Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Υπαρκτό ζήτημα άραγε ή ένα ακόμα κόλπο του Ερντογάν για να αποτελειώσει τους αντιπάλους του;

Ένας άτυπος συναγερμός σήμανε χθες στην Άγκυρα, περίπου 24 ώρες μετά την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για θέματα ασφαλείας στο τουρκικό κράτος.

Είχε προηγηθεί η δραματική προειδοποίηση του κυβερνητικού του εταίρου, αρχηγού του τουρκικού Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για την διενέργεια πιθανού πραξικοπήματος το οποίο ήδη προετοιμάζεται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Εκτεταμένη ανησυχία προκάλεσε η απόλυση αρκετών αστυνομικών στη διεύθυνση ασφαλείας της Άγκυρας που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την εγκληματική οργάνωση, Ayhan Bora Kaplan.

Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα στα σπίτια των αστυνομικών αξιωματούχων και δεκάδες προσαγωγές υπόπτων.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί:

«Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι μια συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης και η παύση αρκετών αστυνομικών από μόνη της δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Αν υποταχτούμε σε αυτούς που σχεδιάζουν επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 με αστυνομικούς και δικαστικούς, θα ανατραπούμε».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ενημερώνοντας τα τουρκικά ΜΜΕ για την εξέλιξη των ερευνών.

Μάλιστα ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένα «δίκτυα τρομοκρατών» που θέλουν την ανατροπή του Ερντογάν να κατέχουν πιο υψηλές θέσεις, σε θεσμικά όργανα δηλαδή τα οποία υπάγονται απευθείας στον «σουλτάνο»:

«Όποιοι ενώνονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και τις προεκτάσεις τους, οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος και προσπαθούν να στήσουν παιχνίδια εναντίον του Προέδρου μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας με τις τακτικές του FETO (σ.σ. Κίνημα των Γκιουλενιστών), που υποστηρίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα καταστρέψουμε τα παιχνίδια τους και τις παγίδες που έστησαν.

Εάν υπάρχει κάποιο τέτοιο δίκτυο σε οποιοδήποτε θεσμικό όργανο που υπάγεται στον Πρόεδρό μας, την κυβέρνησή μας και τους πολιτικούς μας, θα το πάμε μέχρι το τέλος, θα εντοπίσουμε αυτά τα δίκτυα και θα τα φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

πηγή