σπάζοντας τα ρεκόρ του 2016.

Αυτή η ανησυχητική τάση, που τροφοδοτείται τόσο από την υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και από την επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο μετά από επτά χρόνια, έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.

Για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων, η Ομάδα Βραχυπρόθεσμης Πρόβλεψης του Κλίματος στο Ινστιτούτο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέλαβε εκτεταμένη έρευνα.

Τα τελευταία ευρήματα τους υποδηλώνουν ένα επικείμενο El Niño στον Ανατολικό Ειρηνικό, που κατηγοριοποιείται από μέτριο έως ισχυρό, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ασυνήθιστα καιρικά μοτίβα σε όλη την Ανατολική Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη συνδυασμένη επιρροή του γεγονότος Ελ Νίνιο και τη συνεχιζόμενη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δίνοντας μια ανησυχητική εικόνα για τον χειμώνα 2023/24.

Υπάρχει 95 τοις εκατό πιθανότητα ότι αυτός ο χειμώνας θα σπάσει τα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας παγκοσμίως, με τις περιοχές σε μεσαία χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της Ευρασίας και τα περισσότερα μέρη της Αμερικής να προετοιμάζονται για μια εξαιρετικά ζεστή εποχή.

Στην Κίνα, οι χειμερινές θερμοκρασίες μπορεί ακόμη και να διπλασιάσουν τους συνήθεις μέσους όρους, σηματοδοτώντας ενδεχομένως τις υψηλότερες χειμερινές θερμοκρασίες από το 1991.

Η κατανόηση των κλιματικών προβλέψεων περιλαμβάνει την εξέταση όχι μόνο της εσωτερικής μεταβλητότητας αλλά και των εξωτερικών παραγόντων. Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει τον αντίκτυπο εξωτερικών δυνάμεων, όπως οι πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019, οι οποίες έπαιξαν ρόλο στην πυροδότηση πολυετών Ελ Νινιο. Αυτές οι πυρκαγιές δημιούργησαν χαμηλά σύννεφα πάνω από τον Νότιο Ωκεανό, μειώνοντας τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και επηρεάζοντας το κλιματικό σύστημα.

Επιπλέον, ιστορικά δεδομένα για τις ηφαιστειακές εκρήξεις στο Νότιο Ημισφαίριο, όπως μελετήθηκαν από την Ηφαιστειακή Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen, αποκαλύπτουν μια συσχέτιση μεταξύ των εκρήξεων και των επακόλουθων εμφανίσεων Ελ Νίνιο για τρία χρόνια. Αυτό υπογραμμίζει την πιθανή επίδραση ψύξης των ηφαιστειακών αερολυμάτων στον Νότιο Ωκεανό, παρόμοια με την ψύξη που προκαλείται από το σχηματισμό νεφών που προκαλείται από τις πυρκαγιές.

Καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για δυνητικά ρεκόρ ζέστης αυτόν τον χειμώνα, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων που διαμορφώνουν το κλίμα μας και την ανάγκη για συνεχή έρευνα για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη αυτών των μοτίβων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences.
(εικόνα: Fei Zheng et al.)

πηγή