Ορθοδοξία

Αν αποκτήσουμε ελπίδα στον Θεό λύσαμε όλα τα προβλήματα της ζωής μας!

Η ελπίδα στο Θεό είναι αθάνατη, αμετάτρεπτη, αμετακίνητη, δεν δέχεται μεταβολή, δημιουργεί κάθε ασφάλεια και κάνει ακαταμάχητο εκείνον που την χρησιμοποιεί με ακρίβεια και με την πρέπουσα διάθεση.
Για την σωτηρία μας τίποτα δεν είναι ίσο με το να εμπιστεύεται κανείς στο Θεό πάντοτε και να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εκείνη την ελπίδα, και αν ακόμα συμβαίνει να είναι αμέτρητα αυτά που εμβάλλουν σε απόγνωση. Αυτό είναι τείχος αρράγιστο, αυτό είναι ασφάλεια ακατάβλητη, αυτό πύργος ακαταμάχητος. Και αν λοιπόν ακόμη τα πράγματα απειλούν θάνατο και κίνδυνο και πανωλεθρία, μη σταματήσεις να ελπίζεις στο Θεό και να περιμένεις τη σωτηρία από Αυτόν.
Γιατί σ’ Αυτόν όλα είναι εύκολα και κατορθωτά και θα μπορέσει να βρει διέξοδο μέσα στο αδιέξοδο. Λοιπόν μην προσδοκάς ότι θα απολαύσεις τη βοήθεια του Θεού μόνον όταν τα πράγματα έρχονται κατ’ ευχήν, αλλά και τότε προ πάντων, όταν υπάρχει τρικυμία και θύελλα και επικρέμαται ο έσχατος κίνδυνος, γιατί τότε κατ’ εξοχήν ο Θεός φανερώνει περισσότερο περισσότερο τη δύναμή Του.
Η ελπίδα στο Θεό δεν είναι μόνον ισχυρή, αλλά και ασφαλής, χωρίς να παρουσιάζει καμιά μεταβολή.
Είναι μεγάλη ή δύναμη της ελπίδας στο Θεό, είναι φρούριο απόρθητο, τείχος ακαταμάχητο, συμμαχία ακατανίκητη, λιμάνι γαλήνιο, πύργος ανίκητος, όπλο αήττητο, δύναμη ακατάβλητη, που βρίσκει διέξοδο ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει πέρασμα.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος