Επτά τάσεις που δείχνουν ότι η οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ πλησιάζει πολύ γρήγορα

Η οικονομική κατάρρευση που έρχεται δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ, υπήρχαν πάντα ενδείξεις ότι ερχόταν μια μεγάλη ύφεση, και ΄σε αυτό ακριβώς γινόμαστε μάρτυρες αυτήν την στιγμή. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται πολύ, η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς με φορτηγά μειώνεται, η ζήτηση για χαρτοκιβώτια μειώνεται, η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στη σύγχρονη ιστορία και ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board έχει ήδη μειωθεί εδώ και 15 μήνες στη σειρά.

MICHAEL SNYDER – theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αυτό το σημείο, όποιος δεν μπορεί να δει τι έρχεται πρέπει να είναι πρόθυμα τυφλός. Ακολουθούν 7 τάσεις που δείχνουν πως η οικονομική καταστροφή πλησιάζει πολύ γρήγορα.

#1 Όταν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, εισέρχονται λιγότερα φορολογικά έσοδα. Αυτήν την στιγμή, τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της πολιτειακής κυβέρνησης μειώνονται κατακόρυφα:

Οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ μόλις γνώρισαν τη χειρότερη μείωση των εσόδων από φόρους εισοδήματος που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αυτή ήταν η δεύτερη πιο απότομη ποσοστιαία μείωση από έτος σε έτος στην ιστορία, με μόνο το GFC να έχει χειρότερο αποτέλεσμα.

Σημειώστε ότι οι ομοσπονδιακές φορολογικές εισπράξεις μειώνονται και πάλι, τώρα σε επίπεδα ύφεσης και προσεγγίζουν το -10% σε ετήσια βάση.

#2 Όταν η οικονομία επιβραδύνεται, οι εταιρείες φορτηγών βλέπουν λιγότερη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Επομένως, είναι βαθιά ανησυχητικό πως ο όγκος και οι δαπάνες φορτηγών εμπορευμάτων μειώθηκαν κατακόρυφα κατά το δεύτερο τρίμηνο:

Ο όγκος και οι δαπάνες για φορτηγά φορτηγά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, αποκάλυψε ο τελευταίος Δείκτης Πληρωμών της Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι δαπάνες των φορτωτών μειώθηκαν κατά 10,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ ο όγκος των αποστολών μειώθηκε κατά 9%, σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας με έδρα τη Μινεάπολη.

#3 Η απασχόληση υποτίθεται πως είναι το «λαμπρό σημείο» για την οικονομία, αλλά η τελευταία έκθεση για την απασχόληση δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχασαν στην πραγματικότητα 585.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης τον περασμένο μήνα:

Λοιπόν, μια ματιά στην προσαρμογή αυτού του μήνα και είναι κυριολεκτικά σοκαριστικό: δε θα ακούσετε κανέναν από το διαχειριστή του Μπάιντεν ή από συνεργαζόμενους οικονομολόγους μαζορέτες να το αναφέρει αυτό, αλλά το BLS ανέφερε ότι τον Ιούλιο ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 585.000 σε 134,274 εκατομμύρια, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το ρεκόρ του Covid με 14,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

#4 Οι εργοδότες των ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας φέτος από ό,τι έκαναν όλο το 2022, και οι επιτυχίες συνεχίζουν να έρχονται:

Η CVS Health ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως περικόπτει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας για να επικεντρωθεί περισσότερο στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τους πελάτες της.

Η κίνηση, η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να εξοικονομήσει χρήματα, θα επηρεάσει τους εργαζόμενους κυρίως σε εταιρικές θέσεις εργασίας, ανέφερε η Wall Street Journal.

#5 Χάρη στα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια, το μηνιαίο κόστος για νέους αγοραστές κατοικιών είναι σχεδόν 20 τοις εκατό υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό συνθλίβει απόλυτα την αγορά κατοικίας:

Το μηνιαίο κόστος για έναν πιθανό αγοραστή σπιτιού έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 30 Ιουλίου, η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου για τον τυπικό αγοραστή σπιτιού στις ΗΠΑ ήταν 2.605 $, 19% υψηλότερη από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Redfin.

