Είναι πολλοί εκείνοι, που αντί να πάνε στην Εκκλησία την Κυριακή, πηγαίνουν εκδρομές, ανεβαίνουν βουνά, πάνε για κυνήγι, εξασκούν για ψυχαγωγία διάφορα σπορ κ.ά.

Το πόσο κακό κάνουν στην ψυχή τους, θα το καταλάβουν την ημέρα που θα δώσουν λόγο στο Θεό.

– Μία Κυριακή έχουμε για να ξεσκάσουμε και εμείς, λένε.

Όλη την βδομάδα στη δουλειά και την Κυριακή την αφιερώνουν στα σπορ και όχι στον Θεό. Αλλά έχουν και την συνήθεια να επισκέπτονται και να ανάβουν το κεράκι τους στο εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Γεωργίου, όποτε τους βρεθεί η ευκαιρία.

Αυτούς, τους κοροϊδεύει ο διάβολος, γιατί χωρίς εξομολόγηση, χωρίς μετάνοια και χωρίς Εκκλησιασμό, αυτές οι πράξεις είναι ανώφελες και δεν τις λαμβάνει ο Θεός υπόψην.

Εμείς όταν γυρίζαμε από την Εκκλησία το μεσημέρι της Κυριακής στο σπίτι και δεν λέγαμε στον πατέρα μας κάτι από τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο, δεν είχε φαγητό εκείνη την ημέρα. Να χτυπιόμασταν κάτω όλη μέρα, φαγητό δεν είχε!

Μας είχε κάνει ο πατέρας μας αυτόν τον ”εκβιασμό”, ώστε στην Εκκλησία μέσα να μην σπρωχνόμαστε παίζοντας, αλλά να έχουμε τον νου μας στη Θεία Λειτουργία. Και μας ωφέλησε έως ένα βαθμό αυτός ο τρόπος του πατέρας μας.

Πολλές φορές μάλιστα, μας γκρέμισε το κρεβάτι, ώστε να σηκωθούμε το πρωϊ της Κυριακής, για να πάμε στην Εκκλησία!
Σκληρά θα πει κανείς ότι ήταν όλα αυτά, αλλά άμα δεν βάζαμε μυαλό με τον καλό τρόπο, ήταν αναγκαία.

Τα κάνει αυτά σήμερα η μάνα στην κόρη της ή της πάει το γάλα στο κρεβάτι, επειδή της έφερε ο φίλος της τα ξημερώματα στο σπίτι;

Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας †