Αμάσεια: Η ιστορική πρωτεύουσα του Πόντου και οι περίφημοι τάφοι των βασιλιάδων

Οι περισσότεροι μπορεί να ξέρουν πως η Τραπεζούντα είναι η πόλη όπου άνθισε και στιγμάτισε τους Πόντιους, ωστόσο η ιστορική πόλη του Πόντου είναι η Αμάσεια. Είναι η πόλη των Μιθριδατών που ίδρυσαν το Βασίλειο του Πόντου κι έβαλαν τα θεμέλια για την ποντιακή φυλή και την ιστορική πορεία στους αιώνες.

Γράφει η Θένια Μυλωθρίδου
Το σημείο μόνο τυχαίο δεν ήταν καθώς η γεωγραφική θέση ήταν πολύ σπουδαία και μέχρι σήμερα θεωρείται από τα σημαντικότερα μέρη της Ανατολίας. Η πόλη έχει τα περισσότερα αρχαία μνημεία στον Πόντο. Τα πιο περίφημα όμως είναι οι σπηλιές που λαξευμένες στα βραχώδη βουνά και πρόκειται για τους τάφους των Μιθριδατών. Το όρος Harşena και οι τάφοι των Ποντίων βασιλέων έχουν μπει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι τάφοι στους βράχους των ηγετών του βασιλείου του Πόντου (3ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.) είναι από τους μεγαλύτερους τάφους σε βράχο στην Ανατολία και μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα βασιλικών τάφων στον κόσμο.

Το όρος Harşena έχει ύψος 272 μέτρα και είναι από ασβεστόλιθο σε μορφή ενός αιχμηρού κώνου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης που δημιουργήθηκε από τον ποταμό Yeşilırmak, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Αμάσειας, εκεί όπου ιδρύθηκε το 301 π.Χ. το βασίλειο από τον Πέρση σατράπη Μιθριδάτη τον Α’ τον Κτίστη.


Ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμάσειας

Υπάρχουν πέντε βασιλικοί τάφοι στο μεσαίο τμήμα του Harşena και ανήκουν στους βασιλιάδες Μιθριδάτη, Αριοβαρζάνη, Μιθριδάτη Β΄ και Γ΄ και του Φαρνάκη Α΄, με συνολικά 21 τάφους σε βράχους στην υπόλοιπη κοιλάδα και τη γύρω περιοχή. Στα χρόνια της Βυζαντινής κυριαρχίας, η Αμάσεια ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας του Ελλενόποντου, ενώ αποτελούσε ένα από τα κυριότερα εμπορικά κέντρα της περιοχής.


Οι αγχόνες της Αμάσειας: Η τελευταία πράξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σπουδαίοι Πόντιοι καταδικάστηκαν και μαρτύρησαν, με την κατηγορία ότι μαζί με τους αντάρτες αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία του Πόντου. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Σεπτέμβριο 1821 οι Τούρκοι απαγχόνισαν 174 Έλληνες του Πόντου.


Οθωμανικό γλυπτό αφιερωμένο στον Στράβωνα, Έλληνα γεωγράφο, φιλόσοφο και ιστορικό που γεννήθηκε και πέθανε στην Αμάσεια.

Πηγές και παραπομπές
Α. Life Events / Αμάσεια: Η ιστορική πρωτεύουσα του Πόντου και οι περίφημοι τάφοι των βασιλιάδων
https://www.life-events.gr/…/amaseia-i-istoriki…/
Β. Η Αμάσεια
https://santeos.blogspot.com/2013/08/amasya.html
Γ. Οι αγχόνες της Αμάσειας: Η τελευταία πράξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
https://www.pontosnews.gr/…/oi-agchones-tis-amaseias-i…/
Δ. Ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμάσειας
http://anaskafi.blogspot.com/2020/07/1800.html
Ε. Αμάσεια
https://www.pontiaka.gr/amasia-w-50859.html