Αλλάζει ο καιρός, Καντερές: Πότε έρχεται ψυχρή εισβολή – «Περιμένουμε χιόνια». Πρόγνωση 3,4,5,6/ Γενάρη

Πότε έρχεται η πρώτη ψυχρή εισβολή του 2024, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ Καντερέ; Αναλυτική πρόγνωση 3,4,5,6/1.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκαν οι θερμοκρασίες την πρώτη ημέρα του χρόνου, ενώ και το όλο σκηνικό θύμιζε περισσότερο άνοιξη παρά χειμώνα, με εξαίρεση κάποιες βροχές που σημειώθηκαν κατά διαστήματα στη Νότια και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ, πρώην διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία την πρώτη ημέρα του χρόνου άγγιξε τους 19 βαθμούς στην Αθήνα και τους 14 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη.

«Το θερμόμετρο διατηρήθηκε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί παραδείγματος χάριν με την Πρωτοχρονιά του 2010, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 22 βαθμούς στην Αθήνα και τους 30 στο Ηράκλειο Κρήτης», αναφέρει ο κ. Καντερές.

Πότε αναμένεται η πρώτη ψυχρή εισβολή για το νέο έτος

«Από το προσεχές Σάββατο (6/1) και κυρίως από την Κυριακή (7/1) φαίνεται να έρχεται η πρώτη αλλαγή του καιρού, από τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, που θα φέρει φαινόμενα, βροχές και νοτιάδες, δίχως όμως να είναι μεγάλης διάρκειας, αφού από τη Δευτέρα το σκηνικό θα βελτιωθεί.

Ωστόσο, από την Τρίτη (9/1) αναμένουμε και πάλι κάποιες βροχές σε ορισμένες περιοχές της χώρας», επισημαίνει ο κ. Καντερές απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με την πρώτη αλλαγή του καιρού της νέας χρονιάς.

Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πρώτη ψυχρή εισβολή για το 2024 θα έρθει από τις 14-15 Ιανουαρίου. Η τροχιά αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα μελετηθεί, καθώς είναι ακόμα νωρίς.

Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, περιμένουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά, στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι τα Θεοφάνια

Η πρόγνωση για την Τετάρτη (3/1)

Αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους πιο πυκνές, με πιθανότητα για τοπικές ασθενείς βροχές στα δυτικά, στην Κρήτη και στην ανατολική νησιωτική χώρα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς, και στα ανατολικά και νότια τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Πέμπτη (4/1)

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική νησιωτική χώρα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή (5/1)

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Η πρόγνωση για το Σάββατο (6/1 Θεοφάνια)

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

πηγή