#6 Το γεγονός πως τα ποσοστά παραβατικότητας για στεγαστικά δάνεια εμπορικών ακινήτων εκτοξεύονται είναι ακόμη ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της χειρότερης κρίσης εμπορικών ακινήτων σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ:

Το ποσοστό ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων εμπορικών ακινήτων σε ακίνητα γραφείου που είχαν τιτλοποιηθεί σε Εμπορικούς Τίτλους Υποθηκών (CMBS) εκτινάχθηκε στο 5,0% κατά το υπόλοιπο του δανείου τον Ιούλιο, από το ποσοστό καθυστερήσεων 2,8% τον Απρίλιο, ενώ τώρα έχει αυξηθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε τρεις μήνες, μακράν η μεγαλύτερη αύξηση τριών μηνών στα δεδομένα που χρονολογούνται από το 2000 και κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι στιγμής φέτος, μακράν η μεγαλύτερη άνοδος των επτά μηνών, σύμφωνα με την Trepp, η οποία παρακολουθεί και αναλύει το CMBS.

#7 Το μερίδιο του πληθυσμού των ΗΠΑ που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ούτε «έξοδα έκτακτης ανάγκης 400 $» συνεχίζει να αυξάνεται:

«Το ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ που δήλωσαν ότι θα κάλυπταν μια έκτακτη δαπάνη 400 $ με μετρητά ή ισοδύναμα μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο σε 46%, υπογραμμίζοντας πόσο περιορισμένοι είναι πολλοί Αμερικανοί παρά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού», στην έρευνα που αναπτύχθηκε από το Bloomberg και διεξήχθη από την εταιρεία πληροφοριών Morning Consult.

Αλλά ο Τζο Μπάιντεν και οι υπερασπιστές του συνεχίζουν να επιμένουν ότι όλα είναι εντάξει.

Στην πραγματικότητα, ο Τζόι Μπεχάρ είναι αρκετά σίγουρος πως «η οικονομία ανθεί» αυτήν την στιγμή:

Ο αριστερός Τζόι Μπεχάρ – ο οποίος φέρεται να κερδίζει 7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως συμπαρουσιαστής στο «The View» – είπε στο πρόγραμμα της Παρασκευής ότι «η οικονομία ανθεί» και «οι άνθρωποι βάζουν ευκολότερα ψωμί στο τραπέζι» σε μια παθιασμένη υπεράσπιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Για εκείνους που βγάζουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, είμαι σίγουρος ότι όλα πρέπει να φαίνονται υπέροχα.

Αλλά για εμάς τους υπόλοιπους, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζές μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πραγματικά περίεργες «τεχνικές δυσλειτουργίες». Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες πολλοί πελάτες της Wells Fargo έχουν αναστατωθεί πολύ για την εξαφάνιση χρημάτων από τους λογαριασμούς τους:

Στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, οι χρήστες παραπονέθηκαν για την εξαφάνιση των κεφαλαίων τους. Ένας πελάτης τράπεζας είπε ότι είδαν τα νέα σχετικά με το πρόβλημα καθώς παρατήρησαν πως οι καταθέσεις τους δεν ήταν στον λογαριασμό τους.

«Ακριβώς πριν εμφανιστεί αυτό στις ειδήσεις, είδα ότι οι καταθέσεις μου δεν ήταν στον λογαριασμό μου», έγραφε το tweet τους. «Προσπαθούσα να πληρώσω λογαριασμούς και κανένας δεν πλήρωνε. Αυτό είναι τόσο απαράδεκτο».

Η εταιρεία απάντησε σε δήλωση στο CNN ότι ένας «περιορισμένος αριθμός» πελατών της αντιμετωπίζει πρόβλημε με τις καταθέσεις που εξαφανίζονται. Είπαν πως τα περισσότερα από αυτά «λύθηκαν» και ότι θα διορθώσουν το πρόβλημα σύντομα.

Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα που δείχνει γιατί είναι σοφό να μην κρατάτε ποτέ όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.

Τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα είναι πολύ πιο ευάλωτα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι και οι κυβερνοεπιθέσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απλώς μια μικρή προεπισκόπηση του τι έρχεται.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τα πράγματα που έχω συζητήσει σε αυτό το άρθρο.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί απλώς εμπιστεύονται πως οι ηγέτες μας έχουν τα πάντα υπό έλεγχο, και έτσι θα απογοητευτούν οικτρά, οικτρά όταν συνειδητοποιήσουν τελικά την αλήθεια.

https://www.freepen.gr/2023/08/blog-post_232.html